Składniki:
30 dag pieczarek, 2 - 3 duże bułki (najlepiej "szwedki"), kawałek średnio tłustej szynki (ok 2-3 plasterki na zapiekanke), masło, ser, sól i pieprz do smaku, ketchup
Jak przyrządzić?
1. pieczarki zetrzeć na tarce na jak najmniejsze wiórki, lekko zagnieść z solą i pieprzem
2. szynkę pokroić w małą kostkę
3. bułki przekroić, posmarować masłem, na środku położyć szynkę; następnie położyć na tym pieczarki - na to jest specjalny sposób - pieczarki ułożyć tak, aby wyglądały jak góra bułki
4. zapiekanki włożyć do piekarnika (ok. 180 stopni) na 10 min
5. wyjąć zapiekanki, posypać serem i zostawić je w nagrzanym piekarniku do czasu aż ser się stopi
6. najlepiej smakują z pikantnym ketchupem z Włocławka
Potrzebne przybory:
nóż, tarka z drobnymi oczkami, deska do krojenia i piekarnik :)
Uwagi:
Ukradłam ten przepis chłopakowi mojej koleżanki :) Zapiekanki są pyszne, bardzo dobrze smakują też bez mięsa. Polecam!
Myślę, że 2 bułki to dobra porcja dla jednej osoby. Danie naprawdę bardzo sycące
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ANIAkotek |