Składniki:
pierś z kurczaka, plaster szynki tradycyjnej, 2 plastry sera żółtego dobrego, mąka tortowa, bułka zwykła sucha startaa przed zrobieniem dania, 1 jajko, sól, pieprz, wegeta, papryka ostra lub słodka, olej.
Jak przyrządzić?
Pierś rozkroić wzdłuż i rozbić uprzednio przykrywając folią aby nie pryskało i nie kleiło sie do młotka, następnie pierś przyprawić niewielką ilością soli i pieprzu, rozbić jedno jajko, ubić i przyprawić solą, pieprzem, wegetą, papryką. Na rozbitą i doprawioną pierś położyć plaster szynki i dwa plastry żółtego sera. Całość zwinąć w rulon a następnie przycisnąć aby było w miarę płaskie. Obtoczyć do okoła w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Kotlet położyć na rozgrzanym tłuszczu smarzyć na każdej stronie na średnim ogniu około 5 min., 2 razy przewracając. Jak będzie ładnie zarumieniony (brązowy) to na talerz.
Potrzebne przybory:
patelnia, olej
Jak podawać?
Ja preferuję z ryżem, może być z frytkami, ziemniakami jak kto lubi, do tego jakaś sałatka oczywiście i lampka wina.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | nie znam się |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Kamil |