Składniki:
1 szklanka ryżu, 1-2 surowe jajko, vegeta do smaku, sól, pieprz, mielona papryka ostra lub łagodna (według upodobań), natka pietruszki, bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Ugotowany ryż odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony mieszamy z pozostałymi składnikami (natkę pietruszki wcześniej drobniutko kroimy). Żółtko można wcześniej oddzielić od białka i z białka ubić pianę, natomiast żółtko dodajemy do ryżu. Bułkę tartą dodajemy w takiej ilości, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, nie zaszkodzi dodać łyżkę mąki. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ubitą pianę, kotleciki będą bardziej pulchne (ale można zrobić bez ubijania piany). Całość wyrabiamy na gładką masę (może przywierać do rąk). Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Loazza |