Witaminy właśnie teraz
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuLato to najlepszy czas dla zwolenników warzyw i owoców. I chociaż do ich ogromnej roli w codziennym żywieniu nikogo nie trzeba przekonywać, bo każdy wie, jak ważne są witaminy dla organizmu, to warto pamiętać, że wiosną i latem szczególnie ich potrzebujemy. Jeżeli chcemy właściwie zatroszczyć się o swój organizm, zapewnijmy mu odpowiednią porcję witamin.
Po długiej zimie i diecie bogatej w tłuste i treściwe posiłki oraz po braku aktywności fizycznej wynikającej z ospałości i zimowego rozleniwienia nadszedł czas na zmiany. Wiosną i latem jesteśmy osłabieni na skutek niedoboru witamin, dlatego na wiosennym stole powinny znaleźć się posiłki bogate w witaminy A, C, E, B1 i B 2.
W związku z tym, że wiosną zmienia się przemiana materii, a organizmowi trudniej przystosować się do zmian, częściej chorujemy. Poza tym skarżymy się na bóle i zawroty głowy, ogólne osłabienie, bóle nóg oraz bóle w klatce piersiowej. Czujemy się znużeni, ogarnia nas apatia i zniechęcenie. Jest to więc doskonały moment na rozchorowanie się, gdyż organizm nie ma siły walczyć. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji, warto spożywać witaminy ważne jest spożywanie naturalnych witamin w owocach i warzywach. Dzięki temu wzmocnimy organizm i unikniemy przykrych niespodzianek w postaci tak popularnych wiosną przeziębień. - przypomina Mateusz Malinowski (szef kuchni restauracji Mennicza Fusion). Uważa, że swoją odporność można wzmocnić za pomocą gastronomicznych wzmacniaczy. Należą do nich warzywa i owoce spożywane w dużych ilościach oraz białe mięso i nabiał. Najlepiej by posiłki były przygotowywane na parze bądź duszone, a jeżeli się da, jak w przypadku warzyw i owoców, zjadane na surowo.
Nie można pominąć również innych ważnych czynników, które mają decydujący wpływ na nasze zdrowie. Mowa tu oczywiście o przebywaniu na świeżym powietrzu, uprawianiu sportu, wysypianiu się oraz unikaniu stresów. Taka dieta i właściwy tryb życia zapewni nam zdrowe życie.
Witaminy to nie tylko recepta na unikanie infekcji, ale także szansa na zapewnienie sobie atrakcyjnego wyglądu, czyli pięknej cery, zdrowej skóry oraz lśniących, gęstych włosów. Taki efekt zapewnią nam produkty bogate w witaminy A i E. Mateusz Malinowski podpowiada: Bogate w te witaminy są warzywa takie jak papryka, pietruszka, brokuł, pomidor, dynia oraz owoce — jabłka czy czarne porzeczki. Można je spożywać czy to w postaci sałatek, czy soku. Świetnie się sprawdzą jako zdrowe przekąski w ciągu dnia.
Do innych owoców, które są źródłem witaminy A, B i C, należą banany oraz awokado. Poza tym niezwykłym bogactwem zawierają także błonnik, fosfor oraz magnez. Są sycące i smaczne.
Wśród soków na uwagę zasługują soki marchwiowe, w których znajdziemy witaminę A oraz soki pomarańczowe zawierające witaminę C. Soki z ciemnych owoców zwalczają wolne rodniki.
Wiosna to doskonały moment na wykazanie się inwencją twórczą i skomponowanie własnej sałatki. Możesz także skorzystać z gotowych przepisów, aby zapewnić sobie nie tylko smaczny, ale także zdrowy i lekki posiłek.
Zajrzyj do naszej Kuchni, do sałatkowego działu, być może zainspiruje cię jakiś przepis.
Źródło: Mennicza Fusion
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze