Aniołek - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
5 jaj
1 szklanka mąki ziemiaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy

Masa:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 szklanka śmietany
3 jaja
kostka margaryny
2 łyżki maki ziemiaczanej

Dodotkowo galaretka o dowolnym smaku.

Jak przyrządzić?

Ciasto:
ubijamy białka na sztywna piane. Nastepnie dodajemy po trochy cukier i cały czas ubijamy. Potem dodajemy po jednym żółtki i na koniec wsypujemy makę wynmieszana z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszujemy i wylewamy ciasto na prostokątna blache wysmarowana tłuszczem.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć placek na na 2 części.

Masa:
Przeznaczone na krem jaja zmiksować ze śmietaną, mąką i cukre waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną, mieszając stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwile pogotować cały czas mieszając. Połowe gorącej masy polć na jedną częśc placka, na to położyć druga połowe ciasta i polac reszta masy. Gdy masa ostygnie polewamy ciasto galaretką.

Uwagi:

SMACZNEGO!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćśredni
AutorSonia:)

Aniołek: Podobne przepisy

Aniołek: wypróbuj również

Powiązane Tematy