Nie daj się chorobie! Jak?
Wraz z końcem zimy wzrasta liczba zachorowań na grypę. Jej charakterystyczne objawy to katar, kaszel, osłabienie, bóle gardła, głowy i mięśni. W przypadku dorosłych infekcja wirusowa może wystąpić nawet pięć razy w roku, natomiast u dzieci aż dwukrotnie częściej. Jak ustrzec się przed chorobą?
Na zachorowanie najbardziej narażone są osoby o osłabionym układzie odpornościowym. Leczenie grypy może być bardzo trudne. Jest to spowodowane ciągłymi mutacjami wirusa. Aby ochronić się przed grypą, warto pamiętać o właściwej profilaktyce, która wcale nie jest trudna.
W okresie zachorowań największe zagrożenie stanowi przebywanie w miejscach publicznych (szkoły, biura, urzędy, komunikacja miejska), gdzie wirusy łatwo się rozprzestrzeniają. Ponieważ niemożliwe często jest unikanie tych miejsc, bardzo ważne jest przestrzeganie kilku zaleceń:
Dbaj o higienę rąk, ponieważ zarazki osiadają na przedmiotach codziennego użytku - na klamkach, klawiaturze, telefonie komórkowym czy sztućcach. Ciepło się ubieraj (na tzw. cebulkę) bez względu na chwilowe ocieplenie, które niestety bywa zdradliwe. Regularnie wietrz pościel i sypialnię, aby w nocy utrzymywała się temperatura około 18-21 stopni Celsjusza. Sprawdź poziom leukocytów. Jeśli jest zbyt niski, dodatkowo zadbaj o odporność organizmu.
Z badań Uniwersytetu w Północnej Karolinie wynika, że osoby aktywne fizycznie rzadziej chorują, a ich układ odpornościowy lepiej znosi przeziębienie.
- Ważne jest, by umiejętnie dobierać ćwiczenia i ich intensywność. Jeśli obciążenie jest zbyt duże, odporność organizmu może spaść. Dobrym sposobem jest bieganie na bieżni lub spinning, czyli dynamiczna jazda na rowerze w rytm muzyki. Poziom obciążenia można dostosować do indywidualnych potrzeb. W związku z tym, że jest to też trening ogólnorozwojowy, będzie kształtował smukłą sylwetkę i pozwoli zrzucić zbędne kalorie. – zauważa Norbert Ptak, trener personalny z firmy Star Fitness.
Za odporność naszego organizmu odpowiada także dobrze zbilansowana dieta. Bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków (mniejsze porcje, nawet do pięciu dziennie) oraz zawartość witamin i minerałów. W okresie wzmożonych przeziębień warto też zwiększyć dawkę witaminy C, która wzmacnia błony śluzowe i chroni przed infekcjami. Można ją znaleźć w papryce, jabłku, kalafiorze, brokułach czy w kiszonej kapuście.
- Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania, uzupełnijmy też witaminę E, która zwalcza wirusa. W tym celu spożywajmy jajka i oleje roślinne. W diecie uwzględnijmy też ryby, warzywa, np. cebulę, rzepę czy marchew oraz otręby pszenne, nasiona dyni i słonecznika. Zawarty w nich cynk wykorzystywany jest przy produkcji przeciwciał odpornościowych. Świeży czosnek i miód działają antybakteryjnie. Jednak tego ostatniego nie warto dodawać do gorącej herbaty lub mleka, gdyż pod wpływem wysokich temperatur traci swoje właściwości lecznicze. - mówi Marzena Brzezińska, dyplomowany dietetyk z firmy Star Fitness.
Słodycze i słodkie napoje niestety osłabiają odporność, dlatego najlepiej zastąpić je świeżymi owocami. Podobnie jest z alkoholem i paleniem papierosów, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Źródło: informacja prasowa Mateusz Matković, Fot. Lifeline/Star Fitness, Flickr.com/Life Mental Health