Składniki:
- 70 dag mąki
- 50 dag masła
- 0,5 l śmietany
- 2 żółtka
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki szybko wymieszać, aż utworzy się jednolita masa. Odstawić do lodówki na 2 godz., a najlepiej na całą noc. Wałkować grubo, wycinać gwiazdki, maczać w rozbełtanym białku oraz cukrze.
lub
Wałkować cieniej, pociąć przy pomocy radełka lub nożem na małe kwadraciki, na każdy położyć odrobinę sera rozmieszanego z cukrem i śmietaną, złożyć kwadracik na pół tworząc trójkącik, nie zlepiać. Smarować białkiem i obsypać cukrem.
Można nadziewać makiem (jak na makowiec), dżemem itp.Piec w gorącym piekarniku na blado-różowy kolor.
Uwagi:
najlepsze zaraz po upieczeniu
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | marganka |