Składniki:
Ciasto:
5 jaj
1 szklanka mąki ziemiaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
Masa:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 szklanka śmietany
3 jaja
kostka margaryny
2 łyżki maki ziemiaczanej
Dodotkowo galaretka o dowolnym smaku.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
ubijamy białka na sztywna piane. Nastepnie dodajemy po trochy cukier i cały czas ubijamy. Potem dodajemy po jednym żółtki i na koniec wsypujemy makę wynmieszana z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszujemy i wylewamy ciasto na prostokątna blache wysmarowana tłuszczem.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć placek na na 2 części.
Masa:
Przeznaczone na krem jaja zmiksować ze śmietaną, mąką i cukre waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną, mieszając stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwile pogotować cały czas mieszając. Połowe gorącej masy polć na jedną częśc placka, na to położyć druga połowe ciasta i polac reszta masy. Gdy masa ostygnie polewamy ciasto galaretką.
Uwagi:
SMACZNEGO!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Sonia:) |