Szczypiorek: właściwości
PATRYCJA • dawno temuNie tylko na wiosnę, ale także zimą szczypiorek powinien
gościć na talerzu dziecka. Może pojawić się już w diecie dziesięciomiesięcznego
niemowlęcia. Co takiego ma w sobie szczypiorek i w jakiej postaci go podawać?
Źródło witamin i minerałów
To zielone warzywo jest przede wszystkim bogatym źródłem
witaminy C. Ponadto zawiera witaminę B1, B2, karoten, kwas foliowy, a także
liczne sole mineralne: potas, sód, magnez, wapń, fosfor i chlor. Szczypiorek pobudza
apetyt, dlatego śmiało serwuj go małemu niejadkowi. Zalecany jest również
dzieciom z nadwagą, gdyż ma lekkie działanie przeczyszczające. Swoje właściwości
lecznicze zawdzięcza zawartości związków siarki.
Jak podawać?
Szczypiorek najlepiej smakuje na surowo. Obróbka termiczna nie
tylko psuje smak warzywa, ale również niszczy większość cennych właściwości
odżywczych. Dlatego dodawaj szczypiorek do gotowych potraw. Posyp nim kanapki
dziecka, dodaj do surówek i sałatek. Drobno posiekany wzbogaci smak jajecznicy
oraz twarożku.
Jak wyhodować szczypiorek?
Szczypiorek jest mało wymagającą rośliną. Zamiast kupować go
na stoiskach warzywnych, wyhoduj zielone liście na kuchennym parapecie. Wystarczy
włożyć zwykłą cebulę do słoika napełnionego wodą lub pojemniczka z wodą, a po
kilku dniach otrzymasz dorodny szczypior. Cebulkę można posadzić również w
doniczce z ziemią lub zakupić nasiona drobnego szczypiorku i wysiać je na wilgotną
glebę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze