Składniki:
odrobina oleju roślinnego,
3 drobno posiekane ząbki czosnku,
2 łyżki wytrawnego wina,
po 1 żółtej, czerwonej i zielonej papryce (pokrojone w kostkę),
2 średnie marchewki pokrojone w plasterki,
400 g brokułów podzielonych na cząstki (kwiaty, łodyżki kroimy w plasterki),
2 łyżki sosu sojowego,
ok. 8 cebulek dymek pokrojonych w kosteczkę,
350 g pieczarek pokrojonych w paski,
przyprawa do warzyw,
ewentualnie pieprz lub inna ostra przyprawa według uznania
Jak przyrządzić?
Rozgrzać na dużym ogniu patelnię z olejem roślinnym. Dodać czosnek. Smażyć, mieszając, około pół minuty. Następnie dodać wino i smażyć dalej chwileczkę. Dodać paprykę, marchew. Smażyć 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące.Dodać brokuły, grzyby i sos sojowy. Smażyć, aż zmiękną. Na końcu dodać dymkę i smażyć jeszcze chwileczkę.Oczywiście podczas smażenia potrawę trzeba od czasu do czasu pomieszać, żeby się nie przypaliła. Na samym końcu smażenia dodajemy przyprawy według gustu smakowego. Moim zdaniem solić nie trzeba, bo sos sojowy sam w sobie jest słony.
Potrzebne przybory:
deseczka, nóż, patelnia lub wok
Jak podawać?
Podawać na ciepło. Można podawać z ryżem, choć równie dobrze smakuje z pieczywem.
Uwagi:
Danie jest proste w wykonaniu. Można dodać do warzyw także mięso. Wino nie jest obowiązkowe, ale daje ładny aromat.Życzę smacznego :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Pati |