Musaka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 duza cukinia,
2 cebule,
ok. 1 kg ziemniaków,
ok. 1/2 kg mięsa mielonego,
parmezan,
pomidory krojone w sosie,
sól,
pieprz,
estragon.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki podgotowac na półmiękko, następnie pokroić w talarki. Cukinię pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok. 10 minut. Podsmażyć mięso z cebulą, doprawic do smaku. Wysmarować olejem naczynie żaroodporne i wyścielić plastrami cukinii. Na tym warstwami układać mięso, ziemniaki, mięso – tak, aby ostatnią warstwą były ziemniaki. Nastęnie polać całość pomidorami, posypać parmezanem i piec ok. 30 minut.

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne, patelnia.

Jak podawać?

Musakę nalezy podawać lekko przestudzoną. Doskonałym dodatkiem jest sałata z sosem vinegret.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt13 zł
Autormimi

Musaka: Podobne przepisy

Musaka: wypróbuj również

Grecka musaka

... są dość proste w wykonaniu, za to rozpieszczają podniebienie. Nieco trudniejszym, jeśli chodzi o przyrządzenie daniem jest musaka z ziemniakami. I co ciekawe bardzo często spotyka się ją ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... Musaka to danie pochodzące z Grecji. Jest zapiekanką z mielonym mięsem i bakłażanem. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, ale naprawdę warto! Jak ją zrobić? Z jakich składników i czy istnieje wersja wegetariańska? ... Czym jest musaka? Musaka ...

dawno temu

Tradycyjne potrawy kuchni greckiej

... potrawy. Loukoumadesto pączkopodobne ciastka moczone w miodzie i posypane cynamonem. Musaka jest chyba jedną z najbardziej znanych greckich potraw. Jest to zapiekanka z bakłażana. W innych wersjach ...

dawno temu

Przystawki z bakłażana

... jako pierwsi odkryli włosi. To oni rozpowszechnili bakłażana na całym starym kontynencie. Dziś trudno sobie wyobrazić kuchnię śródziemnomorską bez tego warzywa. Dania takie, jak musaka, baba ghunsz ...

dawno temu

Pod osłoną kreteńskiego nieba

... to piękne miejsce. Pod koniec podróży wracamy do Chanii. Jest to miasto, które nigdy się nie znudzi żadnemu turyście. Siadamy w jednej z tawern położonej tuż przy porcie. Zamawiamy zimne greckie piwo, Souvlaki, Musakę i obmyślamy plan następnej ...

dawno temu

Powiązane Tematy