Składniki:
1 duza cukinia,
2 cebule,
ok. 1 kg ziemniaków,
ok. 1/2 kg mięsa mielonego,
parmezan,
pomidory krojone w sosie,
sól,
pieprz,
estragon.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki podgotowac na półmiękko, następnie pokroić w talarki. Cukinię pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok. 10 minut. Podsmażyć mięso z cebulą, doprawic do smaku. Wysmarować olejem naczynie żaroodporne i wyścielić plastrami cukinii. Na tym warstwami układać mięso, ziemniaki, mięso – tak, aby ostatnią warstwą były ziemniaki. Nastęnie polać całość pomidorami, posypać parmezanem i piec ok. 30 minut.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, patelnia.
Jak podawać?
Musakę nalezy podawać lekko przestudzoną. Doskonałym dodatkiem jest sałata z sosem vinegret.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | mimi |