Składniki:
kilka kromek chleba białego (może byc trochę czerstwy), jajko (jedno lub dwa), olej,
przyprawy (papryka słodka w proszku, troszkę ostrej papryki, pieprz czarny, sól, majeranek, mozna ździebełko czosnku granulowanego), ketchup
Jak przyrządzić?
Jajko/jajka roztrzepać w głębokim talerzu lub miseczce - dosyć szerokiej żeby kromka chleba się zmieściła, dodac przyprawy - ilość wedla uznania, ja dodaję dużo papryki, majeranku sporo ale bez przesady, żeby sie nie przypalało. Rozgrzewamy olej na patelni, kromki chleba maczamy w masie jajecznej z obu stron i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na dosyć dużym ogniu zaglądając, czy się nie przypala. Smażymy na złoto z obu stron.
Jemy ciepłe i polane ketchupem.
Bardzo fajne i niedrogie jedzonko.
Uwagi:
Można jeszcze na patelni posypać te kromki startym żółtym serem na tej stronie która się już usmażyła i przykryć przykrywką na chwilę, też fajne.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bunia |