Dieta zimą - co jeść i pić?
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuW długie zimowe wieczory spędzane przed telewizorem często rośnie apetyt, zwłaszcza na produkty wysokokaloryczne. Dzieje się tak na skutek większego zapotrzebowania na energię. Zaspokajając swoje potrzeby, należy jednak uważać na ryzyko przybrania na wadze. By nie przytyć i dodatkowo spożywać potrawy, dzięki którym organizm nabierze odporności na przeziębienia, warto wiedzieć, co należy jeść.
— Zimą bardzo ważne jest jedzenie zup, ponieważ to one rozgrzewają organizm, dostarczają wodę, zimą narażeni jesteśmy na wysuszanie przez ogrzewanie, mniej też zwykle pijemy. – mówi Małgorzata Gajewczyk, dietetyk z Akademii Zdrowego Żywienia.
— Zimą niezależnie od posiłku powinniśmy stawiać na dania, które będą nas rozgrzewały. Do ich przyrządzenia sięgajmy po warzywa sezonowe (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, buraki) kasze jak i produkty, które dodatkowo będą nas uodparniały np. kiszoną kapustę, kiszone ogórki. Bardzo dobrze zimą sprawdzają się gulasze na chudym mięsie oraz gęste zupy kremy, które długo przebywają w żołądku. Może to być np. gęsta zupa jarzynowa, krem z dyni. Opcji jest naprawdę wiele. – radzi Dorota Dębogórska, dietetyk z wrocławskiego Gabinetu Dietetycznego.
Dietetycy radzą, aby do przygotowania zup wybrać niskozmineralizowaną wodę źródlaną, ponieważ wody wodociągowe w wielu miejscach nie mają nie tylko dobrego smaku, ale i odpowiedniej jakości. Woda źródlana doskonale nadaje się do parzenia herbaty, która jak wszyscy wiedzą, jest idealna na zimowe mroźne dni. Większość osób sięga po polecaną przez babcie czarną herbatę z cytryną, ale dietetycy w tym okresie zachęcają do picia przede wszystkim herbaty zielonej, która dobrze wpływa na pracę naszego metabolizmu.
Zima to czas zwiększonej zachorowalności, dlatego należy spożywać produkty, które wzmocnią naszą odporność. W codziennym menu powinny więc znaleźć się pokarmy bogate w żelazo i magnez. Dzięki tym pierwiastkom nie tylko zyskujemy dodatkową ochronę przed pogodowymi niespodziankami, ale i stajemy się bardziej odporni na stres. Zyskujemy większą koncentrację, a ryzyko anemii maleje. Warto więc sięgać m.in. po orzechy, fasolę, ryby czy kaszę gryczaną, gdyż są one źródłem żelaza i magnezu.
Doskonałym naturalnym zabezpieczeniem przed infekcjami jest czosnek. Podobne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze ma także cebula.
— Dodatkowo powinniśmy wzmacniać nasz organizm owocami i warzywami, które są dostępne w postaci świeżej (bakłażany, dynia, cukinia, cytrusy) i mrożonej. – dodaje Małgorzata Gajewczyk z Akademii Zdrowego Żywienia. Zwolennicy słodkich przysmaków powinni zrezygnować z czekoladowych batonów i innych tradycyjnych słodyczy, które ze względu na obecność węglowodanów grożą nagromadzeniem nadprogramowego tłuszczu. Zamiast ciast ze słodkimi, ciężkimi kremami lepiej sięgnąć po ciasta z owocami lub po pieczone owoce, gdyż zawierają one mniej kalorii. Aby zaspokoić uczucie sytości, warto wybierać produkty bogate w wapń — mleko, mleczne przetwory czy kaszę.
Zimą nasz organizm potrzebuje dodatkowej ochrony, dlatego starajmy się zapewnić mu dużą ilości witamin i składników mineralnych w najzdrowszej postaci, czyli spożywając warzywa i owoce.
Źródło: informacja prasowa dla Złoty Potok
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze