Kurczak po węgiersku

... paprykiłyżeczkę mielonej ostrej papryki2-3 ząbki czosnku2 łyżki oliwy lub oleju sojowegołyżkę posiekanej zieleninysólpieprz1. Najpierw przygotowaniemięsa drobiowego. Umyj nóżki i wyluzuj grube kości, lekko zbij ... mięso. 2. Pora na nadziewanie. ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni polskiej, ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą ... , następnie wałkujemy na cienkie paski i kroimy na ...

dawno temu

Sos grzybowy ze śmietaną

...   Zapach grzybów unoszący się w mieszkaniu budzi skojarzenia z Wigilią. Ten niezwykły aromat powinien jednak gościć w naszej kuchni jak najczęściej i jeśli nie w postaci zupy, to w formie pysznego dodatku do dań, którym możemy podkreślić smak ...

dawno temu

Mleko krowie czy napój roślinny? List do dietetyka

... O krowim mleku pisaliśmy tu wielokrotnie. O zwierzętach hodowlanych faszerowanych antybiotykami i chemią w paszy też. Czy zdrowszym zamiennikiem są napoje roślinne, tzw. mleko ryżowe, sojowe, migdałowe, owsiane? Na list Czytelniczki odpowiada ...

dawno temu

Walentynkowa kolacja przy świecach

... restauracja z bandą „Angoli” przy stoliku obok...   „Omdlenie Imama” - Bakłażany faszerowane - pyszne potrawy na walentynki  2 bakłażany,2 cebule,2 ząbki czosnku,250g pomidorów,1 łyżeczka posiekanych ... . Pojemnik, w którym marynowało się mięso ...

dawno temu

Sos funghi

... nazwie. Aromatycznych dodatków do mięs i makaronów nigdy nie jest za wiele. Włoskie smaki znów mogą zagościć w Twoim domu! Zatem, do dzieła. ... nazwie. Aromatycznych dodatków do mięs i makaronów nigdy nie jest za wiele. Włoskie smakiznów mogą ...

dawno temu

Bezpieczny i wiarygodny drób. Co powinien wiedzieć konsument?

... O tym, że mięso drobiowe jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, ma mniejszą wartość energetyczną w porównaniu np. z mięsem wieprzowym czy wołowym, a jego tłuszcz jest bogaty ... w nienasycone kwasy tłuszczowe, wie już ...

dawno temu

Anglosaskie Boże Narodzenie: fakty i ciekawostki, cz. 3

... Czy wiecie, jak duży wpływ na sposób obchodzenia przez nas świąt mieli Brytyjczycy i Amerykanie? ... Czy wiecie, jak duży wpływ na sposób obchodzenia przez nas świąt mieli Brytyjczycy i Amerykanie? Kartki świątecznePierwsza kartka świąteczna ...

dawno temu

Krwisty czy dobrze wysmażony? Jak przygotować idealny STEK

... Wołowe mięso jest cennym źródlem minerałów. ... to nie lada wyzwanie. Zobaczcie, jak przyrządzać mięso, by – w zależności od upodobań – wyszło krwiste, półkrwiste lub dobrze wysmażone. Źródło: TVP Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Jak przyrządzić smaczny sos kurkowy?

... Pyszny, lekki i prosty w wykonaniu. Taki właśnie jest sos kurkowy. To doskonałe uzupełnienie makaronów, ryby czy mięsa, można nim polać też kaszę lub kluski śląskie. Do tego pięknie pachnie ... z ugotowanym makaronem, najlepiej spaghetti i ...

dawno temu

Przepis na jajecznicę

... Mięso z dziczyzny jest o wiele mniej kaloryczne niż wieprzowe, dlatego liczba miłośników posiłków przygotowanych na jego bazie stale rośnie. Aromat dań przyrządzonych na ich bazie jest nieoceniony! A jakby tak rozpocząć poranek pyszną jajecznicą ...

dawno temu

Forszmak - jak go zrobić z kurczaka?

... nie przepadam, za mięsem wieprzowym i wołowym, proponuję forszmak z kurczaka. Jeszcze czegoś takiego nie jadłaś? Spróbuj. Na pewno będzie smakowało twojemu mężczyźnie. ... nie przepadam, za mięsem wieprzowym i wołowym, proponuję forszmak z ...

dawno temu

Pyszne burgery

... z mięsa wołowego, ale Polacy chętnie decydują się również na inne wersje burgera – francuską (z serem camembert i rukolą), meksykańską lub wegetariańską. Duża dowolność w doborze składników sprawia ... i przykryj drugą połówką bułki. Burgery ...

dawno temu

Schab z żurawiną

... moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następnie dokładnie myjemy mięso i przecinamy je na środku całej długości, by utworzyło się nam miejsce do faszerowania. Kolejnym krokiem jest posiekanie dwóch ... albo owoce morza, których smak omawiany ...

dawno temu

Indyk z żurawiną - palce lizać!

... O indyku była już kiedyś mowa. Jego mięso jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często ... w ogóle się przypala. Jednak istnieje ...

dawno temu

Kurczak w panierce - pysznej, wyjątkowej, oryginalnej panierce

... Kurczak w panierce to twoja specjalność? Właściwie nie jesz mięsa innego niż drób? W takim razie na pewno przyda ci się małe urozmaicenie. Nie musisz przecież zawsze obtaczać fileta w bułce tartej ... to powinnaś wypróbować oryginalne panierki. ...

dawno temu

Stek wołowy

... Mięso jest jednym z głównych składników pokarmowych, jakie powinny znaleźć się w diecie człowieka. I choć istnieją twierdzenia, zgodnie z którymi można je zastępować produktami roślinnymi bogatymi ... w białko, to jednak wydaje się, że dieta ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

...   Mięso z dziczyzny jest o wiele pożywniejsze dla naszego organizmu, niż to tradycyjne. Będących na diecie powinna ucieszyć wiadomość, że także mało kaloryczne, więc jedząc je nasza sylwetka dużo nie ucierpi. Dziczyzna ma bardzo niską zawartość ...

dawno temu

Panierka do kurczaka

... Zapomnijcie o standardowej panierce do mięs w postaci tartej bułki. Takie danie wieje nudą i z czasem może się przejeść, a do tego nie dostarcza naszemu organizmowi wielu korzyści. Jakie inne zdrowe i pełne wytwornego smaku panierki do mięs ...

dawno temu

Sos winegret po meksykańsku

... Ten pyszny sos winegret po meksykańsku do doskonały dodatek do ryb i mięs na zimno, drobiu, sałatek, wędlin i warzyw. Warto poznać przepis, by później nadawać swoim przyprawom oryginalny smak ... pomidorowegopół czerwonej i pół żółtej papryki ...

dawno temu

Przepis na żeberka na parze

... . Przeciśnij czosnek przez praskę, a następnie wymieszaj go z sosem teriyaki, solą ziołową, curry i pieprzem. 2. Potnij teraz mięso na pojedyncze żeberka i polej je przygotowaną marynatą. Pozwól mięsu ... wchłaniać pyszny smak przez 2-3 godziny. ...

dawno temu

Pieczona karkówka po żydowsku

... i pokroić w plastry. Dopraw mięso pieprzem, solą i majerankiem, a następnie obtocz w mące. Przysmaż karkówkę na oleju, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Krok 2 Karkówka po żydowsku jest pełna warzyw ... . Z pieczarek zrób ćwiartki, z ...

dawno temu

Takiej SZYNKI nie kupuj w żadnym wypadku. Zwróć uwagę na kolor i skórkę

... Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso sól i przyprawy. ... Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso, sól i przyprawy. Zawartość wody nie może przekraczać 2 proc. Im więcej dodatków, tym mniej zdrowa jest wędlina. ...

dawno temu

Bezmięsny poniedziałek

... Wielu z nas nie wyobraża sobie diety bez mięsa. Wędlina na śniadanie, kurczak na obiad, parówki na kolację i tak w kółko. I chociaż coraz więcej mówi się o tym, że codzienne spożywanie mięsa ... , bo ludzie są bardziej pozytywnie nastawieni do ...

+ Pokaż więcej