Niskokalorycznie i smacznie?! Z tymi przepisami to możliwe!

... Każda z nas ma chwile słabości, jeśli chodzi o kuchnię i ulubione przysmaki. Niestety, tak to najczęściej bywa, że najsmaczniejsze potrawy bywają dosyć kaloryczne, a nasza dieta rzadko pozwala ... na tak zwane chwile zapomnienia. A może jednak ...

dawno temu

Rodzaje mąki

... się jako dodatek do panierek. Nadaje bowiem potrawom kruchość. Idealnie sprawdza się także jako składnik makaronu.   ...

dawno temu

Co podawać do sake?

... Nierzadko bywa tak, że część z nas nie potrafi właściwie komponować potraw urządzając tzw. "tematyczne spotkania kulinarne z przyjaciółmi", a bez wiedzy na temat tego „ z czym to się je” łatwo popełnić faux paux i zamiast zabłysnąć kunsztem ...

dawno temu

Rodzaje ryżu

... Szczególnie ceniony w Azji, równie często gości i na naszych stołach. Przekrój potraw, jakie możemy przygotować na jego bazie jest niezliczona. Do tego ryż jest pokarmem lekkostrawnym i bardzo zdrowym. Zadziwia także ilość jego rodzajów. Dziś ...

dawno temu

Mocktails zamiast wina. Kto próbował?

... Czy może być coś lepszego niż dobre wino podane do świetnie przyrządzonej potrawy? Okazuje się, że tak. Poważnym rywalem dla wina mogą być bezalkoholowe koktajle, o których przekonująco pisze renomowany portal „Food & Wine”. ... cytryny w ...

dawno temu

Naleśniki z kurczakiem

... na ostro z kurczakiem. Także w tym przypadku mamy dość spore pole manewru, ponieważ możemy przygotować naleśniki z pieczarkami i kurczakiem albo naleśniki z kurczakiem i warzywami. Jeżeli masz ochotę ... ml mleka,250 ml wody,2 jajek,2 szklanek ...

dawno temu

Jak zrobić własną pizzę

... Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie. O wiele lepiej smakuje jednak, ta którą robimy sami, od tej kupowanej w pizzerii. Zobaczcie jak pizzę przyrządza Hindus. Niezapomniane przeżycia gwarantowane, zwłaszcza jeśli posłuchacie ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii. Warzywo to nie tylko wybornie smakuje, ale także idealnie zaspokaja witaminowe potrzeby organizmu, nie powodując przybierania ... , które idealnie nadaje się nie tylko jako ...

dawno temu

Czerwona fasolka

... Jest świetnym składnikiem sałatek z majonezem, nadając im subtelny smak. Jednak jest bardziej uniwersalna i istnieje cały szereg unikalnych i pysznych potraw, jakie możemy przygotować na jej bazie. Jakie danie obiadowe można przyrządzić ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... Kuchnia kontynentu afrykańskiego jest odbiciem upodobań kulinarnych odkrywców Czarnego Lądu. Dominantę stanowią potrawy mięsne, a na deser tubylcy serwują świeże owoce lub regionalne słodkości ... jest bigos, kotlet schabowy i ziemniaki, tak np. ...

dawno temu

Jak radzić sobie z upałami?

...   Pij dużo płynów, noś jasne ubrania, chustkę na głowie i nie jedz zbyt zimnych lub zbyt ciepłych potraw.   ... Pij dużo płynów, noś jasne ubrania, chustkę na głowie i nie jedz zbyt zimnych lub zbyt ciepłych potraw. Co najmniej dwa litry ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki

... Spędzamy mnóstwo czasu w kuchni. Gotowanie, pieczenie, smażenie – to wszystko wymaga niemałej praktyki, by potrawy były smaczne i zdrowe. Czasami, mimo doświadczenia, coś nam się nie udaje, coś ... się przypali albo rozgotuje. Dlatego warto znać ...

dawno temu

Bazylia dobra na wszystko

... Wiele razy zastanawiałam się nad popularnością i smakiem kuchni włoskiej. Większość ludzi wprost przepada za włoskimi smakołykami. Potrawy z Italii są oryginalne (choć powielane na całym świecie ... ), a zarazem bardzo proste. Na czym polega ...

