Składniki:
- 3 dkg drożdzy,
- 0,5 szklanki wody,
- łyżeczka soli,
- jajko,
- oliwa,
- szczypta bazyli,
- mąka,
- i wszystko co na wierzch wg uznania.
Jak przyrządzić?
Ciasto bo to jest chyba główny mankament pizzy i osób które ją przygotowują.Do miski wsypać sobie łyżeczkę soli, wbić jajko, nabrać 0,5 szklanki wody i rozrobić w tym drożdze, po czym wlać do miski, dodać do tego łyżkę oliwy, dosypać mąkę i wyrabiać, mąkę wsypywać na "oko", aż ciasto zacznie odstawać od ręki i wyrobi się na jednolita masę; tak wyrobione ciasto rozłożyć na blasze i palcami uformować.Cała reszta: ja ciasto smaruję koncentratem i majonezem, posypuje odrobiną bazyli - to daje ten smak z pizzerii, a reszta to już moze być kompozycja dowolna każdego: co masz to wrzucasz i posypujesz serem :-) Ja daję wędlinkę, pieczarki, cebulkę, paprykę - wszystko wrzucam na surowo i posypuje serem.Tak przygotowaną pizze zostawiam do wyrośnięcia.
Uwagi:
Samo przygotowanie takiej pizzy to jakieś 15 min.Aaa, ta ilość ciasta jest na pizzę o średnicy 50 cm.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | irek-t |