Badanie USG

... do USG jamy brzusznej. W przeddzień badania należy odstawić surowe warzywa, a przede wszystkim warzywa powodujące wzdęcia (warzywa strączkowe, kapusta, cebula). Zaleca się spożycie lekkiej kolacji ...

dawno temu

Działanie kopru włoskiego

... się dodany do pieczonego mięsa. Warto wkomponować go także do zasmażanej kapusty czy fasolki w sosie pomidorowym. Choć koper w większości potraw dodaje się do dań serwowanych na ciepło, to dobrym pomysłem jest także posypanie nim śniadaniowych ...

dawno temu

Dieta lekkostrawna

... , musztarda, chili, gorczyca, ziele angielskie), alkohole, mocna kawa i herbata, napoje gazowane, potrawy smażone i tłuste, potrawy mączne, pieczywo razowe, grzyby, pasztety, torty i ciasta z masą, sery żółte i topione, wzdymające warzywa ...

dawno temu

Za dużo świąt

... . W końcu to tylko raz w roku. Raz w roku, ale za to w długiej serii. No bo najpierw są przygotowania. Zjeżdżają na pomoc babcie ze skrzyniami ciastek, kiszonej kapusty i grzybów. Zaczyna ...

dawno temu

Nie kupuj z pseudohodowli

... , jak spadnie popyt, to będzie kapusta albo tytoń. A psów trzeba się będzie wtedy pozbyć jak starej kanapy. Dlaczego taki biznes kwitnie, nie tylko w Polsce zresztą? Bo jest na to popyt, to proste. Dopóki ludzie ...

dawno temu

Dlaczego wyciskarka jest lepsza od sokowirówki?

... . Nieograniczone możliwości w zakresie wyciskania Sokowirówka jest urządzeniem ograniczającym się wyłącznie do kilku owoców i warzyw. Nie ma możliwości, by przyrządzić sok na bazie szpinaku, kapusty czy trawy ...

dawno temu

Jak powinien odżywiać się biegacz amator?

... i jego przetworów, ryb, kapusty, szpinaku, brukselki czy suszonych owoców. Od września do kwietnia warto wspomagać organizm witaminą D, która ułatwia przyswajanie cennego minerału. Jeśli właściwie ...

dawno temu

Obiad dla dzieci

... krem z brokułów; krupnik; rosół.Drugie danie: ryż brązowy, surówka z dyni, cebuli i kapusty kiszonej, dynia duszona; pasztet z soczewicy czerwonej, warzyw korzeniowych i kaszy jaglanej; kasza kuskus ...

dawno temu

Pasta z makreli

... razem z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami, często także serwowany w nadmorskich kurortach, albo też paluszki rybne uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Oczywiście wspomnieć ...

dawno temu

Potrawy na święta

... też o kluskach z makiem, kutii, pierogach z kapustą i grzybami, racuchach, śledziu przyrządzonemu na różne sposoby. Zamiast napojów gazowanych warto podać kompot z suszonych owoców. Niektórzy przygotowują też żur wigilijny czy zupę rybną. ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... na unowocześnienie dobrze nam znanych pierogów z kapustą i grzybami jest zastąpienie tradycyjnego ciasta jego francuską odmianą. Pierogi z ciasta francuskiegoDo przyrządzenia pierogów z ciasta ...

dawno temu

Kluski śląskie

... w całym kraju, ponieważ to właśnie z tej kuchni pochodzi receptura przyrządzania żurku, zrazów wieprzowych czy czerwonej kapusty. Wbrew powszechnie panującej opinii, spożywając śląskie jedzenie ...

dawno temu

Dieta przed ciążą

... pietruszki, brukselce, kapuście, sałacie i w pomidorach. Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, sezamowym, lnianym i słonecznikowym, w margarynie roślinnej, orzechach i awokado. Przygotowanie ...

dawno temu

Niestrawność

... porcje,jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs,ogranicz produkty, które powodują wzdęcia: fasolę, groch, kapustę, brokuły, kalafior, rzodkiewkę, kaszę jęczmienną i inne,unikaj picia gazowanych ...

dawno temu

Nie daj się chorobie! Jak?

... czy w kiszonej kapuście. - Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania, uzupełnijmy też witaminę E, która zwalcza wirusa. W tym celu spożywajmy jajka i oleje roślinne. W diecie uwzględnijmy też ryby ...

dawno temu

Magia świąt

... , była tak piękna, że żal było nam ją wyrzucać. Wigilia - barszcz z uszkami lub pyszna zupa rybna, którą przywoziła ciotka, karp, kapusta z grzybami. Palce lizać! Po śmierci babci wszystko się zmieniło. Chociaż ...

dawno temu

Jedzenie na problemy hormonalne

... . Są również bogate w chlorofil, witaminy i minerały, dzięki czemu dobrze wpływają na krew. 9. Fermentowane warzywa Kapusta kiszona czy ogórki kiszone są nie tylko pyszne, ale i dobre dla zdrowia ...

dawno temu

„Przez drogi i bezdroża. Podróż po nowych Chinach”, Peter Hessler

... się wtedy na jeepa cherokee, wypożyczonego w pekińskim przedsiębiorstwie Capitol Motors. Samochód oczywiście świetnie się sprawdził w chińskich warunkach, ale Hessler musiał nauczyć się jednego: nigdy ...

dawno temu

Zgiń, przepadnij

... po kapuście, ale też proszę mi nie wmawiać, że ślady butów na moim płaszczu albo paw przyszłości narodu ma we mnie wywołać ekstazę. Pawie moich własnych dzieci i zwierząt domowych w zupełności ...

dawno temu

Probiotyki i ich wpływ na zdrowie

... toksycznych i kancerogennych związków wytwarzanych przez bakterie gnilne.Bakterie probiotyczne znajdziemy w wielu produktach spożywczych: kwaśnym mleku, jogurcie, maślance, a także kiszonej kapuście ...

dawno temu

Żelazo – przyjaciel kobiety

... . Dlatego też dobrze jest jadać np. befsztyk z surówką z kiszonej kapusty lub kanapki z wędliną obficie ozdabiać natką pietruszki. Wykazano również, że produkty bogate w witaminę C zjadane razem z małymi ...

dawno temu

Osteoporoza

... ), ograniczenie używek sprzyjających utracie wapnia,dieta obfitująca w produkty bogate w ten pierwiastek (przede wszystkim mleko i produkty mleczne, ale też: ryby, kukurydza, kapusta, natka pietruszki, marchew ...

dawno temu

„Dokąd teraz?”, Nadine Labaki

... . Wszystko gubi się tu w na pozór efektownym garze pełnym przysłowiowego grochu z kapustą; a całość, na pozór lekka, okazuje się odrobinę przytłaczająca. Co nie zmienia faktu, że warto ten film obejrzeć ...

dawno temu

Jesień - sezon na chandrę

... w pomarańczach, cytrynach, papryce, żurawinie i kiszonej kapuście.  Nie można też zapomnieć o magnezie, który wzmacnia układ nerwowy. Źródłami tego pierwiastka są: kakao, bakalie oraz nasiona dyni. Pamiętajmy ...

+ Pokaż więcej