Sos holenderski

... Lubisz doświadczać nowych smaków albo szukać u źródła historii powstania twoich ulubionych potraw? Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku na pewno interesujesz się kuchniami świata i możliwościami ... tego, co tak bardzo wychwalane jest przez ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego ...

dawno temu

Warzywne chili

... Artykuł sponsorowany W zimie, kiedy temperatura nas nie rozpieszcza, dobrze jest zjeść pikantną potrawę. Rozgrzeje nas od środka, a przy okazji wytworzy endorfiny, czyli tzw. hormony szczęścia. O innych smacznych potrawach przeczytacie na ...

dawno temu

Przepisy na ślimaki

... winniczków. Poza tym należy zaznaczyć, że potrawy z nich przyrządzane są już od tysiącleci, bowiem to właśnie ślimaki stanowiły jedno z głównych źródeł pożywienia naszych przodków. Urozmaicenie zasobu ... , że nie wszystkie gatunki nadają się do ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... powstającym sosem (będziesz musiała uzupełniać go wodą). 8. Karp nadziewany grzybami jest już prawie gotowy. Kiedy się upiecze, polej go osoloną śmietaną i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut. 9. Przed podaniem potrawy wigilijnejposyp ją ...

dawno temu

Nie łącz składników, bo inaczej…

... więc potrawy wykonane przez DDB Sydney’a. Przyrządził je, aby uświadomić i przypomnieć nam, że jedzenie poszczególnych składników osobno jest lepsze, niż spożywanie ich razem. Spójrzcie na zdjęcia i powiedźcie ... , czy potrawy te nie wyglądają ...

dawno temu

Kurczak masala

... najprostszym sposobem na to, by zjeść coś z zupełnie innej beczki jest odwiedzenie restauracji serwujących potrawy z różnych zakątków świata. Takie wizyty nie tylko wiążą się z ryzykiem, iż zupełnie ... niesłusznie możemy znienawidzić chociażby ...

dawno temu

Przepis na żołądki drobiowe

... tej tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Z jednej strony weganie i wegetarianie wskazują na pobudki etyczne. Z drugiej natomiast przywoływane są powody, jakie określić można mianem estetycznych. Druga ... ze wskazanych grup, kierując się ...

dawno temu

Sznycel z opiłkami złota i truflami

... na sznyclu. Co ciekawe, to właśnie trufle, a nie złoto sprawiają, że sznycel jest tak kosztowny – porcja delikatesu to wydatek 150 Euro. Złoto, nie zmienia smaku potrawy i jest obojętne dla organizmu – starajcie się jednak nie wkładać obrączek ...

dawno temu

Paella hiszpańska

... Wśród potraw z różnych części świata na szczególną uwagę zasługuje kuchnia hiszpańska. Dlaczego? Jest oparta w głównej mierze na warzywach i owocach morza, a więc dostarcza naszemu organizmowi ... tego, co najlepsze. Przykładem jest danie ...

dawno temu

Sól w diecie

... chroni się przed nadmierną utratą płynów. Wokół ilości spożywanej soli przez najmłodszych krąży wiele sprzecznych informacji. Jedni uważają, że kategorycznie nie wolno solić potraw dla dzieci, inni ... - nie chcąc demonizować roli soli w ...

dawno temu

Roladki mięsne

...   Wiosną wielu ludzi całkowicie zmienia swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Zapominamy o mięsie, tłuszczu i generalnie o ciężkich, sycących potrawach. A nie powinniśmy. Generalnie, cały rok nasza dieta ... Wiosną wielu ludzi całkowicie zmienia ...

dawno temu

Przepis na ratatuj

... To jarskie danie prowansalskie opiera się głównie na warzywach i jest jedną z potraw polecanych osobom odchudzającym się. To istna bomba witaminowa, a więc posiłek, który dostarczy ... kulinarna propozycja wydaje się zbyt pracochłonna, zawsze ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... ułatwia kolejne etapy przygotowywania danej potrawy. Jakie są zalety takiego kulinarnego zabiegu i jakie produkty spożywcze można mu poddawać? ... ułatwia kolejne etapy przygotowywania danej potrawy. Jakie są zalety takiego kulinarnego zabiegu i ...

dawno temu

Sos do spaghetti i sos do ryżu - dwa w jednym

... Oto przepis, który pozwoli ci upiec dwie potrawy przy jednym sosie. Niezależnie od tego, czy lubisz ryż, czy też przepadasz za makaronem, możesz wykorzystać podaną tu recepturę. Nic w tym trudnego ... , ale za to dużo smacznego. Sama się ...

dawno temu

Sos sojowy

... Kuchnia azjatycka bez soi? Naprawdę trudno sobie to wyobrazić. Co ciekawe, wykonany z niej sos sprawdza się także zastosowany w przypadku wielu potraw europejskich. Soja dostarcza organizmowi ... wielu cennych składników odżywczych, witamin oraz ...

dawno temu

Hodowanie ziół

... wiele do życzenia, nie przekonuje do sięgania po nie. Poza tym nieraz odstrasza nas cena danych produktów nadających potrawie kolor i smak. Zamiast wydawać krocie na nasycone nawozami i konserwantami ... warzywa oraz owoce, znacznie lepiej ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... Co przychodzi ci do głowy, gdy słyszysz hasło: marokańska kuchnia? Masz pozytywne odczucia czy wręcz przeciwnie? A może nigdy jej nie próbowałaś? Potrawy, które wywodzą ... czy pietruszka oraz mocno doprawione. Najważniejsze przyprawy tej kuchni ...

dawno temu

Zapiekane jabłka

... Bycie na diecie wcale nie jest łatwe, zwłaszcza gdy na talerzu obok pojawiają się nasze ulubione potrawy, przy czym my musimy zadowolić się grillowaną piersią z kurczaka razem z surówką z papryki ... . W utrzymaniu rygorystycznych postanowień ...

dawno temu

Zupa z cukinii

... Przełom lata i jesieni jest bardzo ciekawym okresem, jeżeli weźmiemy pod uwagę bogactwo dostępnych wówczas produktów, które z powodzeniem możemy wykorzystać w czasie przyrządzania różnych potraw ... . Mowa tu nie tylko o grzybach, w których ...

dawno temu

Ostro na talerzu, pikantnie w łóżku

... Jeżeli uważasz, że w twojej sypialni jest nudno i monotonnie, to może warto sięgnąć po przyprawy i potrawy uznawane za afrodyzjak już od czasów starożytności. Sztukę celebrowania miłości i dodawania ... Ganesh, podpowiada do jakich potraw ...

dawno temu

Zupa makowa

... wigilijnych potraw. Zaryzykować można stwierdzenie, że chyba każda rodzina w nieco inny sposób gotuje świąteczne potrawy. Już na podstawie samych rozmów z przyjaciółmi zauważamy, że inne składniki wzbogacają ... smak bigosu, zupy rybnej albo ...

dawno temu

Zdrowie prosto z lodówki

... Zamrażanie i rozmrażanie półproduktów i gotowych potraw wydaje się proste. W rzeczywistości istnieje szereg zasad, którymi trzeba się kierować, przygotowując potrawy do zamrożenia. Warto ... dłużej zastanowić się nad tym, jakie produkty ...

dawno temu

Czosnek w plasterki - krajalnica z pomysłem

... Najcześciej, dodając czosnek do potrawy, siekamy go. Niekiedy jednak potrzebujemy nieco bardziej wyrazistego smaku czosnku - w takiej sytuacji można wykorzystać urządzenie które tnie czosnek ... na plasterki. Takie urządzenie z powodzeniem można ...

+ Pokaż więcej