Składniki:
- paczka makaronu swiderki,
- 6-8 pieczarek,
- 0,5 kg kiełbasy,
- cebula,
- sol, pieprz do smaku,
- 2-3 lyzki papryki słodkiej mielonej,
- ser zółty,
- smietana,
- przecier pomidorowy,
- jajko.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę obrac ze skórki pokroic w kostkę,cebulę pokroic, dusic na oleju ok 5 min.pieczarki obrac ze skorki pokroic dodac do cebuli dusić ok. 10 min. Następnie dodac kiełbase. Doprawic wszysko sola i pieprzem oraz papryką. Makaron gotowac w osolonej wodzie na półtwaro. Odcedzic na sitku wymieszać z powyższymi składnikami. Szkalnke smietany wymieszac z przecierem pomidorowym i wymieszac, aby zapiekanka nie była "sucha"Przygotować zaroodporne naczynie, smarujac dno masłem, ser żółty zetrzec na grubych oczkach. Do zaroodpornego naczynia włozyc troche wymieszanego makaronu, nastepnie troche sera i tak ok 3 warst. Przed zapiekaniem wymieszac resztę śmietany z jakiem i polac zapiekankę. Piec ok 30 min. w temperaturze 180 st. A 5 min przed wyjeciem posypać reszte sera na wierzch zapiekanki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | KAMA |