Żelazo – przyjaciel kobiety

... ). Mięso drobiowe i ryby zawierają również dobrze przyswajalne żelazo, ale tylko w niewielkich ilościach. Żelazo niehemowe, występujące w produktach roślinnych, wchłania się słabo w jelitach (tylko w około ... 5 %). Jego najbogatszym źródłem są ...

dawno temu

Dieta na płaski brzuch

... i brokuły. Podobnie jak herbata zielona, ciemnozielone warzywa zwalczają wolne rodniki. Poza tym warzywa stanowią doskonałą profilaktykę przed chorobami serca, przyspieszają trawienie, są bogate ... w błonnik. Najważniejszym źródłem białka są ...

dawno temu

Dieta grejpfrutowa

... – kawałek ryby z przyprawami (bez panierki) pieczonej w piekarniku, 200 g szpinaku (może być mrożony), posiekany pomidor z przyprawami;podwieczorek – grejpfrut;kolacja – kawałek pieczonego chudego mięsa ... z ziarnami zbóż);obiad – pieczona ...

dawno temu

Dieta na depresję

... zielonolistne, owoce i warzywa zawierające beta-karoten, witaminę C (np. cytryna, porzeczki, brokuły), a także określana mianem eliksiru młodości witamina E, jaką znajdziesz w maśle, oleju czy jajkach. Brak ... się obniża. Chcesz poczuć się ...

dawno temu

Parówki w cieście naleśnikowym

... składniki - jajko, mleko wodę, mąkę i przyprawy - połącz i wymieszaj, a następnie polej nim parówki. Krok 5: Zapiekaj parówki w cieście 15-20 minut. Ciasto ma być wyrośnięte i złociste. Krok 6: Wyjmij ...

dawno temu

Naleśniki z parówkami

... to jednak faktu, że hot dog będący przykładem dań z parówkamijest jednym z naszych ulubionych dań fast food. Wskazać obok tego można szereg innych potraw z parówkami, jak chociażby parówki zapiekane ... w cieście francuskim albo kasza gryczana ...

dawno temu

Fast foody bez tajemnic

... . Wiele z nich zawiera 25 rodzajów konserwantów, a także: mieszankę wody i zagęszczaczy, składników nadających smak i aromat, a nawet chemiczne środki przeczyszczające!   Dania z rybą Kanapki rybne ... produkowane są przede wszystkim z miruny, ...

dawno temu

Dieta obniżająca ciśnienie

... ułatwiają wydalenie sodu z organizmu. Doskonałym źródłem potasu, magnezu i wapnia, które obniżają ciśnienie krwi, są brokuły, brukselka, pietruszka, pomidory, a wśród owoców szczególnie banany ... , brzoskwinie i jabłka. Ryby – zawarty w nich ...

dawno temu

Nie daj się chorobie! Jak?

... witamin i minerałów. W okresie wzmożonych przeziębień warto też zwiększyć dawkę witaminy C, która wzmacnia błony śluzowe i chroni przed infekcjami. Można ją znaleźć w papryce, jabłku, kalafiorze, brokułach ... czy w kiszonej kapuście. - Aby ...

dawno temu

Niedokrwistość, czyli anemia

... pamiętać: żelazo najlepiej wchłania się z produktów pochodzenia zwierzęcego, jak mięso, drób i ryby,w bardzo małym stopniu żelazo wchłania się z produktów pochodzenia roślinnego, jak warzywa ... ). Powinniśmy więc spożywać żółtko jaj, mąkę z ...

dawno temu

Warzywa na parze - przepis

... lub szczypiorku1. Najpierw krojenie warzyw. Z brokuła zrób średniej wielkości różyczki. Cebulę, ziemniaka i marchew po obraniu pokrój w plastry (ok. 1 cm). Pieczarek nie musisz rozdrabniać. 2. Warzywa ...

dawno temu

Jakie szkody mogą spowodować utleniacze zawarte w pokarmach?

