Składniki:
375 g miodu sztucznego,
300 g cukru,
70 g smalcu,
1 kg mąki,
2 op. przyprawy korzennej,
1 łyżeczka kakao,
3 jajka,
2 i 1/2 łyżeczki sody.
Jak przyrządzić?
Miód, cukier, smalec rozpuścić w garnku. Do miski wsypać mąkę, przyprawy korzenne, kakao i wymieszać. Do tego wlać tę ciepłą masę rozpuszczoną w garnku. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodać jajka i sodę. Dobrze zagnieść. Rozwałkowć na 2-3 mm i foremkami wykrawać kształty. Zrobić najlepiej ok. 3-4 tygodnie przed np. świętami i przechowywać w zamkniętym pojemniku aby zmiękły. Według uznania można ozdobić czekolada, lukrem, kolorową posypką, pokruszonymi orzechami itp.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | sporo |
Autor | PaulaM |