Paella hiszpańska

... Wśród potraw z różnych części świata na szczególną uwagę zasługuje kuchnia hiszpańska. Dlaczego? Jest oparta w głównej mierze na warzywach i owocach morza, a więc dostarcza naszemu organizmowi ... tego, co najlepsze. Przykładem jest danie ...

dawno temu

Sól w diecie

... chroni się przed nadmierną utratą płynów. Wokół ilości spożywanej soli przez najmłodszych krąży wiele sprzecznych informacji. Jedni uważają, że kategorycznie nie wolno solić potraw dla dzieci, inni ... - nie chcąc demonizować roli soli w ...

dawno temu

Sos do spaghetti i sos do ryżu - dwa w jednym

... Oto przepis, który pozwoli ci upiec dwie potrawy przy jednym sosie. Niezależnie od tego, czy lubisz ryż, czy też przepadasz za makaronem, możesz wykorzystać podaną tu recepturę. Nic w tym trudnego ... , ale za to dużo smacznego. Sama się ...

dawno temu

Sos sojowy

... Kuchnia azjatycka bez soi? Naprawdę trudno sobie to wyobrazić. Co ciekawe, wykonany z niej sos sprawdza się także zastosowany w przypadku wielu potraw europejskich. Soja dostarcza organizmowi ... wielu cennych składników odżywczych, witamin oraz ...

dawno temu

Hodowanie ziół

... wiele do życzenia, nie przekonuje do sięgania po nie. Poza tym nieraz odstrasza nas cena danych produktów nadających potrawie kolor i smak. Zamiast wydawać krocie na nasycone nawozami i konserwantami ... warzywa oraz owoce, znacznie lepiej ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... Co przychodzi ci do głowy, gdy słyszysz hasło: marokańska kuchnia? Masz pozytywne odczucia czy wręcz przeciwnie? A może nigdy jej nie próbowałaś? Potrawy, które wywodzą ... czy pietruszka oraz mocno doprawione. Najważniejsze przyprawy tej kuchni ...

dawno temu

Zapiekane jabłka

... Bycie na diecie wcale nie jest łatwe, zwłaszcza gdy na talerzu obok pojawiają się nasze ulubione potrawy, przy czym my musimy zadowolić się grillowaną piersią z kurczaka razem z surówką z papryki ... . W utrzymaniu rygorystycznych postanowień ...

dawno temu

Zupa z cukinii

... Przełom lata i jesieni jest bardzo ciekawym okresem, jeżeli weźmiemy pod uwagę bogactwo dostępnych wówczas produktów, które z powodzeniem możemy wykorzystać w czasie przyrządzania różnych potraw ... . Mowa tu nie tylko o grzybach, w których ...

dawno temu

Ostro na talerzu, pikantnie w łóżku

... Jeżeli uważasz, że w twojej sypialni jest nudno i monotonnie, to może warto sięgnąć po przyprawy i potrawy uznawane za afrodyzjak już od czasów starożytności. Sztukę celebrowania miłości i dodawania ... Ganesh, podpowiada do jakich potraw ...

dawno temu

Zupa makowa

... wigilijnych potraw. Zaryzykować można stwierdzenie, że chyba każda rodzina w nieco inny sposób gotuje świąteczne potrawy. Już na podstawie samych rozmów z przyjaciółmi zauważamy, że inne składniki wzbogacają ... smak bigosu, zupy rybnej albo ...

dawno temu

Pora na ciasto marchewkowe

... za składnik wypieków służyła już w średniowieczu. Cukier był wtedy drogi i trudno dostępny, a poza burakiem cukrowym jego największa zawartość występuje właśnie w marchewce. W latach 60. ciasto marchewkowe ...

dawno temu

Zdrowie prosto z lodówki

... Zamrażanie i rozmrażanie półproduktów i gotowych potraw wydaje się proste. W rzeczywistości istnieje szereg zasad, którymi trzeba się kierować, przygotowując potrawy do zamrożenia. Warto ... dłużej zastanowić się nad tym, jakie produkty ...

dawno temu

Czosnek w plasterki - krajalnica z pomysłem

... Najcześciej, dodając czosnek do potrawy, siekamy go. Niekiedy jednak potrzebujemy nieco bardziej wyrazistego smaku czosnku - w takiej sytuacji można wykorzystać urządzenie które tnie czosnek ... na plasterki. Takie urządzenie z powodzeniem można ...

dawno temu

Niskokalorycznie i smacznie?! Z tymi przepisami to możliwe!