... przeciwutleniacze? Przeciwutleniacze są zawarte m.in. w: czerwonych winogronach,czerwonej i żółtej cebuli,kapuście,kalafiorze,brokułach,surowym czosnku,oliwie z oliwek,czerwonym grejpfrucie,marchwi,dyni,słodkich ziemniakach.  ...

dawno temu

Kuchnia brytyjska: Sunday roast

... pieczeniowym (gravy). Podaje się ją z pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami (roast or mashed potatoes) i gotowanymi warzywami. W zależności od regionu i pory roku mogą to być: brokuły, rzepa, fasolka ...

dawno temu

Czy wiesz, co jesz? Dieta na trądzik

... czerwonym. Z mięsa najzdrowsze są ryby i drób. Znajduje się w nich dużo białka i zdrowe kwasy tłuszczowe. Do odstrzału idzie nie tylko mięso, do minimum ogranicz (lub w ogóle zrezygnuj) spożycie masła ... A) są świeże, zielonolistne warzywa oraz ...

dawno temu

Schemat żywienia niemowląt karmionych piersią

... owocowego oraz 150 ml kaszki mleczno-ryżowej. Żywienie dziecka w drugim półroczu życiaWarzywa, takie jak: ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka biała, dynia, brokuły, fasolka szparagowa ... tego dieta dziecka powinna zawierać: zupkę jarzynową ...

dawno temu

Szukajmy witamin na talerzu

... Witamina A Występuje w wątróbce, jajkach, w mleku i nieodtłuszczonych mlecznych produktach oraz w tłustych rybach. Ponadto jej źródło stanowią warzywa, takie jak marchew, pomidory, czerwona papryka ... Jej główne źródło w pożywieniu to warzywa, ...

dawno temu

Bekonowe krajobrazy, szynkowe pejzaże, czyli smakowite obrazy

... produktów spożywczych – drzewa z brokułów, wyspy z ziemniaków czy snopki z kokosów. Jego inne prace możecie obejrzeć na jego stronie internetowej - carlwarner.com 41398 ...

dawno temu

Witaminy na włosy

... , jajkach.Witaminy z grupy B - wzmacniająca włosy witamina zawarta jest w brokułach, szpinaku, brukselce, migdałach, daktylach, awokado czy też w roślinach strączkowych.Witaminę E- znajduje się w olejach ...

dawno temu

Beta-karoten - działanie

... przemianę materii. Jakie produkty go zawierają: żółte i pomarańczowe owoce (morele, brzoskwinie, pomarańcze, mango); zielone warzywa liściaste (sałata, kapusta, brokuły, kalafior, szpinak, rzepa ...

dawno temu

Danie z makaronem

... w kostkę pomidory. 3. Podziel brokuły na różyczki, lekko podgotuj i dodaj do warzyw na patelni. 4. Po trzech minutach do dania wegetariańskiegododaj makaron. 5. Roztrzep śmietanę z jajkami, dopraw ...

dawno temu

Potrawy lekkostrawne - przepisy na zdrowie

... na pełnych obrotach. Oto proste przepisy, które pozwolą żołądkowi odpocząć. Warzywa z wodyPrzygotuj różne warzywa, może być marchewka, kalafior, brokuły, ziemniaki, obierz je i ugotuj w wodzie ...

dawno temu

Jak zrobić zupę-krem?

... odpowiednie warzywa. Na zupę-krem świetnie nadają się bakłażan, dynia, cukinia, a także kalafior i brokuły. Nieźle sprawdzają się też szpinak, szczaw i włoska kapusta. Krok 2 Zarumień wybrane ...

dawno temu

Rozszerzenie diety niemowląt - jakie witaminy i składniki mineralne powinien zawierać jadłospis dzie

... , dlatego dobrze jest podawać produkty z witaminą C wraz z pokarmem bogatym w żelazo. W witaminę C są bogate takie warzywa jak: brokuły, papryka, kapusta, pomidory. Foliany – w tym kwas foliowy – występują ... w warzywach zielonych takich jak ...

dawno temu

Pupusa - tortilla z Salwadoru

... kukurydzianej, zapiekane banany nazywane platanos, a także frijoles, czyli smażoną czerwoną fasolę. Dodatkowo, na stołach pojawić się może chuchitos przygotowywane z masy kukurydzianej, kawałków mięsa ... się jednak nadzieniem. W pierwszym z ...

+ Pokaż więcej