Kurczak po seczuańsku

... . Po pierwsze, już same w sobie świetnie smakują ze względu na wyjątkowo delikatną strukturę. Oprócz tego, to mięso jest idealnym rozwiązaniem dla osób nieprzepadających za oczyszczaniem wieprzowiny ...

dawno temu

Jedz. Unikniesz raka

... potwierdzone zostało naukowo. Połączenie jej ze zmielonym pieprzem zwiększa aktywność antyoksydacyjną ponad tysiąckrotnie. Warzywa krzyżowe, czyli brokuły, kapusta pekińska, brukselka i kalafior ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni polskiej, ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą ... i polanie całości sosem serowym (wystarczy ...

dawno temu

Zdrowe surówki

... albo błonnik. Zadbaj o swoje zdrowie, i przeczytaj poniższe propozycje przepisów na surówki. Przepisy na surówkiSurówki z kapusty można przyrządzać zarówno ze świeżego jak i ukwaszonego warzywa. Kiszoną ... kapustę należy opłukać i pokroić na ...

dawno temu

Stek wołowy

... chyba najczęściej jedzonymi gatunkami mięsa są drób i wieprzowina, bo i tradycja przyrządzania polskich potraw jest z nimi bezpośrednio związana. Warto jednak nieco przybliżyć mniej znane i rzadziej ...

dawno temu

Zupa szparagowa

... Niewątpliwie każda tradycja kulinarna ma swój ulubiony zestaw warzyw. Jeżeli chodzi o kuchnię polską, trzeba tu zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na włoszczyznę, lecz także kapustę i ogórki ... albo naleśników. Szparagi znakomicie ...

dawno temu

Zupy krem Wodzisław – aksamitna porcja warzyw

... na talerzu podprażonymi pestkami dyni albo zarumienionym grzaneczkami. Te ostatnie wzbogacą również smak Zupy krem z pieczarek – zyska ona też na wyrazie z dodatkiem startego sera albo świeżych ziół. ... Zupa krem z pieczarek Wodzisław Czy to, ...

dawno temu

Przepis na krupnik ryżowy przeciwbiegunkowy prof. Greenougha

... i bezkofeinowa), warzywa wzdymające (fasola, kapusta itp.) czy też soki owocowe. Dieta może zarówno powodować jak i eliminować biegunki. Dobrym sposobem na biegunki i skuteczne pozbycie się męczących nas z tego tytułu dolegliwości jest krupnik ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

... , którego nauczyła mnie babcia. Farsz często był tradycyjny: kapusta z grzybami, bądź ser. Dziś choć bez bicia przyznaję się, że częściej zdarza mi się korzystać z tych gotowych, kupionych w sklepie, to od czasu ...

dawno temu

Cynk w jedzeniu

... była znikoma. Obecnie, liczne badania potwierdzają ważną rolę cynku. Pierwiastek współuczestniczy w metabolizmie komórkowym, wpływa na pracę enzymów trawiennych, wspomaga gojenie ran, leczy depresję, zmniejsza agresję. Cynk można znaleźć w ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... manny70 dag białej kapusty2 cebule2 jajkasól, pieprztrochę mąkiolej do smażeniaA na sos: ketchupmały przecier pomidorowy2 kostki rosołowe Krok 1 Pokrój kapustę i cebulę w bardzo małą kostkę. Krok 2 ...

dawno temu

Zapiekanka z mięsa mielonego - jak ją przygotować?

... czosnkucebulęmarchewkępieprz, sólolej do smażenia Krok 1 Ugotuj kaszę gryczaną tak, by była sypka. Krok 2 Poszatkuj kapustę (usuń wcześniej twarde liście), zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach, pokrój cebulę w kostkę ...

dawno temu

Tarta z fetą

... , do których zamiast marmolady albo owoców z łatwością dodamy podsmażone pieczarki, szpinak albo odpowiednio przyprawione mięso mielone. Wskazać tu trzeba przede wszystkim na ciasto francuskie i możliwość ...

dawno temu

Superprodukty pomagające zachować zdrowie i opóźniające starzenie

... sobie w naszych jelitach. 26291 Kiszonki Kiszona kapusta czy ogórki to doskonałe źródło kwasu mlekowego, który wspomaga trawienie, oczyszcza organizm, wzmacnia system obronny, zmniejsza poziom cholesterolu i wspomaga ... . Są też dość dobrym ...

dawno temu

Kmin i kminek

... oraz palący smak kminku wykorzystywany jest m.in. do mięs, kapusty, pieczywa czy serów. Ich wspólne cechy to lecznicze właściwości oraz zastosowanie w przemyśle spożywczym. ... w gołębnikach ciasto kminkowe. Charakterystyczny zapach oraz palący ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które można jeść przez cały rok. Mowa oczywiście o tradycyjnych ziemniakach, kalafiorze czy kapuście. Jest jednak jeszcze jedno warzywo – może nie zawsze doceniane – bogate w błonnik, witaminę K i ...

dawno temu

Dania z grzybami

... myloną z pieczarką. Drugą grupę tworzą grzyby jadalne i takie są przedmiotem zainteresowania mykogastronomi, zajmującej się ich wykorzystaniem w kuchni. Najpopularniejszymi grzybami jadalnymi w Polsce ...

dawno temu

7 błędów w odchudzaniu. Jak ich uniknąć?

... , że decydujemy się na krótkotrwałe diety cud. Wszystkie te diety bazują na jedzeniu pokarmów o obniżonej zawartości energetycznej lub spożywaniu jednego rodzaju produktu (np. kaszy, kapusty, jabłek ...

dawno temu

Kuchnia brazylijska

... Znudzeni ciągłym jedzeniem na przemian kotleta schabowego z ziemniakami i kiszoną kapustą możemy mieć ochotę na poznawanie nowych kuchni świata. Duża dostępność świeżych i nieraz bardzo egzotycznych ...

dawno temu

Przepisy na jajka

... każde dodatki. Wystarczy wymienić takie wariacje na jej temat jak jajecznica ze szpinakiem lub pieczarkami. Wykonanie jajecznicy to chyba pierwsze danie, od jakiego rozpoczyna się nasza przygoda ...

dawno temu

Schab z żurawiną

dawno temu
+ Pokaż więcej