Czy mięso jest zdrowe?

... i wątróbki. Na kaloryczność mięsa wpływa też sposób przygotowania. Gotowane udko kurczaka będzie zdrowsze niż duszone lub smażone. W porównaniu do wieprzowiny dużo lepiej wypadają dziczyzna, sarnina ...

dawno temu

Sosy owocowe do mięs

... i przykrywamy. Dusimy około 4 – 6 minut, aż owoce się rozpadną. Wtedy zalewamy je winem i zwiększamy płomień pod patelnią. Sos trzymamy na ogniu aż cały alkohol wyparuje, a jego konsystencja będzie ... nam odpowiadać. Sos ten jest doskonałym ...

dawno temu

Żeby kotlet nie był nudny

... pomysł na kotlet z selera – Kuchenne Fantazje Natomiast miłośnicy dziczyzny (do których zalioczam się i ja) powinni wypróbować kotletu schabowego z dzika – Salt&Pepper&Co A co powiecie na zastąpienie ...

dawno temu

Indeks glikemiczny - dlaczego jest tak ważny?

... pełnoziarnisty, ryż brązowy, makaron z pełnej mąki, soki owocowe, gorzka czekolada (pow. 70 proc. Kakao), marmolada owocowa bez cukru, chude mięso, drób, ryby, dziczyzna, mleko, biały odtłuszczony ser ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... się też dziczyzna. Polecam ponacinanie mięsa i włożenie w rowki kawałków cebulki oraz owinięcie całości plasterkiem boczku (żeby potrawa się nie rozpadła warto przypiąć mięso małymi wykałaczkami). Podajemy ...

dawno temu

Jajecznica - przepisy

... ziół, które także nadadzą potrawie wyrazistszego smaku, a do tego poprawią trawienie. Dziś przepis na jajecznicę"ze szczyptą zdrowia". Jajecznica z kiełbasą – najlepiej użyć tej z dziczyzny ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Elektryczna, indukcyjna czy gazowa? Wybierz idealną kuchnię do swoich potrzeb

... , smażone jajka, omlety i naleśniki – trudno oprzeć się takim domowym przysmakom, prawda? Nie moglibyśmy cieszyć się ich smakiem, gdyby nie kuchenka, która umożliwia gotowanie, duszenie i smażenie. Na rynku ... technologii gotowanie na gazie ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... jest jednak puścić wodze fantazji i zaproponować nowy farsz albo sos. I tak dzięki temu zamiast tradycyjnie dodawanej wieprzowiny możemy wykorzystać baraninę, drób bądź dziczyznę. Poza tym zmienić ... . Na środku każdego liścia kładziemy farsz i ...

dawno temu

Najskuteczniejszy sposób na jędrną skórę

... mnóstwo informacji dotyczących korzyści płynących ze spożywania wywaru z kości zwierzęcych (może to być kurczak, wołowina, jagnięcina, dziczyzna, indyk, wieprzowina itd.). Istnieje także wiele sposobów ...

dawno temu

Dieta na przytycie

... się w mięsie (najlepiej sięgać po chude: drób, chuda wołowina, polędwica, dziczyzna), rybach, mleku i jego przetworach. Dieta na przytycie – jadłospisWarto wyeliminować z jadłospisu tłuszcze zwierzęce ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... mięsnych np. wieprzowiny, czy dziczyzny. Może także służyć jako składnik kiszonek. Szafran– mający zastosowanie przede wszystkim do sosów, zup i potraw z ryżu. Posiada charakterystyczny, ostry, korzenny ...

dawno temu

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. Pasztet możemy przyrządzić np. z wołowiny, czy wieprzowiny, ale może to być także dziczyzna. Sprawdź się także wątróbka, ale należy wtedy pamiętać ...

dawno temu

Swojska kiełbasa

... z mięsa wieprzowego. Trudno to sobie wyobrazić, ale wieprzowina była zastępowana baraniną, koniną, dziczyzną lub wołowiną lub drobiem ze względów ekonomicznych i właśnie w ten sposób powstała kiełbasa ...

dawno temu

Kasztany jadalne

... rodzaju ciast, deserów i słodyczy. Poza tym kasztany są ciekawym i niebanalnym pomysłem na farsz do naleśników, ale także do pieczonych ryb i mięs, np. dziczyzny. Te jesienne dary natury mogą zmienić ...

dawno temu

Anglosaskie Boże Narodzenie: fakty i ciekawostki, cz. 3

... z musztardą. Dzisiejszy indyk po raz pierwszy pojawił się na świątecznym stole w XVI wieku, ale nie od razu zastąpił dziczyznę czy wołowinę jadaną w zamożnych domach.Tradycją związaną ze świątecznym ...

dawno temu

Rozgrzewamy na słodko, na ostro, na kwaśno

... . Następnie zmniejszamy ogień prawie na minimum, dodajemy cebulę i paprykę i dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i dusimy dalej pod przykryciem, aż te zmiękną i się rozpadną. Następnie dodajemy ... dodajemy warzywa do mięsa i ...

dawno temu

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... zawartość białka jak mięso kurczaka, a większą jak mięso wołowe, cielęcina czy dziczyzna. Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejszą zawartość tłuszczu i niższą kaloryczność niż wołowina. Mięso wieprzowe ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... w tym względzie drób, wołowinę, koninę, dziczyznę oraz baraninę. Należy zastanowić się, czy tak duże spożycie wieprzowiny jest dla naszego zdrowia dobre? Okazuje się, że zbyt częste sięganie po roladki, parówki ...

dawno temu

Sos do mięsa

... niewielką ilość bulionu. Na koniec doprawiamy sos solą i cukrem. Sos żurawinowy do mięsa to ciekawa propozycja zwłaszcza dla osób uwielbiających dziczyznę. Wystarczy tylko połączyć kawałki jabłka, sok ...

dawno temu

Dieta warzywna

... cholesterolu. Do tego unikanie tłuszczy powoduje, że cera odzyskuje świeżość oraz poprawia się wygląd włosów i paznokci. Zawarte w diecie chude mięso z dziczyzny znacznie przyspiesza przemianę materii ...

dawno temu

Właściwości kminku

... , że przyprawa kminek znajduje zastosowanie przede wszystkim w potrawach mięsnych. Przydaje się zatem do dziczyzny, z których wydobywa głębię smaku. Warto go także dodawać do każdego rodzaju ...

dawno temu

Ciasteczka korzenne

... . I tak trudno wyobrazić sobie dziczyznę bez dodania odrobiny owoców jałowca albo świąteczny bigos bez ziela angielskiego, a także kminku. Dość wspomnieć, że do tego grona zalicza się także czosnek, tymianek ...

dawno temu

Liść laurowy

... liście wawrzynu idealnie komponują się z wszelkiego rodzaju mięsami, w tym szczególnie z dziczyzną. Jeżeli zatem czegoś w przygotowywanym daniu ci brakuje, sięgnij po liść laurowy, a nadasz potrawie specyficznego aromatu i smaku. ...

+ Pokaż więcej