Domowe lody dla ochłody

... wanilii. Przygotowanie: Truskawki i sok z cytryny miksujemy w blenderze na puree. Do małego garnka z grubym dnem wlewamy mleko, kremówkę, ziarenka wanilii. Gotując na niedużym ogniu, doprowadzamy ... z pozostałym mlekiem i podgrzewamy na małym ...

dawno temu

Przepis na budyń

... . Na wolnym ogniu przysmaż cukier, aż zacznie topnieć. Gdy zacznie przybierać brązowy odcień wlej do niego zagotowaną wodę i gotuj na najmniejszym ogniu. Wlej do cukru wodę z mąką. Gdy budyń zgęstnieje ...

dawno temu

Wiosenne włoskie makarony

... z oliwek,kilka listków świeżej bazylii   Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu około 5 minut, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy ... posiekany czosnek, pomidorki i listki ...

dawno temu

Rozgrzewamy na słodko, na ostro, na kwaśno

... . Następnie zmniejszamy ogień prawie na minimum, dodajemy cebulę i paprykę i dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i dusimy dalej pod przykryciem, aż te zmiękną i się rozpadną. Następnie dodajemy ... odcedzoną, dobrze wypłukaną ...

dawno temu

Najciekawsze przepisy na karmelowy deser

... nasiona wanilii. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, dopóki nie utworzy się złocisty karmel, czyli około godziny. Wmieszaj jedną łyżkę soli i przełóż karmel na przygotowaną wcześniej blachę. Pozwól ... , 4 łyżki niesolonego masła. Energicznie ...

dawno temu

Przepisy z kaszy manny

... : marchewkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w kostkę. Wsyp marchewkę do rondelka i zalej wodą tak, aby zakryła marchewkę. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż zmięknie ... . Zdejmij z ognia i dodaj kaszkę mannę. ...

dawno temu

Gorąca czekolada postawi cię na nogi!

... pokrojoną w kostkę mandarynkę i kilka plasterków banana. Do rondelka wlej troszkę wody, aby zakryć dno i wrzuć połamane kostki czekolady. Gotuj na wolnym ogniu. Ciągle mieszając doprowadź ... do uzyskania jednolitej masy. Gdy tylko czekolada się ...

dawno temu

Spaghetti carbonara z porem i suszonymi pomidorami

... . Przygotowanie spaghetti carbonara Wsyp boczek na głęboką patelnię i podsmażaj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, dopóki nie stanie się chrupki. Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi i ułóż ... na nim boczek, pozostawiając na patelni ...

dawno temu

„Zaraz u Ciebie będę, to pogadamy” - Przystawki ekspresowe cz. II

... do wysokiego garnka, dodajemy do niego dopiero co wyciśnięty sok, otartą skórkę, chilli, pieprz i goździki. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień (żeby wino mocno parowało ... dijon,sól, pieprz Chleb tostowy tniemy po ...

dawno temu

Rozgrzewające napoje na zimowe dni

... pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj mieszankę przez kolejne 2-3 minuty. Jeżeli pragniesz dodać do czekolady odrobinę alkoholu, zrób to teraz. Zdejmij z ognia, rozlej do szklanek i posyp ... cytrynowego. Umieść 6 szklanek wody i ...

dawno temu

Napoje rozgrzewające na chłodne wieczory

... goździki w cytrynę i wkładamy do niewielkiego garnuszka, dodajemy syrop klonowy, trochę otartej skórki z cytryny, zalewamy wodą doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i po kilku minutach wlewamy ... rumu. Wykonanie: Mleko wlej do rondelka ...

dawno temu

Gulasz z gęsi – również dla dbających o linię

... wykonania: W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, połowę selera i czosnek. Podsmaż przez 2-3 minuty. Umyj i osusz mięso. Następnie dodaj pokrojoną gęsinę i smaż ją na średnim ogniu przez około 8 ... minut, często mieszając, aż równomiernie ...

dawno temu

Masa do mazurka

... się także pomarańcze. Wystarczy je sparzyć, a następnie ubić widelcem na miękką papkę i ugotować na małym ogniu, aż masa stanie się gęsta i zwarta. Wierzch ciasta warto udekorować owocami pokrojonymi ... . Posmarowanie ciasta taką masą nada mu ...

dawno temu

Jajko sadzone na boczku - prosto i pysznie

... , ale tylko odrobinę, ponieważ sam boczek jest słony. 5. Ustaw bardzo mały ogień i przykryj patelnię. 6. Co chwilę patrz na swoje śniadanie. Może być przecież jajko sadzone na miękko lub na twardo ... . Jeśli wybierasz pierwszą opcję, poczekaj ...

dawno temu

Deser czekoladowy - dobry początek weekendu

... łyżką, włóż na wrzące mleko i gotuj minutę na bardzo słabym ogniu. Obróć w połowie gotowania i wyjmij łyżką cedzakową. Krok 4 Czekoladowy deser będzie naprawdę pyszny. Najpierw musisz jednak utrzeć ... Dokładnie wymieszaj otrzymaną masę i powoli ...

dawno temu

Ryba duszona w śmietanie

... to smaczne danie i pozostaw na średnim ogniu przez kilka minut. Krok 5 Twoja rola w przygotowaniu duszonego mintaja jest już właściwie zakończona. Zmniejsz teraz ogień i duś wszystko jeszcze 20 minut ...

dawno temu

Wątróbka w sosie piwnym - sposób na pyszny obiad

... , na dużym ogniu. Rób to tylko przez kilka minut, by mięso pozostało w środku różowe. Na koniec dopraw indyka pieprzem i solą. Krok 4 Wątróbkę z indyka przełóż na półmisek, dodaj do niej cebulę ... i szczelnie zamknij, żeby to pyszne danie nie ...

dawno temu

Pyszne ciasto czekoladowe

... wymieszaj, żeby nie było grudek. Stale mieszając, zmniejsz ogień do minimum. Gdy uzyskasz jednolitą masę zdejmij rondelek z ognia i odstaw do przestygnięcia.  3. W dużej misce ubij jaja z cukrem. Dodaj ...

dawno temu

Ser camembert i dressing paprykowy

... . Pozostaw warzywa na bardzo wolnym ogniu i dodaj pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, tymianek rozmaryn, kolendrę, koper, pieprz, listek laurowy i resztę oliwy. 3. Wystarczy, że będziesz dusiła ... dressing z papryki 3 minuty. Po tym ...

dawno temu

Poznaj sprawdzone przepisy na smaczną owsiankę

... oraz dwa pokruszone orzechy włoskie. Wszystkie składniki gotuj razem na wolnym ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodaj do nich ½ banana pokrojonego w cienkie plastry. Będziesz zaskoczona niezwykłym ... ogniu, aż do momentu zmięknięcia jabłka. ...

dawno temu

Dipów ciąg dalszy

... śmietany 18%1 łyżka miodu,1 cytryna,sól, pieprz   Z cytryny wyciskamy sok. Do małego garnuszka wlewamy łyżkę miodu i włączamy pod nim nieduży ogień. Gdy tylko miód zacznie bulgotać, wlewamy do niego sok ... z cytryny i doprawiamy całość szczyptą ...

dawno temu

Pomysły na farsze

... gniazdo nasienne, kroimy ją na ćwiartki i pozbywamy się gorzkich, białych części. Następnie kroimy ją w paski. Warzywa wrzucamy do mięsa, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut, aż będą miękkie ... drobno siekamy i wrzucamy do szpinaku. ...

dawno temu

2 sprawdzone pomysły na bezmięsne curry

... ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i cebulę. Dopraw solą. Gotuj, mieszając, dopóki cebula nie zacznie brązowieć. Następnie dodaj czosnek i gotuj, dopóki nie zacznie wydzielać zapachu. Dodaj kurkumę, curry ... , kminek i pieprz cayenne. Wymieszaj i ...

dawno temu

Trzy pomysły na farsz do cannelloni (i nie tylko)

... i smażymy całość około 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie powinny zacząć łapać kolor. Jeśli tak się dzieje, to najwyższy czas dodać na patelnię bardzo drobno posiekane cebulę i imbir. Podsmażamy ... całość jeszcze 2 minuty, po czym ...

+ Pokaż więcej