Składniki:
Składniki na sałatkę
100 g mieszanki kiełków (fasoli mung, rzodkiewki, lucerny),
1 główka sałaty lodowej,
1/2 puszki kukurydzy,
100 g sera feta chudego.
Sos:
sok z 1/4 limonki,
1 płaska łyżeczka cukru,
1 łyżka musztardy,
2 ząbki czosnku,
3 łyzki jogurtu naturalnego,
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Poza tym:
1 łyżka suszonej bazylii,
sól czosnkowa,
pieprz ziołowy.
Jak przyrządzić?
Na początku przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy go razem z resztą składników. Sos ma być jednolity, lejący. Odstawiamy do do lodówki, by się "przegryzł".Następnie siekamy lub rwiemy grubo sałatę lodową, wsypujemy do niej kiełki, kukurydze, pokrojoną w drobną kostkę fetę. Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy bazylią, pieprzem i odrobiną soli. Ser feta jest dość słony, dlatego soli dużo nie trzeba.Po jakichś 20 minutach, zaraz przed podaniem, polewamy sałatkę sosem. Do sałatki podajemy chude mięso, najlepiej kurczaka.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | 450 kcal |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Paulina |