Co jeść w święta, a czego unikać

... makowca znajduje się aż 350 kcal. A 100 gram to zaledwie niewielki kawałek. Karp smażony w panierce – w 100 gramach mieści się ponad 160 kcal. Pierogi – jedna sztuka to od 30 do 50 kcal (w zależności ... czy ruskie, czy z grzybami). Jeśli jesz ...

dawno temu

Przepisy na jajka

... zwierzyny, grzybów i jagód, głównym składnikiem diety Europejczyka. Także dziś to produkt żywnościowy, bez którego trudno się obejść w trakcie przyrządzania makaronu jajecznego, leniwych pierogów, naleśników lub chociażby babki piaskowej. ... ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... – jest karp świąteczny, śledź, kutia, kompot z suszu... Ale na litewskim wigilijnym stole znajdziemy też dużo pierogów (z kapustą, grzybami, makiem), śliżyki, czy kisiel z płatków owsianych. Poniżej przedstawiam Wam kilka potraw świątecznych, ...

dawno temu

Zdrowo jeść: bo kaszę da się lubić!

...  Kaszę jaglaną wykorzystuje się często do zapiekanek. Warto wpleść ją także np. do pierogów przygotowując farsz z jej zawartością i dodając mięso – Doznania Kulinarne   Kasza manna polecana ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... włoskie. Farsz do pierogów – ricottę możemy wykorzystać np. do przygotowania pierożków ravioli czy jako nadzienie do naleśników. Dobrym pomysłem jest połączenie ricotty z duszonym na patelni na maśle szpinakiem czy przyrządzanie słodkiego farszu ...

dawno temu

Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

... jak pierogi, zawojowowały także moje serce i od jakiegoś czasu wypróbowuje je pod każdą postacią, każdorazowo eksperymentując z nadzieniem tego dania. A tu opcji mamy pod dostatkiem i możemy dowolnie bawić się ze składnikami, tworząc coraz to ...

dawno temu

Przepisy z ravioli

... na pewno ucieszy wiadomość, że w sferze ich nadzienia śmiało można puścić wodze fantazji i zwyczajnie poeksperymentować. Farsz na pierogi, przykładowe składniki: ugotowany szpinak wymieszany z jajkiem ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni polskiej, ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą ... tortelliniJeśli macie wprawę w przygotowywaniu ...

dawno temu

Niebezpieczny fast food

... pierogi czy zupę pomidorową. Obecnie takie bary są już rzadkością, za to prawie na każdej ulicy w centrum dużego miasta można spotkać bary lub małe budki oferujące fast food. ... niedrogie i szybko podane potrawy serwowały bary mleczne, w ...

dawno temu

Zupa chińska

... kuchni są dla nas zaskakujące, jednak inne na pewno przypadną nam do gustu. Jednym z nich jest przepis nachińską zupę z pierogami chińskimi. Nie przegap okazji i już teraz zobacz, jak ją przygotować ...

dawno temu

Poznaj 4 przepisy na wigilijne potrawy w wersji fit, czyli zdrowe święta z Konradem Gacą

... wigilijnych? Konrad Gaca podpowiada jak uniknąć obu tych sytuacji dzięki smacznym daniom świątecznym w wersji fit. Zobacz, jak przyrządzić świąteczne pierogi z migdałami, cynamonem i dynią, gołąbki z kaszą i grzybami, sałatkę jarzynową oraz ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... plan. Zanim zabierzemy się do lepienia pierogów albo uszek, warto jest jednak skonsultować swoje propozycje z bliskimi. Istnieje wiele świątecznych potraw, więc na pewno znajdziemy tam tradycyjne ... już miękkie, doprawiamy kapustę odrobiną soli ...

dawno temu

„Od Astrid do Lindgren. Powieść biograficzna”, V. Oravsky, K.P. Larsen i autor anonimowy

