Zupy owocowe nie tylko na słodko

... . Całość smażymy 2 – 3 minuty, po czym zmniejszamy płomień i dusimy, aż zmiękną. Następnie wlewamy na patelnię bulion, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą i gotujemy pod przykryciem 5 – 6 minut ... dynię i pomidory. Całość dusimy jakieś 5 ...

dawno temu

Proste danie niesłychanie – 4 pomysły na potrawy z kurczaka

... wcześniej podsmażamy lekko na patelni wraz z cebulką. Mięso ma być chrupiące i ładnie zarumienione, a cebulka musi się zeszklić i nabrać złocistego odcienia. Można tu także dodać duszone pieczarki. Ryż ... . paprykę, sparzony wcześniej pomidor, ...

dawno temu

Zrazy wieprzowe

... się bowiem do bitek i roladek. Pierwsze z nich są rozbijanymi, podsmażanymi, a potem duszonymi plastrami mięsa, podczas gdy drugie są zawiniętymi kawałkami mięsa z farszem. Wyróżnić można zatem zrazy zawijane ... drewnianą wykałaczką. Zrazy ...

dawno temu

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... ) i podsmażamy grzyby, podlewając wywarem i dusimy ok. 20 min. Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy do niego grzyby i cebulkę, całość polewamy czerwonym winem, lub koniakiem i dodajemy śmietany ... , aby powstał smaczny krem i znów dusimy. W ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

... do dekoracji). Kalarepę myjemy, obieramy i kroimy w około 2-centymetrowe paski. Następnie dusimy ją na masełku (pod przykryciem) do miękkości. Kalarepę dodajemy do wywaru, dodajemy sól i pieprz ... i drobno pokrojone grzyby. Sos dusimy jakieś 4 ...

dawno temu

Zdrowiej, naturalniej, mądrzej

... , że niektóre rośliny absorbują z gleby i przez skórę mniej pestycydów niż inne. Warzywami o tych właściwościach są: papryka, kabaczek, cukinia, fasola, groch, por, ziemniak, rzepa, chrzan, czosnek. 5 ...

dawno temu

Przepisy na dipy

... , a nawet grillowane warzywa takie jak np. pokrojone w paseczki bakłażany czy cukinie.  Dip czosnkowy podkreśli także smak mięsa np. pieczonych skrzydełek z kurczaka czy jajecznych placuszków z warzywami ...

dawno temu

Poznaj dietę proteinową!

... jak i gotowane. Możemy więc jeść takie niskokaloryczne przekąski, jak: zielony ogórek, czy rzodkiewka, ale także rośliny strączkowe oraz sałaty, paprykę, marchew, pomidory, szpinak, brokuły czy cukinię. Warto ...

dawno temu

Uczyń swoją dietę kolorową!

... oraz zeaksantyny wspomaga profilaktykę zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Należą do niej: awokado, cukinia,zielona fasolka,groszek zielony,kiwi, kukurydza,zielona i żółta papryka,ogórki ze skórką,sałata ...

dawno temu

Garam masala

... najlepiej smakować będzie z ryżem i warzywami takimi jak np. pieczone ziemniaki czy pomidory lub cukinia. Taką mieszankę przypraw można także wkomponować do sosów czy dodać jej szczyptę do orientalnych ...

dawno temu

Potrawy z grilla

... z grilla można przygotować? Podczas pikniku na ogródku warto przyrządzić także warzywa. Świetnie nadadzą się do tego cukinia czy bakłażan, które można napełnić wybranym farszem, np. na bazie pomidorków ...

dawno temu

Dieta zimą - co jeść i pić?

... owocami i warzywami, które są dostępne w postaci świeżej (bakłażany, dynia, cukinia, cytrusy) i mrożonej. – dodaje Małgorzata Gajewczyk z Akademii Zdrowego Żywienia. Zwolennicy słodkich przysmaków ...

dawno temu

Nie rezygnuj z węglowodanów

... (groszek, bataty, fasolka, soczewica, marchewka, cebula, cukinia, bakłażany, ciecierzyca, zielone warzywa), nabiał. mdn/ zig/ zan/ ...

dawno temu

Rola witaminy K

... antybiotykoterapii, a na co dzień spożywaj jogurty, kefiry i maślanki. Witamina K pochodzenia roślinnego znajduje się w warzywach zielonych, takich jak: brokuły, kapusta, sałata, szpinak, rzeżucha, ogórki, cukinia ...

dawno temu

Naleśniki wegetariańskie

... większej delikatności. Do przygotowania nadzienia na naleśników można wykorzystać więc takie warzywa jak: pomiodry, paprykę, cukinię oraz kukurydzę. W pierwszej kolejności należy usunąć gniazda nasiennie ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... , cukinię, cebulkę czy paprykę. Znakomicie smakują także placki ziemniaczane z pieczarkami. Słowem: kreatywność i otwartość na kulinarne eksperymenty jest tutaj mile widziana! Dobrym pomysłem ...

dawno temu

Czy Pani nie wie, co się na świecie dzieje?!

... ”, a jakie już nie. W każdym razie, to co padło z ust księdza na mszy za duszę profesor nie mieści się w moich standardach dobrego smaku. Otóż na mszy żałobnej za duszę pani profesor, gdy nadszedł czas ...

dawno temu

Dipów ciąg dalszy

... masło. Gdy cebula się zeszkli zmniejszamy płomień i posypujemy ją pieprzem cayenne. Całość dusimy na maśle, cały czas mieszając, jakieś 5 minut. Po tym czasie przyprószamy cebulę solą i cukrem ... łapać kolor dodajemy kolendrę (w całości), ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... . Na wierzchu kładziemy jeden przy drugim gołąbki, wlewamy do garnka 2 szklanki wody, całość przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 50 minut. Tpow tolma podajemy polane sosem, który wytworzył ... się w czasie duszenia.   Tort Armine   ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... , można także wkomponować w jej składniki papryczkę chili czy dodać kilka ząbków czosnku.Jak zrobić risotto z warzywami i kurczakiem? Choć dużo bardziej dietetyczne będzie risotto jedynie z duszonymi warzywami, to nie da ... , solą oraz pieprzem ...

dawno temu

Smaki Armenii – cz. II

... i całość dusimy, aż kapusta będzie miękka (możemy podlać ją od czasu do czasu wodą). Gdy tylko tak się stanie, dodajemy łyżkę stołową przecieru pomidorowego i dusimy jeszcze 4 – 5 minut. W oddzielnym ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... z nich zrobić np. zupę brukwiankę; udo gęsi – wyśmienite do przygotowania z jabłkami w sosie rumianym lub po seklersku (z warzywami); żołądek czyli gęsi pipek (duszony żołądek); wątróbka – smaczna gęsia ... wątróbka np. w cieście, duszona lub po ...

dawno temu

Jak bezpiecznie jeść mięso?

... mięsa duszonego oraz gotowanego. HCA u zwierząt powoduje raka jelita grubego, piersi, wątroby, trzustki oraz pęcherza moczowego. Spożywanie pieczonego i smażonego mięsa oraz produktów bogatych ... , który zapobiega tworzeniu się ...

dawno temu

Wigilia na Ukrainie

... na tarce, na dużych oczkach. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle przez 4– 6 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wieprzowinę i dusimy 20 – 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy ...

+ Pokaż więcej