Składniki:
2-2,5 kg schabu karkowego;
marynata:
4 ząbki czosnku,
szklanka oliwy z oliwek (oleju z pierwszego tłoczenia),
szklanka czerwonego wytrawnego wina,
przyprawa na grill (puszka).
Jak przyrządzić?
Marynata:W naczyniu, w którym będziemy marynować mięso, mieszamy oliwę, wino, rozdrobniony czosnek, całe opakowanie przyprawy na grill. Wkładamy mięso (pokrojone w kotlety grubości ok. 1,5 cm i lekko rozbite tłuczkiem) i obtaczamy je w powstałym sosie, aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa.Całość zostawiamy w chłodnym miejscu (ale nie bardzo zimnym) na minimum 1 godz. (lepiej na całą noc poprzedzającą grillowanie).Kładziemy na ruszt grilla z bardzo gorącym żarem pod spodem.Pieczemy kilkanaście minut po każdej stronie, podlewając podczas pieczenia marynatą.
Jak podawać?
Bezpośrednio po upieczeniu. W dowolny, dostępny sposób.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Artur |