Składniki:
1 kalafior,
2 jajka,
15 dag bułki tartej,
6 łyżek posiekanego koperku,
1 łyżeczka kminku,
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
kawałek korzenia lubczyku,
odrobina cukru,
sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać, gotować na parze razem z lubczykiem i cukrem. Następnie rozgnieść widelcem na puree. Dodać jajka, bułkę tartą, posiekany koperek, przyprawy i starannie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto w niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub po prostu na odpowiedniej patelni i bez tłuszczu.
Jak podawać?
Mogą być podawane jako "kotlet" hamburgerowy albo z ziemniakami i dużą ilością surówek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | kalunia8 |