Dieta paleolityczna

... oraz dziczyznę), ryby, jajka oraz warzywa i owoce. Jednym słowem, jest to zdrowa dieta beztłuszczowa. Wszystkie produkty powinny pochodzić z ekologicznych upraw, dlatego taka metoda odchudzania ...

dawno temu

Właściwości octu

... w ciemne i chłodne miejsce. Ocet winny to także niezastąpiony dodatek do potraw mięsnych. Pokropione nim kawałki wieprzowiny czy dziczyzny smakują jeszcze wyborniej. Szczególnie dobrze komponuje się z mięsem czerwonym. ...

dawno temu

Minerały dla zdrowia Twojego systemu nerwowego

... i podroby Czerwone mięso (wołowina, baranina, wieprzowina i dziczyzna) Drób Ryby Żółtko jaj kurzych Płatki śniadaniowe zawierające żelazoŻelazo z innych pokarmów roślinnych (np. szpinak ...

dawno temu

Mięso w sosie

... wieprzowymi. Mięso dusi się w tym sosie, dzięki czemu nabiera kruchości i delikatności, a jednocześnie całkowicie „przechodzi” aromatem. Wyrazistości potrawie nada dodanie podczas duszenia ziela angielskiego ... oraz gałki muszkatołowej.   W ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... bez przykrycia. Po tym czasie przykryj ją i duś. Krok 2 A teraz świeża kapusta. Poszatkuj ją, wygnieć z łyżką soli, włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj przez kwadrans bez przykrycia. Krok 3 By powstał ... pyszny bigos, musisz dodać posiekaną ...

dawno temu

Rozgrzewające potrawy – część I

... i soczewicę namaczamy i zostawiamy na noc. Wołowinę dokładnie obieramy ze ścięgien i błon, kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na masełku. Następnie dodajemy do mięsa groch i soczewicę i całość dusimy ... na niewielkim ogniu przez około 10 ...

dawno temu

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

... zapominamy. Niegdyś rosły swobodnie w polskich lasach, a następnie lądowały w potrawach z dziczyzny – doskonale wzbogacały potrawki z sarniny, jelenia czy dzika. Wiele gospodyń nie wyobrażało ...

dawno temu

Zupa chińska

... ograniczenia związane ze składnikami używanymi do ich gotowania. Bardzo często ich smak opiera się na bulionie z mięsa wieprzowego, drobiu, lecz również dziczyzny bądź wołowiny. Głównym czynnikiem ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi B

... z tym rodzajem krwi mają głównie zapotrzebowanie na mięso – przede wszystkim baraninę, jagnięcinę, dziczyznę, królika, a stanowczo powinny unikać mięsa z kurczaka. Innym zdrowym dla tej grupy mięsem są ryby, tj ...

dawno temu

Przepisy na kotlety

... warunki musi spełniać potrawa, aby można było przypisać jej miano kotleta? Otóż tradycyjne kotlety wytwarzane są z mięsa wieprzowego, drobiowego, cielęcego, wołowego czy dziczyzny. Z czasem jednak zaczęły ...

dawno temu

Bułgarskie wina

... . Posiada ono wytrawy smak i aromat, a przy tym doskonale komponuje się z daniami składającymi się z czerwonego mięsa, serów i dziczyzny. Drugi z wymienionych trunków wzbogaci smak przyrządzonych ...

dawno temu

Kuchnia czeska

... wieprzowe, wołowe, drób oraz dziczyznę. Coraz większą sympatią cieszą się poza tym czeskie wyroby wędliniarskie, które posiadają wyjątkowy aromat i smak. Obok piwa znanymi i lubianymi przez turystów ...

dawno temu

Kuchnia pięciu przemian

... , cebula, dziczyzna, wódka oraz aromatyczne przyprawy wśród których wymienia się chili, bazylię, imbir czy goździki. Smak słony to woda, a więc takie pokarmy jak: ryby morskie, owoce morza, sery pleśniowe ...

dawno temu

Zupa mięsna - jak ją zrobić?

... . Podlej mieszankę wodą i duś tak długo, aż mięso będzie miękkie. Krok 4 Teraz włóż pozostałe warzywa, wlej bulion i dopraw do smaku. 
 Krok 5 Ta pyszna zupa mięsna powinna się dusić około pół ... godziny. Krok 6 Po tym czasie dorzuć jeszcze ...

dawno temu

Sos do ryżu - smaczny i szybki

... olej, a następnie włóż przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Duś je przez chwilę. 2. To będzie sos mięsny. Wrzuć więc mięso mielone i duś je około 4 minuty. 3. Pora ...

dawno temu

Sałatka kuskus z warzywami

... pokrojone warzywa. Cebulę zeszklij, dodaj paprykę, pomidory i groszek. Krok 3: Duś pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Krok 4: Ugotuj kuskus, odcedź i dodaj do niego duszone warzywa. Krok 5: Dopraw do smaku sałatkę Krok 6: Możesz podać na ciepło ...

dawno temu

Warzywne chili

... minutach dodać cukinię i dalej dusić przez kilka minut. 38710 Dodać ciecierzycę, fasolę oraz siekane pomidory. Dodać czosnek i przyprawy (paprykę w proszku, sól, pieprz, kumin). Dusić do miękkości ...

dawno temu

Mleko kokosowe - zastosowanie

... .   Kurczak curry z mlekiem kokosowym – mięso należy wcześniej podsmażyć na oliwie z oliwek wraz z cebulką, kilkoma ząbkami czosnku oraz imbirem. Całość doprawić curry i dusić wraz z mlekiem kokosowym ... . Taką potrawę najlepiej przygotować w ...

dawno temu

Żeberka w miodzie - są potrawy, którym się nie oprzesz

... do rondla, zalej miodową marynatą i duś pod przykryciem 25 minut. 6. Dodaj teraz pokrojoną paprykę i kukurydzę. Duś 10 minut, by papryka była chrupiąca. 7. Żeberka w miodzie podawaj z ryżem. Smacznego!   ...

dawno temu

Ryba po grecku - na ciepło i na zimno

... i chwilę podsmaż. Późnije zalej wszystko wodą i duś aż będzie miękkie. W trakcie dodaj liść laurowy, ziele angielski, pieprz i sól. Krok 5 Ryba po grecku jest już prawie gotowa. Pod koniec duszenia ...

dawno temu

Węgierskie specjały

... z niego skórę i kroimy na ćwiartki. Jak cebula się już zeszkli dodajemy słodką paprykę, mięsko, pomidora i papryki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem około 30 minut, podlewając ... tłuszczyk, wsypujemy na nie około jedną ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... smakuje jako smażona, gotowana, pieczona i duszona. Późne lato i wczesna wiosna to idealny czas, aby zapoznać się z przepisem na leczo z kabaczka i podjąć się jego realizacji. Przepis na leczo ... do garnka wraz z rozgniecionym i obranym ...

dawno temu

Nadaj rzeczom z historią drugie życie

... niż kiedyś, ale nie zastanawiamy się nad historią tego przedmiotu. Dlatego warto nabyć coś, co jest odnowione i ma duszę oraz bogatą historię. ...

dawno temu

Włoskie sosy na bazie pomidorów

... solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem i dusimy, aż sos zgęstnieje. Sos neapolitański  ½ kg pomidorów,2 ząbki czosnku,1 cebula,natka pietruszki,bazylia,sól, pieprz, cukier,oliwa z oliwek   Pomidory ... pomidory i przepuszczony przez prasę ...

+ Pokaż więcej