Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 całych jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2-3 łyżki kakao ciemnego.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 2 opakowania 375 ml śmietanki kremówki 30%,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 torebka bitej śmietany ŚNIEŻKI.
PONCZ DO CIASTA:
1 szklanka herbaty z cytryną
Jak przyrządzić?
Z podanych składników pieczemy biszkopt czyli ubijamy całe jajka z cukrem do białosci powoli wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem i kakao i leciutko wymieszamy to razem wsawiamy do zimnego piekarnika pieczemy 25 minut w temperaturze 250 stopni. po upieczeniu studzimy i przekrajamy biszkopt na pól wzdłuż ciasta wkładamy do blaszki i nasączamy jedną połowke ciasta w tym czasie przygotowujemy masę smietanową ubijamy smietanę gdy się już ubije dodajemy cukier puder,śnieżkę i rozpuszczoną galaretkę cytrynową w połowie szklanki wody(galaretka musi byc przestudzona) taką mase wylewamy na ciasto (zosawiając ze 4 łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta )i następnie nasąnczamy druga połowę ciasta i wykladamy na wierzch. smarujemy ciasto resztą masy posypujemy starta na tarce o grubych oczkach czekoladą gorzką i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Potrzebne przybory:
Mikser, tartka do jarzyn, salaterki.
Jak podawać?
Oddzielnie dla każdego na talerzyczku.
Uwagi:
Gwarantuje ciacho naprawde pyszne rozpływa się w ustach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Iwka |