Dieta dla włosów

... , rybach i produktach zbożowych. Ważną rolę w procesie budowy i regeneracji włosa pełnią witaminy z grupy B (rośliny strączkowe), witamina A (marchew, pomidory, jajka, nabiał) oraz E(oleje roślinne ...

dawno temu

Walcz z cholesterolem...pysznymi przegryzkami!

... łaknienie, a także działają wspomagająco na przemianę materii.   Pestki dyni – poprawiają wygląd cery. Posiadają w swoim składzie witaminy z grupy B i witamina A. Marchew – pomaga w zaparciach i likwiduje ...

dawno temu

Jak wspomagać samoodtruwanie organizmu?

... , likopen, bioflawonoidy) mają właściwości antyoksydacyjne. Dobrym źródłem tych składników pożywienia są warzywa i owoce. Kapusta, marchew, papryka, śliwki, mandarynki to nie tylko bogactwo witamin ...

dawno temu

Witamina A

... wątróbkę, a także marchew, szpinak, boćwinkę, morele, pomidory, groszek zielony, także nie potrzebujesz suplementu witaminy A. Hiperwitaminoza staje się bardzo prawdopodobna, gdy zalecana dzienna dawka witaminy A jest przekraczana 10–krotnie ...

dawno temu

Małżeństwo – naprawdę nie wymyślono nic lepszego?

... marchew i sam komponował symfonie z musli. Wspierał we wszystkim, kibicował, chwalił. Idiota, któremu jest wszystko jedno, czy żona jest słonicą, czy tyczką? Pantoflarz bez własnego zdania? Nie sądzę ...

dawno temu

Detoksykacja - wewnętrzne sprzątanie organizmu

... ziołowych. Naturalnymi odtruwaczami są jabłka, czosnek, cytryna, marchew, siemię lniane i te produkty powinny znaleźć się w naszej diecie. Oczyszczająco na nasz organizm działają świeże soki warzywno ...

dawno temu

Rozszerzenie diety niemowląt - jakie witaminy i składniki mineralne powinien zawierać jadłospis dzie

... A – zawierają ją warzywa żółte i pomarańczowe, takie jak dynia czy marchew. Witamina ta wpływa na prawidłową pracę wzroku. Potas, magnez, wapń, cynk, miedź – to niezbędne składniki występujące m.in ...

dawno temu

Powiedzmy nie pestycydom. Mają bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie

... wielkości jabłka, pomidory bez żadnej plamki, ziemniaki i marchew, które wyglądają, jakby wyszły spod prysznica, wyrażamy zgodę na stosowanie środków chemicznych. Skoro nikt nie chce tych niepozornych ...

dawno temu

Jak uporać się z bólem szyi w kreatywny sposób?

... winowajcami stanu zapalnego są: mąka, przetworzony cukier, a także owoce i warzywa bogate w cukier – ziemniaki, marchew i banany. Oczywiście nie należy zaprzestawać ich spożywania, jednak w przypadku ...

dawno temu

Nawilż skórę od wewnątrz!

... i wiatru. Doskonałym źródłem tego składnika są też marchew, słodkie ziemniaki i dynia, czyli jesienne warzywa sezonowe, w które z łatwością zaopatrzysz się w każdym warzywniaku. Oprócz witaminy A, bardzo ...

dawno temu

Kurczak po hawajsku

... . I tak znaleźć można w niej elementy typowo amerykańskie, portugalskie, koreańskie, filipińskie, a nawet japońskie. Oddziałują one nie tylko na sposób przyrządzania potraw, lecz także wzbogacają zestaw ...

dawno temu

Sporty walki

... doskonałości i ustępowanie w celu zwyciężenia. Przede wszystkim nastawiona jest na samoobronę.Taekwondo – to stara, narodowa sztuka koreańska. Jej uprawianie opiera się na rozwijaniu umiejętności samoobrony ...

