Przepisy wegetariańskie dla początkujących. Proste i szybkie dania dla wegetarian
Przepisy wegetariańskie to klucz do sukcesu w drodze do wyeliminowania mięsa z codziennego menu. W poniższych propozycjach dań wegetariańskich znajdziesz niewyszukane, ale bardzo smaczne i zdrowe przykłady potraw. Jeżeli interesuje cię dieta bezmięsna, koniecznie zapoznaj się z kilkoma propozycjami jedzenia dla początkujących wegetarian.
Przepisy wegetariańskie – kotlety z soczewicy
Sztandarowym daniem wegetariańskim są kotlety z soczewicy. Są bardzo smaczne i zapewniają pełną sytość, podobnie jak klasyczne mielone. Wystarczy naprawdę niewiele składników, aby wyczarować jarskie kotlety:
- 400 g zielonej soczewicy;
- ząbek czosnku;
- 100 g suszonych daktyli;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- roślinny olej do smażenia.
Ugotuj soczewicę do miękkości w małej ilości wody. Następnie ją odcedź i zmiel w blenderze na gładką masę. Przeciśnij przez praskę czosnek, a pozbawione pestek daktyle drobno posiekaj i zmieszaj z mąką pszenną – całość wymieszaj z soczewicą. Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety, które należy smażyć na oleju do zarumienienia.
Przepisy wegetariańskie – warzywa stir-fry z tofu
Kolejnym niezbędnym składnikiem pojawiającym się w wegetariańskich przepisach jest tofu. W omawianym wariancie idealnie pasuje do chińskiego makaronu oraz klasycznych warzyw. Całość prezentuje się orientalnie i podobnie smakuje, co sprawia, że będziesz częściej przygotowywać takie danie. Potrzebujesz:
- 2 ząbków czosnku (pokrój w plasterki);
- 3 łyżek oleju;
- cebuli;
- 3 łyżek sosu sojowego;
- 2 łyżeczek pieprzu;
- 250 g brokułów;
- czerwonej papryki;
- 150 g wędzonego albo naturalnego tofu;
- garść orzechów nerkowca;
- 200 g chińskiego makaronu.
Podsmaż czosnek na oleju, po czym dodaj cebulę pokrojoną w słupki – całość powinna się zeszklić. Następnie dodaj sos sojowy, pieprz, podzielone brokuły oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dolej pół szklanki wody i gotuj do momentu, aż płyn wyparuje. Wtedy też wrzuć tofu (pokrój w grubszą kostkę) oraz lekko rozgniecione orzechy, po czym smaż około 3 minuty. Na samym końcu dodaj na patelnię ugotowany makaron i jeszcze przez kilka minut podsmaż.
Przepisy wegetariańskie – fasola po meksykańsku
Idealna propozycja dla osób lubiących nieoczywiste smaki. Jeżeli lubisz ostrą papryczkę chilli, koniecznie wypróbuj poniższych przepis wegetariański, który przeniesie cię w do odległego miejsca prawdziwej sjesty! Lista składników:
- 2 pieczone papryki;
- mała czerwona cebula;
- 4 łyżki oleju;
- 2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli;
- 1 szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli;
- 2 kawałki gorzkiej czekolady;
- łyżeczka oregano;
- 1/2 łyżeczki chilli;
- 3 goździki;
- liść laurowy.
Cebulę razem z papryką pokrój w drobną kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej, do którego po kolei wkładaj cebulę (do zeszklenia), a następnie fasolę, paprykę, czekoladę oraz przyprawy. Składniki smaż około 10 minut, ale pamiętaj, żeby cały czas mieszać i rozgniatać fasolę. Tak przygotowane danie wegetariańskie możesz podać z chlebem.
Przepisy wegetariańskie – tofu z kiełkami
Ponownie tofu, ale w nieco innej, chrupiącej odsłonie. To danie jest banalnie proste w przygotowaniu, więc fantastycznie sprawdzi się, gdy dopiero stawiasz pierwsze kroki w wegetarianizmie. Lista zakupów:
- 200 g naturalnego tofu;
- 2 łyżki oleju;
- garść kiełków sojowych;
- 3 łyżki sosu sojowego;
- pęczek kolendry.