... , zanim jeszcze pisarka zdobyła światową sławę. Opowieść o jej nadzwyczajnej wyobraźni i pogodzie ducha. Autorom udało się pokazać autentyczną sylwetkę, niczego nie przejaskrawiając lub ubarwiając ... Lindgren – szwedzkiej autorki literatury ...

dawno temu

Przepisy na ślimaki

... Ślimak, ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi... – to powiedzenie, które towarzyszyło nam podczas każdego spotkania z mięczakiem. Niektórzy z nas nierzadko wybierali się na zbiór ...

dawno temu

Mięso gyros

... Kuchnia grecka to "maszynka" do wytwarzania pysznych i pełnych wartościowych składników potraw. Można tu znaleźć tzaziki, sałatkę z fetą czy pierogi pites. Jedną z ciekawszych propozycji daniowych ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... mięsa, a zwłaszcza wołowina i wieprzowina. Gdyby tak zamiast flagi pokazać światu naszą najbardziej znaną potrawę, to co by to było? Schabowe z bigosem? Pierogi z mięsem? Czy może góralskie oscypki ...

dawno temu

Dekolt zdradza nasz wiek. Jak poprawić jego wygląd?

... również się starzeje. Co więcej, jest na trzecim miejscu pod względem najczęściej odmładzanych części ciała – zaraz po twarzy i szyi. O tym, jak zadbać o dekolt, mówi dr Marek Wasiluk – lekarz medycyny estetycznej, założyciel warszawskiej ...

5 miesięcy temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

"Jak zostać genialnym hultajem" - czyli mniej ugrzecznione historie genialnych Polaków

... Jak zostać genialnym hultajem Danuty Nierady i Tobiasza Piątkowskiego – to pięknie ilustrowana książka dla dzieci i młodzieży pełna opowieści o niezwykłych Polkach i Polakach - autorach doniosłych ...

10 miesięcy temu

Gołąbki z mięsem

... przygotować samodzielnie i skazani jesteśmy na to, aż po raz kolejny ktoś przygotuje nam ulubione pierogi ruskie, kluski śląskie albo śledzia po żydowsku. Czas przerwać uzależnienie ... imitowania całych kawałków mięsa odgrywa ono dużą rolę. ...

dawno temu

„Autor widmo”, Roman Polański

... . Przeważająca większość dziennikarzy padła na kolana, nazywając Autora widmo najwybitniejszym dziełem Polańskiego od czasu Chinatown. Ale znaleźli się też i tacy, którzy dopatrują się tutaj świadectwa ... i będącego swoistym hołdem dla ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... pierogów z kapustą i grzybami bądź tarciu ziemniaków na placki po węgiersku. Wystarczy znaleźć ciekawy i prosty w wykonaniu przepis, którego efektem będzie danie zdecydowanie różne od kupowanych w pracy ...

dawno temu

SEKS KAMERKI. Tak Polacy zarabiają na życie. Wśród nich samotne matki i młode małżeństwa

... Grzegorz Szymanik, autor głośnego reportażu "Szklane Dreszcze" zdradził szczegóły przy swoim reportażu. ... W ciągu ostatnich czterech lat około 50 tysięcy Polaków postanowiło zostać aktorami porno - tymi słowami zaczyna się reportaż Grzegorza ...

dawno temu

Zobacz intrygujące dania popularne w różnych regionach świata. Będziesz w szoku!

... Z całą pewnością doskonale znasz przysmaki kuchni polskiej, takie jak golonka, pierogi, bigos czy smalec. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jakie potrawy królują w innych regionach świata? Na pewno doznasz szoku, jak już je poznasz! ...

dawno temu

"Zagubiona tożsamość", Phillip Margolin

... Phillip Margolin należy do dużej grupy solidnych autorów thrillerów (wydawanych w ogromnej mierze w wydawnictwie Albatros), którzy zapewniają rozrywkę i nikt o zdrowych zmysłach nie posądzi ... dla autora thrillerów dziwnym – ujmującym ciepłem. ...

+ Pokaż więcej