Jak odtłuścić swoje posiłki?

... Wiadomo to już nie od dzisiaj – Polacy lubią jadać dużo i tłusto. Nasze tradycyjne menu, bardzo często smażone, jest jedną wielką bombą kaloryczną, a zarazem naszym dietetycznym wrogiem. I choć ... . Choć to czasem pokusa jest nie do odparcia, ...

dawno temu

Potrawy wegetariańskie z cukinią w tle

... , charakterystycznego smaku i zdrowotnych właściwości (odkwasza organizm, ponadto nie zatrzymuje w sobie metali ciężkich). Jest również bardzo uniwersalna w kuchni – jadamy ją na surowo, smażoną, duszoną, pieczoną, czy gotowaną. Dziś ...

dawno temu

Sos do łososia

... Sałatka z łososiem, płaty łososia na kanapkach, łosoś gotowany na parze, w końcu zupa rybna z łososiem – to tylko niektóre z najczęściej jadanych propozycji, w których główną rolę odgrywa ... do łososia smażonego. W tym przypadku należy wziąć ...

dawno temu

Makaron fusilli

... Rodzaj makaronu, który jest w formie poskręcanych kluseczek świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych czy owocowych. Z jakimi składnikami je łączyć, aby powstała z tego kompozycja pełna smaku? Dziś trzy pomysły na letnie ...

dawno temu

Majonez a zdrowie

... Majonez dodajemy do sosów, past jajecznych czy sałatek. Często ląduje na kanapkach czy w sałatce. Czy wiesz, z czego zrobiony jest majonez i w jaki sposób wpływa na zdrowie? ... Majonez dodajemy do sosów, past jajecznych czy sałatek. Często ...

dawno temu

Krewetki w cieście

... , a są ważnym detalem uzupełniającym smak potrawy. I tak bardzo często urozmaicają sałatki, pizzę, makarony bądź stanowią jeden z elementów farszu. Z drugiej strony, z łatwością znajdziemy przepisy ... się do tych cenionych owoców morza. ...

dawno temu

Letnie desery

... popołudnie z przyjemnością zjemy na świeżym powietrzu kolorową owocową przystawkę, zwłaszcza jeśli wokół roznosi się aromat potrawy z grilla. Kusząco brzmi także propozycja odświeżającej sałatki z pomarańczy ...

dawno temu

Jamajski kurczak Jerk

... Chyba najbardziej popularnym mięsem w Polsce (w wersji smażonej bądź pieczonej) jest kurczak. To prawda, jeśli wskazać tradycyjną polską potrawę, to bez zawahania powiemy: schabowe. Jednak nie da sie ... ukryć, że tak zwane mięso białe jest ...

dawno temu

Rodzaje kiełbas

... aromatyczna, za to o wiele mniej kaloryczna niż tradycyjna kiełbasa. Nadaje się do grillowana i smażenia. Salami – suszona kiełbasa wytwarzana z wieprzowiny lub mięsa wołowego. Popularna we Włoszech. Można ją ... dodawać do zapiekanek, sałatek ...

dawno temu

Brąz skóry dzięki warzywom

... , brokuły, natka). Polewaj je łyżką oleju rzepakowego, dzięki temu lepiej przyswoisz cenne składniki pokarmowe. ... , brokuły, natka). Polewaj je łyżką oleju rzepakowego, dzięki temu lepiej przyswoisz cenne składniki pokarmowe. Takie menu ...

dawno temu

Surówka z sałaty lodowej

... . Podobne zjawisko można odnieść także do wielu innych owoców i warzyw. Kiedy są one surowe i leżą w oczekiwaniu, aż po nie sięgniemy, upływa wiele czasu, jednak gdy stworzymy na przykład wyśmienitą sałatkę ... , które pozwolą ci na ...

dawno temu

Przepisy z ravioli

... Te małe pierożki o charakterystycznym kształcie świetnie nadają się nie tylko do zup, ale także pasują do sałatek, czy jako część składowa obiadu w formie dodatku do mięsa. Miłośników kucharzenia ... oraz serem typu parmezan oraz aromatyczne ...

