Przekąski w stylu „Mexican”

... Kuchnia rodem z Meksyku reprezentuje ten typ jadła, który zbawiennie wpływa na sylwetkę, choć może z pozoru tak wcale nie wygląda. Pikantne przyprawy sprawiają, że poprawia się nam przemiana materii, a bukiet warzyw nie czyni uszczerbku na ...

dawno temu

Sałatka wiosenna

...   Gdyby zapytać o przepis na sałatkę wiosenną, zapewne każdy z nas podałby zupełnie inną recepturę na jej przygotowanie. Jedni wolą smaki lekko pikantne, inni doszukują w takiej warzywnej mieszance ... Gdyby zapytać o przepis na sałatkę ...

dawno temu

Apiterapia, czyli zdrowie z ula

... Wszyscy zapewne znają lecznicze właściwości miodu, który od wieków stosowany jest w Polsce jako dodatek do potraw i remedium na wiele dolegliwości. Miód ma przede wszystkim właściwości bakteriobójcze, ale także wpływa korzystnie na trawienie, ...

dawno temu

Szynka z grilla - sposób na pyszny obiad

... Do weekendu jeszcze daleko, ale już teraz warto pomyśleć, co położymy na sobotniego grilla. Skrzydełka, kiełbaski, szaszłyki, warzywa – to wszystko świetnie smakuje. A może wprowadzić jakąś nowość ...

dawno temu

Chili con carne

... Dla wielbicieli potraw meksykańskich są takie specjały jak burritos, quesadilla czy pikantne chili con carne. Jeśli chodzi o ostatnią z wymienionych potraw jest chyba najłatwiej ją przygotować ... o dużej ilości beta-karotenu, czyli pomidorom ...

dawno temu

"W doborowym towarzystwie", reż. Paul Witz

... W Doborowym towarzystwie wykorzystuje motyw globalnego domina, które obala dziś firmy w odległych punktach świata. Są to sytuacje będące dowodem na słuszność teorii chaosu. Ruch skrzydełek motyla w Brazylii przyczynia się do siły tsunami w Azji. ...

dawno temu

Bogactwa z ula

... Czy oprócz miodu potrafimy wymienić inne produkty z ula? Propolis, mleczko pszczele, wosk i pierzga, choć nie tak słodkie jak miód, wykorzystywane były od wieków jako składnik kosmetyków i preparatów ... ulubionego naturalnego miodu dorzucić ...

dawno temu

Warzywne chili

... Artykuł sponsorowany W zimie, kiedy temperatura nas nie rozpieszcza, dobrze jest zjeść pikantną potrawę. Rozgrzeje nas od środka, a przy okazji wytworzy endorfiny, czyli tzw. hormony szczęścia. O innych smacznych potrawach przeczytacie na ...

dawno temu

Jak zrobić pite?

... Ten okrągły pszenny placek popularny w krajach Bliskiego Wschodu jest często spotykany także w naszych sklepach. Zazwyczaj podaje się go z pikantnym sosem, ale różnorodność zastosowań w kuchni ... Ten okrągły pszenny placekpopularny w krajach ...

dawno temu

Ser bryndza

... Ser to dodatek kulinarny, który sprawdza się w przypadku wielu potraw, za każdym razem wydobywając z nich unikalny smak i nieco wysubtelniając ich pikantne składniki. Jednym z gatunków jest bryndza ... miąższ oraz słony posmak, który ser ...

dawno temu

Przepis na domowy syrop z cebuli i czosnku

... nas przeziębienie. Zamiast biec do apteki, warto przygotować domowe syropy. Lecznicze właściwości cebuli, czosnku i miodu w ludowej medycynie były wykorzystywane już przed setkami lat. To podstawowe składniki ... usuwania chorobotwórczych ...

dawno temu

Jak uniknąć przeziębienia

... wody. Dolną warstwę, ponieważ jest gęsta, można stosować do odkażania ran. Miód pokrzywowy 15 g suszonych liści pokrzywy i 15 g suszonych liści orzecha włoskiego sproszkować w młynku. Wymieszać z płynnym miodem i stosować po jednej łyżeczce 3 ...

dawno temu

Odchudzają i oczyszczają organizm. Wypij tuż po przebudzeniu

... gorących napojów. Podobnie działa łyżka octu winnego rozpuszczonego w szklance wody. Na wzmocnienie odporności dietetycy polecają miód. Pamiętajmy tylko, by nie rozpuszczać go w zbyt gorącej wodzie, bo straci swoje cenne właściwości. ...

dawno temu

Słodkie aromaty w kosmetykach

... Zapach wanilii, miodu, mleka, czy pysznego marcepanu. Jak im się oprzeć? Odpowiedź jest prosta – nie da się! I nie mowa jest tutaj o produktach spożywczych, ale kosmetykach opartych na ich bazie, które bogate w moc witamin, koją zmarzniętą zimą ...

dawno temu

„Dobranocka”, Agnieszka Niezgoda

... To powieść dla specyficznego czytelnika, który orientuje się w pikantnych szczegółach z życia współczesnych gwiazd, świetnie zarabia, lubi dobrą zabawę i nie stroni od kolorowych trunków. Książka ... garną się do niej jak przysłowiowe pszczoły ...

dawno temu

Tłuszcz – szósty smak?

...   Jak wynika z badań australijskich naukowców, ludzie lubią jeść tłuste potrawy dlatego, że ich podniebienie wyczuwa tłuszcz jako szósty smak. Do tej pory uznawano, że jesteśmy w stanie rozróżnić pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i ...

dawno temu

Pyszne gofry ziemniaczane

... Ten przepis na gofry jest dobry dla wszystkich, którzy nie mają dziś ochoty na słodycze, ale chętnie zjedliby coś wyjątkowego. Gofry ziemniaczane to naprawdę wielki hit. Podaje się je z pikantnym twarożkiem i ulubionymi dodatkami. Nie ma ...

dawno temu

Przepis na sos meksykański

... Kuchnia meksykańska słynie z wyrazistego, pikantnego smaku, dlatego liczba jej koneserów jest pokaźna. Tortilla, nachos, tacos, quesadilla to tylko nieliczne z potraw, z których słynie ten kraj ... solą, pieprzem i oregano. Sos świetnie nadaje ...

dawno temu

Kurze tyłki na patyku!

... . Aby ich skosztować, wcale nie musisz odwiedzać kosztownych restauracji – wiele najbardziej dziwnych delikatesów kupisz na zwykłym ulicznym straganie. Tak jak u nas, na rozkładanych ulicznych grillach w centrach miast czy na plażach sprzedaje ...

dawno temu

Jak zrobić mielone z niespodzianką?

... niewielkich placuszków. Na każdym z nich ułóż ugotowane i obrane jajko i zlep masę, tworząc kulki. Krok 5 Obtocz kotlety mielone z niespodziankąw bułce tartej i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Najlepiej smakują z pikantnymi sosami. ...

dawno temu

Farsz do tortilli

... Sztuka kulinarna Hiszpanii cechuje się produktami charakterystycznymi dla dań kuchni śródziemnomorskich. Można w niej zatem znaleźć owoce morza, ale także warzywa oraz pikantne wędliny. Specjałem ...

dawno temu

Karkówka z grilla

... . Do piwa najlepiej jest zrobić chrupiące skrzydełka, podczas gdy szaszłyki z piersią na pewno będą smakowały paniom umilającym sobie czas lampką wina. Trzeba także powiedzieć o istnieniu wielu potraw ... i zobacz, jak zrobić karkówkę z miodem, ...

+ Pokaż więcej