dawno temu

Wielkie grillowane 2010 – akcja dla bloggerów i nie tylko

... Ostatnio polecałam Wam kilka potraw a grilla, a teraz pragnę Wam przedstawić akcję internetową, które potrwa aż do 31 sierpnia tego roku, która właśnie z przygotowywaniem takich dań się wiąże.   ... Ostatnio polecałam Wam kilka potraw a grilla, ...

dawno temu

Dobre trawienie

... Czasami naprawdę wielką sztuką jest oprzeć się chociażby skosztowaniu przynajmniej niektórych potraw znajdujących się na suto zastawionym stole. Kiedy podczas kolacji wszystko wygląda bardzo ... apetycznie, a wokół potraw roznosi się wspaniały ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... Często pojawiają się na końcu listy składników niezbędnych do przygotowania pysznej potrawy, jednak mają ogromny wpływ na jej smak oraz aromat. Stanowią nie tylko uzupełnienie dań, ale także wykazują korzystne dla zdrowia właściwości. Poznajmy ...

dawno temu

Rodzaje oleju

... Wszyscy mamy go w kuchni i dodajemy podczas przyrządzania potraw. Niewielu z nas się jednak zastanawia nad wpływem oleju na nasz organizm. Jaki rodzaj tego tłuszczu wybrać, by przyniósł nam jak najwięcej korzyści? Przedstawiamy kilka bardziej ...

dawno temu

8 produktów na mocne kości

... Dieta bogata w wapń i witaminę D to twoja broń w walce o mocne kości. Przedstawiamy osiem potraw, o których powinnaś pamiętać w swojej diecie, jeśli tylko chcesz uniknąć osteoporozy i jak najdłużej być właścicielką mocnych i zdrowych kości! ...

dawno temu

Paluchy serowe

... Stanowią świetną przekąskę na przykład podczas wiosennego grillowania na świeżym powietrzu. Do tego ich wyborny smak świetnie pasuje do degustacji wina. Przygotowanie tej potrawy z sera nie jest wcale trudne, a na dowód tego, proponuję Wam ...

dawno temu

Pieczona ryba z serem - sposób na pyszny obiad

... . Smacznego! Krok 8 Potrawy rybne, w tym mintaj zapiekany z serem, świetnie smakują ze świeżą bułką lub ziemniakami i surówką.   ... pieczarki i połóż kilka kawałków na każdej porcji mintaja. Krok 5 Zawiń folię, połóż rybę na blaszce i wstaw do ...

dawno temu

Risotto w parmezanowej odsłonie

... nie tym samym, czym jest dziś. To parmezan nadaje delikatności i zarazem ostrości wszelkim potrawom, do których jest dodawany. Jest słynny nie tylko Europie, ale na całym świecie. Tym razem proponuję dodać ser do innej typowej włoskiej potrawy, ...

dawno temu

Yorkshire pudding

... To jedna z bardziej popularnych potraw kuchni angielskiej, której podstawę stanowi ciasto podobne do tego, które używa się do przyrządzenie naleśników. Jak go podawać i w czym tkwi fenomen tego specjału? ... To jedna z bardziej popularnych ...

dawno temu

Dlaczego nie można zbyt mocno szczotkować zębów

... Okazuje się, że zbyt energiczne szczotkowanie zębów i spożywanie dużej ilości kwasotwórczych potraw, może mocno podrażniać nasze uzębienie, powodując jego nadwrażliwość. Prawie jedna trzecia spośród ... 700 stomatologów, którzy wzięli udział w ...

dawno temu

Sushi, czyli co Japończycy zawdzięczają Chińczykom

... O sushi słyszał już prawie każdy. Pewnie niejedna osoba nieźle ubawiła się próbując jeść je pałeczkami. Zwłaszcza w sposób dystyngowany, tak odmienny od japońskiego. Jakie były początki tej oryginalnej potrawy? ... tej oryginalnej potrawy? ...

+ Pokaż więcej