Pasty rybne – smaczne i zdrowe

... z zachwytu na widok tarty z łososiem, czy zapiekanki rybnej... Ale któż z nas nie pokocha past rybnych? Szczególnie, jak będą przyrządzone inaczej, niż w formie „rozgnieciona widelcem sardynka w pomidorach, jeszcze w puszce”. ... wędzonego ...

dawno temu

Sałatka ze zdrową niespodzianką

... . Dodawaj do sałatki nasiona słonecznika, dyni czy też lnu. Rośliny zielonolistne Szpinak, sałata tradycyjna czy lodowa – zdobią sałatkę, nadają jej smaku i sprawiają, że jest bardziej sycąca. Sałata ... lub oregano, by nadać swojej sałatce ...

dawno temu

Ryba w kilku wyjątkowo smacznych odsłonach

... . Jakie są zatem najlepsze przepisy z rybą w roli głównej? Zobacz, co ciekawego można przygotować. Łososiowe szaszłykiW oryginalnym przepisie na szaszłyki z łososia z kokosem i chili mowa o pieczeniu ... ,1kg filet z łososia (pokrojonego w duże ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... podczas przygotowywania posiłku, ani podczas konsumpcji. Melon, łosoś, ogórek, szynka, a nawet szczaw może stać się "pierogową inspiracją". Poniżej znajdziecie kilka propozycji na mniej standardowe farsze do tej tradycyjnej potrawy.   ... : 400 ...

dawno temu

Czym karmić swojego mężczyznę?

... Naukowcy z Kalifornii przekonują, że zawarty w rybach nienasycony kwas tłuszczowy Omega 3 redukuje ryzyko zachorowania na raka prostaty. Eksperci namawiają, aby każdy mężczyzna przynajmniej raz w tygodniu zjadł łososia lub śledzie. ... w ...

dawno temu

Jak zmienić dietę? List do Dietetyka

... obniżają poziom "złego" cholesterolu. Należy wybierać ryby morskie, takie jak: łosoś, tuńczyk, makrela, gdyż są najbogatsze w nienasycone kwasy tłuszczowe. Do diety dołączamy również produkt z pełnego ... , w zamian za to dusimy, gotujemy, ...

dawno temu

Wiosenne włoskie makarony

... z łososiem i szparagami  400g penne,100g filetu z łososia,100g szparagów,100ml białego, wytrawnego wina,50g masła,2 ząbki czosnku,1 cebula,natka pietruszki,sól, pieprz, zioła prowansalskieoliwa z oliwek ...   Makaron gotujemy według wskazań na ...

dawno temu

Pasta z makreli

... możesz przygotować z makreli, a także poznasz przepis na pyszną pastę rybną. Przepis na pastę z makreli Do zrealizowania poniższego przepisu na pastę z makreli będziesz potrzebowała: 1 wędzonej ... w pracach kuchennych. Makrelę można bowiem jeść ...

dawno temu

Przysmaki kuchni norweskiej

... – przede wszystkim łososie i dorsze. Suszony dorsz, czyli sztokfisz, jest tutejszym specjałem. Jednak oprócz owoców morza, w krainie fiordów można zjeść także wiele innych produktów, takich jak choćby ...

dawno temu

Nowalijki

... Nowalijki to wiosenne warzywa, które pojawiają się w danym roku po raz pierwszy. Zaliczamy do nich rzodkiewkę, sałatę, botwinkę, szczypiorek, cebulę dymkę czy szpinak. W dobie globalnej wymiany ... wyhodować sama. Wystarczy zasadzić cebulkę w ...

dawno temu

Brąz skóry dzięki warzywom

... Dwa tygodnie przed urlopem możesz zastosować „słoneczną” dietę. Jej bazą powinny być warzywa i owoce (marchewka, pomidory, jagody, sałata, czarne porzeczki, papryka, brukselka, kalafior, cytrusy ...

