Składniki:
- tacka śledzi (najlepiej LISNERA),
- jeden średni por,
- puszka czerwonej fasoli,
- jedno duże, winne jabłko,
- sól, pieprz do smaku,
- majonez.
Jak przyrządzić?
Śledzie przelewamy wodą, kroimy w paseczki szerokości 1 cm.
Dodajemy pora pokrojonego w półkrążki, fasolkę (ja zwykle też przelewam ją wodą. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy majonez,na taka porcję jakieś 3-4 łyżki. Doprawiamy pieprzem, z solą ostrożnie, ja zwykle nie dodaję, bo śledzie sa słone. Schładzamy w lodówce... i gotowe!
Uwagi:
Bardzo prosta, smaczna sałatka...ja się nią zajadam.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Kaś |