dawno temu

Doładuj baterie witaminami

... . Jeden melon dwa razy w tygodniu wystarczy by ugasić pragnienie i dostarczyć niezbędnych substancji. Czy wiesz, że w 100 g marchwi mieści się 12 mg beta-karotenu? A beta – karoten jest główną ... substancją antyutleniającą. Marchewka ochroni ...

dawno temu

Przeciwutleniacze w żywności

... . Przeciwutleniacze znajdują się w pokarmach. Możemy je znaleźć np. w marchwi, orzechach, bazylii, owocach cytrusowych, czosnku, papryce, szparagach, natce pietruszki, olejach roślinnych lub zielonej herbacie ...

dawno temu

Zupa cebulowa

... zalej 3 szklankami zagotowanej wody. Krok 2: Posól cebulę i gotuj przez chwilę, po czym zmiksuj warzywo. Krok 3: Marchewki ugotuj w 1,5 szklanki osolonej wody. Krok 4: Dolej wywar z marchwi ...

dawno temu

Co warto jeść, aby mieć zdrowe i białe zęby

... nazębnej, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju próchnicy i zapalenia dziąseł. Ważne są również twarde warzywa, jak kalarepa, seler, marchew, jabłka. Ich jedzenie ma właściwości ścierające - podczas ...

dawno temu

Najlepsze pomysły na zdrową przekąskę

... lub „śmieciowe” jedzenie, gdy dopadnie cię głód, skonsumuj gruszkę, banana lub jabłko. Nie zapominaj także o warzywach, takich jak pomidory, cukinia, marchew, papryka czy korzeń pietruszki ...

dawno temu

Zupa jarzynowa najlepsza na jesień!

... i wstaw na średni ogień. Następnie dodaj cebulę, dynię, marchew, brukiew, seler, suszony majeranek, sól i pieprz. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cebula zmięknie i zamieni kolor ...

dawno temu

Ogórki konserwowe

... konserwoweSkładniki potrzebne do przyrządzenia ogórków konserwowych: 4 szklanki wody,2 łyżeczki cukru,1 łyżeczka soli,75 ml octu 10%,2 ziarenka ziela angielskiego,gorczyca,liść laurowy,koper,marchew,czosnek ...

dawno temu

Co na drugie śniadanie dla dziecka?

... . Dodaj czasem jakieś warzywo (np. marchew) lub owoce (przekrojone jabłko, gruszkę czy truskawki). Nie dość, że są one źródłem witamin, to jeszcze dobrze smakują. Od czasu do czasu włóż do kanapki ...

dawno temu

Pułapki niezdrowego odżywiania

... , dynia, papryka, pomidory, kapusta, brokuły, morele i brzoskwinie,witaminy E - jeżyny, czarne porzeczki, jagody, szpinak i brokuły,błonnika - zielony groszek, cykoria, fasola szparagowa, marchew, jagody ...

dawno temu

Afrodyzjaki w kuchni

... duże marchwie,6 liści sałaty,jabłko,starty imbir.Wrzuć składniki do sokowirówki i wypij wraz z ukochanym. Domowe afrodyzjakiAfrodyzjaki to nie tylko substancje, które działają pobudzająco ...

dawno temu

Owocowy czy warzywny? A może owocowo-warzywny?

... wrzątkiem marchew zetrzeć na tarce z drobnymi otworami i odcisnąć sok przez gazę lub przepuścić przez sokowirówkę. W ten sam sposób wycisnąć sok z porzeczek. Część maślanki zagrzać i rozpuścić w niej cukier ... maślankowo-marchwiowo-porzeczkowy ...

dawno temu

Jakie szkody mogą spowodować utleniacze zawarte w pokarmach?

... przeciwutleniacze? Przeciwutleniacze są zawarte m.in. w: czerwonych winogronach,czerwonej i żółtej cebuli,kapuście,kalafiorze,brokułach,surowym czosnku,oliwie z oliwek,czerwonym grejpfrucie,marchwi,dyni,słodkich ziemniakach.  ...

+ Pokaż więcej