dawno temu

Swojska kiełbasa

... przez chwilę ręką. Mięso należy umieścić w oczyszczonych jelitach. Jeżeli znajdzie się w nich powietrze, trzeba je usunąć poprzez wałkowanie. Kolejnym etapem jest wędzenie kiełbasy. Powinno się to robić ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... w naszym kraju już w XVII wieku, można było je spotkać niemal w każdym gospodarstwie. Pieczeń z gęsi z jabłkami lub gruszkami z dodatkiem modrej kapusty, wędzone półgęski, smalec z gęsi, pasztety ... o cenie na swą głowę i o półgęsku. Jak ...

dawno temu

Groźna włośnica

... Włośnica jest ciężką chorobą pasożytniczą, wywołaną zakażeniem włośniem krętym. Ludzie zarażają się tą chorobą jedząc surowe lub niedogotowane mięso świń. Solenie, mrożenie lub krótkotrwałe wędzenie ...

dawno temu

Przepis na pulpety

... Przepis na pulpety pochodzi ze starej książki kucharskiej babci. Pamiętam ten smak z dzieciństwa i przyznam, że wtedy za takimi daniami nie przepadałam. Teraz jest zupełnie inaczej. Pulpety mięsne doskonale komponują się z ziemniakami z wody i ...

dawno temu

Sałatka grecka - przepisy

... szczupłą sylwetkę! Przykładów nie trzeba długo szukać. Jednym z popularniejszych tamtejszych specjałów jest sałatka grecka. Sałatka grecka z sałatą lodową Do poszatkowanej sałaty lodowej dodajemy ... g pomidorów mamy 15 kcal, ogórek około 16, ...

dawno temu

Przepis na żurek staropolski

... niepowtarzalny nastrój domowego ciepła i radości. Czy nie tak pachniało twoje dzieciństwo? Przygotuj: 40 dag białej kiełbasy30 dag wędzonego boczku20 dag wędzonej kiełbasymarchewkęselerporpół l ... w plasterki. Krok 3 Pora na wędzoną kiełbasę i ...

dawno temu

Zielony groszek

... Ten rodzaj kulinarnego dodatku doceniamy przede wszystkim ze względu na jego formę. Zielone kuleczki wkomponowane w sałatę, bulionową galaretkę czy mięsne danie zawsze wyglądają niezwykle ozdobnie ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszą rybę? Kilka oznak, że mięso jest świeże

... z najzdrowszych), jesiotry i karpie. Specjaliści polecają również polskie śledzie. Kiedy kupujemy produkt wędzony, lepiej w tym celu udać się na targ. Wtedy mamy pewność, że poleży w lodówce nawet 2-3 ...

dawno temu

Niezdrów jak ryba. Które można jeść bez strachu?

... takie jak, łosoś, śledź czy makrela zawierają korzystne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Tłuszcz zawarty w rybach jest bardzo zdrowy i nietuczący. Ryby zwłaszcza te morskie zawierają ...

dawno temu

Letnie Wrapy

... i na finger party. Na lato i na zimę. Krótko mówiąc – smaczne, zdrowe i uniwersalne. Czyli to, co tygryski lubią najbardziej.  1 tortilla pszenna,100g wędzonego łososia,100g sera białego,4 pomidorki ... utartym z koperkiem i cebulą. Na tak ...

dawno temu

Co można zrobić z mango?

... i aromatyczny owoc można spożywać zarówno na surowo jak i po przetworzeniu. Z mango robi się soki, dżemy, galaretki a suszone owoce dodaje się do sosów. Mango dobrze smakuje także w sałatkach, z łososiem i z potrawami mięsnymi. Co jeszcze można ...

dawno temu

Ryba w sosie koperkowym

... rybę w sosie koperkowym. Dla dzieci od 12. miesiąca życia. Składniki, których potrzebujesz: ½ kg filetów rybnych lub dzwonku z łososia,2 małe jogurty naturalne,szklanka wody,2 łyżki masła,2 łyżki ...

dawno temu

Sałatka pekińska

... postaci z powodzeniem możemy wykorzystać w trakcie przygotowywania smacznych i zdrowych sałatek. Bardzo często jednym z ich głównych składników są sałaty. Ich rolę pełnić mogą także kapusty, a zwłaszcza ... , 2 małe ząbki czosnku albo 1 duży. ...

+ Pokaż więcej