Kotlet po szwajcarsku

Przepis kulinarny

Składniki:

pierś z kurczaka, plaster szynki tradycyjnej, 2 plastry sera żółtego dobrego, mąka tortowa, bułka zwykła sucha startaa przed zrobieniem dania, 1 jajko, sól, pieprz, wegeta, papryka ostra lub słodka, olej.

Jak przyrządzić?

Pierś rozkroić wzdłuż i rozbić uprzednio przykrywając folią aby nie pryskało i nie kleiło sie do młotka, następnie pierś przyprawić niewielką ilością soli i pieprzu, rozbić jedno jajko, ubić i przyprawić solą, pieprzem, wegetą, papryką. Na rozbitą i doprawioną pierś położyć plaster szynki i dwa plastry żółtego sera. Całość zwinąć w rulon a następnie przycisnąć aby było w miarę płaskie. Obtoczyć do okoła w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Kotlet położyć na rozgrzanym tłuszczu smarzyć na każdej stronie na średnim ogniu około 5 min., 2 razy przewracając. Jak będzie ładnie zarumieniony (brązowy) to na talerz.

Potrzebne przybory:

patelnia, olej

Jak podawać?

Ja preferuję z ryżem, może być z frytkami, ziemniakami jak kto lubi, do tego jakaś sałatka oczywiście i lampka wina.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Trudnośćprosty
Porcje1
Kalorycznośćnie znam się
Przybliżony koszt8 zł
AutorKamil

Kotlet po szwajcarsku: Podobne przepisy

Kotlet po szwajcarsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy