Marokańskie specjały

... z soku cytrynowego, ziół, czosnku i kminku. Couscous: granulowana kasza manna, serwowana zarówno jako dodatek do rosołu, jak i do warzyw, duszonego mięsa, sałatek oraz ziemniaków. Leems: cytryny ... marynowane w wodzie, soli i soku z cytryny. To ...

dawno temu

Mięso wyrolowane!

... kulinarne oczekiwania? Oto kilka propozycji, które możecie wykorzystać: Miłośnicy subtelnych smaków powinni spróbować roladki drobiowej z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami – Salt&Pepper ... &Co Równie delikatną w smaku propozycją jest ...

dawno temu

Kotlety z kaszy

... bułki 20 g żółtego sera 4 kostki rosołowe 2 jajka przyprawy: sól, pieprz W zagotowanej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe i powoli wsypujemy kaszę mannę. Wywar mieszamy ok. 10 minut, aż do powstania ... lekko lepkiej konsystencji Po ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... , marchewka)5 dag masła2 dag mąki5 dag sera goudasólcukierpieprzgałka muszkatołowamlekoolej do natłuszczania naczynia1. Najpierw przygotuj sos beszamelowy. W tym celu zarumień mąkę na suchej patelni ... na obiad czy kolację. Już niedługo zdrowa ...

dawno temu

Szparagi w sosie beszamelowym

... oliwie bądź piec. Obok tego należy zaznaczyć, że idealnie współgrają one w zestawieniu z jajkami, rybami, mięsem oraz makaronem i serem. Wyśmienitym połączeniem jest jednak przyrządzenieszparagów w sosie ... zielonych szparagów,¼ szklanki ...

dawno temu

Kuchnia arabska

... tego niemalże wszechobecna jest tu soczewica, a także groch. Jeżeli chodzi o nabiał, to kuchnia arabska jest bogata zwłaszcza w naturalne jogurty i biały ser. Poza tym warto wskazać także charakterystyczne ... kuchni arabskiejTikka to rodzaj ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... na bazie mięsa, ryb, ryżu, innych warzyw, serów, grzybów, a nawet kaszy. Faszerowane warzywa można podawać na obiad, kolację a nawet jako przekąskę w ciągu dnia. A co faszerować? Faszerowany bakłażan ... szklarniowe –mają najmniej wilgoci i ...

dawno temu

Omlet na ostro

... papryczki chili, 1 cebulę, masło, ser żółty, posiekany szczypiorek lub por, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, sól i pierz, listki bazylii. Sposób wykonania omletu.Na oliwie z oliwek zeszklij posiekaną ... przelej na patelnię, łącząc je z ...

dawno temu

Przepis na twarożek

... sera białego śmietanę szczypiorek rzodkiewki kiełki sól oregano Ser biały ugniatamy w miseczce widelcem i mieszamy z kilkoma łyżkami gęstej śmietany, aż do powstanie jednolitej masy Rzodkiewkę ...

dawno temu

Dipy – podstawa finger - party

... dip  Krążek sera camembert,4 – 5 łyżek śmietany 18%,100ml białego, wytrawnego wermutu,szczypiorek,sól, pieprz   Z sera zdejmujemy skórkę, po czym ucieramy go z wermutem na gładką, jednolitą masę ... . Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

... miłośnik chociażby zapiekanki z kurczakadoskonale wie, że bardzo trudno jest wyobrazić ją sobie bez chociażby odrobiny sera żółtego. To właśnie on odpowiedzialny jest za chrupiącą powłoczkę wieńczącą ... ,przyprawa do kurczaka,wybrane warzywa ...

dawno temu

Żółto na talerzu, czyli dania z curry

... curry. Ale to już inna historia...   Serowy omlet z curry  3 jajka,1 dymka,50ml mleka,25g sera żółtego (najlepiej cheddara)natka pietruszki,sól, pieprz, curryolej   Dymkę i natkę pietruszki drobno ... , aby równomiernie się ściął. Gdy będzie ...

dawno temu

Dieta wegańska

... lub ugotowanymi ziemniakami. Łatwo możesz także znaleźć zamienniki sera żółtego, bowiem zamiast niego możesz zjeść ser wegański, ser tofu bądź zmiksowane orzechy nerkowca. Jeżeli zatem chcesz ...

dawno temu

Pomysły na farsze

... i uniwersalne farsze, które z pewnością się nadadzą do wszystkich potraw, które wymieniłem powyżej.   Farsz meksykański  200g mięsa mielonego,2 pomidory,1 zielona papryka,30g kukurydzy z puszki,50g sera ... . Pod sam koniec duszenia dodajemy ser ...

dawno temu

Co na nieświeży oddech?

... ze skuteczniejszych sposobów zneutralizowania poziomu pH w ustach jest żółty ser. Po posiłku pH przybiera kwasowy odczyn, który całkiem dobrze neutralizuje zasadowy odczyn sera. Najlepiej w tej roli sprawdza ... się cheddar, dlatego po wytwornej ...

dawno temu

Farsz do tortilli

... nie wymaga dużego wysiłku, bo jest przygotowane z surowych warzyw. Można więc wykorzystać takie produkty jak: kapusta pekińska, czerwona papryka, pomidory, ogórki kiszone, cebula oraz żółty ser. Wszystkie ... ! Przygotowując farsz do placków ...

dawno temu

Jak zrobić pite?

... . Mogą to być więc zatem poszatkowana drobno kapusta pekińska, pomidorki, cebula, kiszony ogórek i plasterki sera żółtego oraz kawałki pieczonego drobiu. Do takiej kompozycji można dodać sos czosnkowy bądź majonezowy ... wcześniej mięso mielone ...

dawno temu

Złociste mięso skąpane w miodzie – propozycja w sam raz na zimę!

... A może by tak pójść odrobinę w stronę owoców? Na zimę idealnie spiszą się skrzydełka z sokiem jabłkowym i sałatką z jabłek – Grażyna gotuje Miód można także przygotować w zestawie z żeberkami – Szaleństwo ...

dawno temu

Jak się gotuje szparagi?

... , świeżo zmielonym pieprzem i sosem vinegrette. Ten rodzaj warzywa sprawdzi się także jako składnik sałatek czy risotto. Świetnie komponują się również w zestawieniu z pomidorem, cebulką, marchewką czy nawet orzechami. ...

dawno temu

Jak gotować krewetki?

... . Można także dodać do wody sok z cytryny czy oregano, aby nabrały lepszego aromatu. Krewetki będą pasować zarówno do wiosennych sałatek, zapiekanek czy jako dodatek do pizzy. Możemy je także wkomponować ...

dawno temu

Szczypiorek: właściwości

... większość cennych właściwości odżywczych. Dlatego dodawaj szczypiorek do gotowych potraw. Posyp nim kanapki dziecka, dodaj do surówek i sałatek. Drobno posiekany wzbogaci smak jajecznicy oraz twarożku ...

dawno temu

Rodzaje ryżu

... . Idealnie nadaje się jako farsz czy dodatek do sałatek. Jego zaletą jest to, że nie skleja się. Jest lekkostrawny. Ryż jaśminowy - często stosowany w kuchni Chińskiej. Ma ładny zapach i wyjątkowy ...

dawno temu

Owoce morza - charakterystka

... – są skorupiakami o bardzo niskiej kaloryczności, bo w 100 g mamy zaledwie ok. 80 kcal. Chętnie wykorzystywane do sałatek lub jako dodatek do pizzy czy zapiekanek. Dobrze komponują się z owocami cytrusowymi ...

dawno temu

Brokuły - wartościowe warzywo dla dzieci

... kilka łyżek mleka. Pomocna jest również gałka muszkatołowa. Co można przyrządzić z brokułów? Same pyszności - zupę brokułową, sałatki, dipy, kanapki, farsz do mięsa etc. Brokuły należy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. ...

+ Pokaż więcej