Składniki:
50-60 dag łopatki bez kości, 1/2 szklanki kaszy manny i tyle samo kaszy gryczanej i ryżu (wszystko suche, nie prażone), 2 średnie cebule, 2 całe jajka, sól i pieprz. Sos: bulion, pieczarki, sok pomidorowy, śmietana, mąka.
Jak przyrządzić?
Mięso zmielić w maszynce, dodać ryż, kaszę gryczaną i kaszę mannę, 2 całe jajka. Cebule pokroić w drobną kostkę, dodać sól i pieprz, wszystkie składniki wymieszać. Formować średniej wielkości kulki i podsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Ja dodaję do sosu pieczarki pokrojone w dużą kostkę i kilka ziarenek pieprzu zielonego, no i oczywiście sok pomidorowy. Zagęścić odrobiną śmietany i mąki.
Jak podawać?
Z pieczywem, ale sama smakuje wyśmienicie, ewentualnie z jakąś surówką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | gosia |