Składniki:
Świeży szpinak - 200g,
śmietana kremówka - 200ml,
łyżka mąki,
łyżka masła,
2 ząbki czosnku,
sól, świeżo mielony pieprz, Warzywko.
Jak przyrządzić?
Liście szpinaku przelewamy na sicie wrzątkiem i kroimy dość grubo. Na maśle przesmażamy wyciśnięty czosnek, wrzucamy do garnka szpinak i trzymamy jeszcze przez chwilę na większym ogniu, po czym odstawiamy na bok. Śmietanę mieszamy starannie z mąką i łączymy ze szpinakiem. Sól, pieprz, Warzywko do smaku i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zmięknie, a sos nabierze odpowiedniego kolorku.
Uwagi:
Sos wychodzi aksamitny i delikatny, a przygotowanie go zajmuje mniej czasu niż zrobienie zupy z paczki. W prostocie siła. ;-) Smakuje z każdym rodzajem makaronu, ale podejrzewam, że da się dla niego znaleźć jeszcze inne zastosowania. Polecam.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Kinwotar |