... Każda z nas ma chwile słabości, jeśli chodzi o kuchnię i ulubione przysmaki. Niestety, tak to najczęściej bywa, że najsmaczniejsze potrawy bywają dosyć kaloryczne, a nasza dieta rzadko pozwala ... na tak zwane chwile zapomnienia. A może jednak ...

dawno temu

Rodzaje mąki

... się jako dodatek do panierek. Nadaje bowiem potrawom kruchość. Idealnie sprawdza się także jako składnik makaronu.   ...

dawno temu

Co podawać do sake?

... Nierzadko bywa tak, że część z nas nie potrafi właściwie komponować potraw urządzając tzw. "tematyczne spotkania kulinarne z przyjaciółmi", a bez wiedzy na temat tego „ z czym to się je” łatwo popełnić faux paux i zamiast zabłysnąć kunsztem ...

dawno temu

Rodzaje ryżu

... Szczególnie ceniony w Azji, równie często gości i na naszych stołach. Przekrój potraw, jakie możemy przygotować na jego bazie jest niezliczona. Do tego ryż jest pokarmem lekkostrawnym i bardzo zdrowym. Zadziwia także ilość jego rodzajów. Dziś ...

dawno temu

Makaron cannelloni - przepisy

... Włoska kuchnia to bogaty zestaw potraw, które z dodatkiem sosu pomidorowego i sera żółtego stanowią kulinarną wizytówkę tamtych rejonów świata. Jednym z takich specjałów jest cannelloni ... , czyli makaron w kształcie rurek, które napełnia się ...

dawno temu

Mocktails zamiast wina. Kto próbował?

... Czy może być coś lepszego niż dobre wino podane do świetnie przyrządzonej potrawy? Okazuje się, że tak. Poważnym rywalem dla wina mogą być bezalkoholowe koktajle, o których przekonująco pisze renomowany portal „Food & Wine”. ... cytryny w ...

dawno temu

Jak zrobić własną pizzę

... Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie. O wiele lepiej smakuje jednak, ta którą robimy sami, od tej kupowanej w pizzerii. Zobaczcie jak pizzę przyrządza Hindus. Niezapomniane przeżycia gwarantowane, zwłaszcza jeśli posłuchacie ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii. Warzywo to nie tylko wybornie smakuje, ale także idealnie zaspokaja witaminowe potrzeby organizmu, nie powodując przybierania ... , które idealnie nadaje się nie tylko jako ...

dawno temu

Czerwona fasolka

... Jest świetnym składnikiem sałatek z majonezem, nadając im subtelny smak. Jednak jest bardziej uniwersalna i istnieje cały szereg unikalnych i pysznych potraw, jakie możemy przygotować na jej bazie. Jakie danie obiadowe można przyrządzić ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... Kuchnia kontynentu afrykańskiego jest odbiciem upodobań kulinarnych odkrywców Czarnego Lądu. Dominantę stanowią potrawy mięsne, a na deser tubylcy serwują świeże owoce lub regionalne słodkości ... jest bigos, kotlet schabowy i ziemniaki, tak np. ...

dawno temu

Jak radzić sobie z upałami?

...   Pij dużo płynów, noś jasne ubrania, chustkę na głowie i nie jedz zbyt zimnych lub zbyt ciepłych potraw.   ... Pij dużo płynów, noś jasne ubrania, chustkę na głowie i nie jedz zbyt zimnych lub zbyt ciepłych potraw. Co najmniej dwa litry ...

+ Pokaż więcej