W-Z - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 całych jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2-3 łyżki kakao ciemnego.

SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 2 opakowania 375 ml śmietanki kremówki 30%,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 torebka bitej śmietany ŚNIEŻKI.

PONCZ DO CIASTA:
1 szklanka herbaty z cytryną

Jak przyrządzić?

Z podanych składników pieczemy biszkopt czyli ubijamy całe jajka z cukrem do białosci powoli wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem i kakao i leciutko wymieszamy to razem wsawiamy do zimnego piekarnika pieczemy 25 minut w temperaturze 250 stopni. po upieczeniu studzimy i przekrajamy biszkopt na pól wzdłuż ciasta wkładamy do blaszki i nasączamy jedną połowke ciasta w tym czasie przygotowujemy masę smietanową ubijamy smietanę gdy się już ubije dodajemy cukier puder,śnieżkę i rozpuszczoną galaretkę cytrynową w połowie szklanki wody(galaretka musi byc przestudzona) taką mase wylewamy na ciasto (zosawiając ze 4 łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta )i następnie nasąnczamy druga połowę ciasta i wykladamy na wierzch. smarujemy ciasto resztą masy posypujemy starta na tarce o grubych oczkach czekoladą gorzką i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Potrzebne przybory:

Mikser, tartka do jarzyn, salaterki.

Jak podawać?

Oddzielnie dla każdego na talerzyczku.

Uwagi:

Gwarantuje ciacho naprawde pyszne rozpływa się w ustach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt10 zł
AutorIwka

W-Z: Podobne przepisy

Powiązane Tematy