dawno temu

Naleśnik Lumpia z Filipin

... Masz ochotę na przekąskę, ale znudziły ci się już wszystkie oklepane klasyki jak koreczki czy sałatki? Wydaje ci się, że w lodówce masz takie składniki, które żadną miarą do siebie nie pasują ... ? Nie martw się, na pewno da się coś wymyślić! A ...

dawno temu

Przystawki z bakłażana

... . Bakłażany odcedzamy i odsączamy z nadmiaru płynu papierowym ręcznikiem i smażymy na tym samym tłuszczu, co jeszcze chwilę wcześniej pomidory z cebulą. Na talerzu całość układamy jak sałatkę caprese ... pół godziny w wodzie z łyżką soli, aby ...

dawno temu

Krewetki z czosnkiem

... . I tak spotkać się możemy z zupą z dodatkiem krewetek, pierogami bądź naleśnikami z farszem przygotowanym z ich udziałem. Obok tego można je piec, smażyć, gotować albo grillować i za każdym razem cieszyć ... się wyjątkowym smakiem, dodając je ...

dawno temu

Pyszne burgery

... z mięsa wołowego, ale Polacy chętnie decydują się również na inne wersje burgera – francuską (z serem camembert i rukolą), meksykańską lub wegetariańską. Duża dowolność w doborze składników sprawia ...

dawno temu

Szparagi na miłość?

... cieszą oko wyglądem, (zważywszy na to, że „zielenina”, choć zdrowa przez niektórych nie jest kojarzona najlepiej – wielu z nas nie znosi przecież szpinaku, brokuł, czy zielonych przypraw w postaci np ... rozmieszaną z żółtkiem. Dobrze jeśli zupę ...

dawno temu

Kurczak z jabłkami - pomysł na świąteczny obiad

... bulionu warzywnego,sól,pieprz,liście melisy do dekoracji.1. Najpierw smażenie kurczaka. Umyj go, oczyść, pokrój na porcje i zarumień na rozgrzanym oleju. 2. A teraz mała zamiana. Przełóż mięso do rondla ... . Umyj cytrynę, osusz ją i cienko ...

dawno temu

Zapiekanka makaronowa - jak ją zrobić?

... zapiekanki z makaronem zacznij od ugotowania makaronu al dente. Krok 2 Podziel brokuła na różyczki i wrzuć na 3 minuty do wrzątku. Krok 3 Zdejmij skórkę z pomidora i pokrój go w kostkę. Krok 4 Zapiekanka ... makaronowa będzie smacznie pachniała ...

dawno temu

Kuchnia brytyjska: Scotch eggs

... Scotch eggs, czyli jaja po szkocku to klasyczna i prosta w przyrządzeniu brytyjska potrawa w postaci smażonych jaj na twardo zawiniętych w mięso mielone z dodatkiem przypraw i ziół pokryte panierką z bułki tartej.  ... Scotch eggs, czyli jaja po ...

dawno temu

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

... . Znane w polskiej kuchni potrawy z jabłek lub zawierające jabłka to: pieczona kaczka z jabłkami, sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami, szarlotka z jabłkami, jabłka smażone w cieście naleśnikowym, ryż ... . Znane w polskiej kuchnipotrawy z ...

dawno temu

Potrawy z woka

... obiad w niesamowicie krótkim czasie. Wok to bardzo stare i przemyślane narzędzie do gotowania (a także smażenia, duszenia, prażenia i o wielu innych zastosowaniach). Ze względu na swoją konstrukcję ... bez kości,50g pędów bambusa,¼ brokuła,3 ...

dawno temu

Przepis na cukinię w cieście naleśnikowym

... będzie miało dość spójną konsystencję (gęstszą niż na naleśniki). Obtaczaj plastry cukinii w cieście i kładź je na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smaż z obu stron do czasu, aż będą rumiane. Cukinia jest gotowa, gdy skórka daje się łatwo kroić. ...

+ Pokaż więcej