Składniki:
2 gorzkie czekolady, 1 mleczna czekolada
(bądź jak kto woli mogą być dwie mleczne i jedna gorzka jest to zależne od czekoladowych upodobań), 40-50g masła, 50g cukru pudru (jak robimy z dwóch czekolad mlecznych i jednej gorzkiej proponuję dodać mniej), 70ml kremówki, aromat rumowy, ok 10 biszkoptów.
Jak przyrządzić?
Czekoladę roztapiamy (ja roztapiałam w szklanej miseczce nad garnkiem gotującej wody). Masełko roztapiamy i dodajemy do niego kremówkę. Mieszamy. Dodajemy do roztopionej czekolady i mieszamy.Biszkopty trzemy na tarce na drobnych oczkach mieszamy z cukrem pudrem i partiami wsypujemy do czekolady. Dodajemy kilka kropel aromatu rumowego. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Taką masę wkładamy do lodówki na 2-3 h, żeby stężała. Jeżeli będzie już dosyć twarda to wtedy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego możemy takie kuleczki posypać startymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.
Uwagi:
Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, żeby się nie roztopiły.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 30 kulek |
Kaloryczność | pewnie dużo ;) |
Autor | CzaruMaru |