Zdrowie

Jedz kolorowo

Do kolorystycznej r贸偶norodno艣ci zach臋caj膮 naukowcy, kt贸rzy podzielili warzywa i owoce na pi臋膰 grup: zielon膮, czerwon膮, 偶贸艂to- pomara艅czow膮, fioletow膮 i bia艂膮. Zgodnie z ich zaleceniami powinni艣my codziennie spo偶ywa膰 5 porcji warzyw, owoc贸w lub ...

dawno temu

Zdrowy ry偶 czerwony

Na 艣wiecie istnieje ponad 8 000 odmian ry偶u. To symbol szcz臋艣cia i dostatku. Ry偶 jest cz臋stym dodatkiem do obiadu. 艁atwo艣膰 uprawy i r贸偶norodno艣膰 odmian sprawi艂a, 偶e stanowi on g艂贸wne po偶ywienie 1/3 populacji na ca艂ym 艣wiecie.

dawno temu

Naturalne maseczki do w艂os贸w

Chc膮c mie膰 pi臋kne, g臋ste i l艣ni膮ce w艂osy, gotowe jeste艣my zap艂aci膰 ka偶d膮 cen臋. Kupujemy drogie kosmetyki, korzystamy z us艂ug fachowc贸w. Tymczasem okazuje si臋, 偶e te zabiegi nie s膮 konieczne, poniewa偶 mo偶emy pom贸c sobie same, a dodatkowym plusem jest ...

dawno temu

Kmin i kminek

Kmin rzymski i kminek zwyczajny to dwie cz臋sto mylone ze sob膮 ro艣liny. R贸偶ni je nie tylko kszta艂t. Kmin rzymski jest jednym ze sk艂adnik贸w mieszanek przyprawowych, min. curry. Charakterystyczny zapach oraz pal膮cy smak kminku wykorzystywany jest m.in. ...

dawno temu

Co jedz膮 przedszkolaki?

W Polsce 800 tys. dzieci je w przedszkolach 艣niadanie i obiad. Nie zawsze jednak posi艂ki s膮 zdrowe. Cz臋sto bowiem zamiast zbilansowanej diety, maluchy dostaj膮 jedzenie przetworzone technologicznie, z du偶膮 zawarto艣ci膮 艣rodk贸w chemicznych. Ruszy艂a ...

dawno temu

Brodawki

Wirus brodawczaka mo偶e by膰 bardzo niebezpieczny, poniewa偶 mo偶e przyczyni膰 si臋 do powstania zmian nowotworowych. Atakuje on b艂ony 艣luzowe. Inna 艂agodniejsza posta膰 tego wirusa wyst臋puje jako brodawka. Pojawia si臋 na sk贸rze na skutek nawet ...

dawno temu