Składniki:
8 łyżek wody, 1 kostka margaryny, 1 szkl.cukru, 3 łyżki kakao, 3 żółtka, 1 i 1/2 szkl.mąki, 1paczka proszku do pieczenia, 1 lyżeczka oleju, okrągłe biszkopty, powidła - np. śliwkowe.
Jak przyrządzić?
Wodę, margarynę, cukier i kakao zagotować i przestudzić. Po przestudzeniu dodać 3 żółtka, 1 i 1/2 szkl.mąki, proszek do pieczenia i olej. Białka ubić na pianę i włożyć do ciasta, połowę ciasta wyłożyć na (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) formę, biszkopty namoczyć w mleku, smarować je powidłami i sklejać ze sobą, wkładać na ciasto, gdy będą już ułożone biszkopty - posmarować je białkiem, a na to wyłożyć resztę ciasta, piec w 200 stopniach ok. 40 minut.
Uwagi:
Pyszne ciasto, polecam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | czarna |