Kurczak z warzywami - jak go zrobić?

... Mięso drobiowe jest o wiele zdrowsze od wieprzowego czy wołowego, powinnyśmy wiec sięgać po nie jak najczęściej. Kurczak z warzywami to świetna propozycja dla wszystkich, którzy pragną jeszcze więcej ... . Krok 9 Mięso obtocz w jajku i bułce ...

dawno temu

Paprykarz rybny

... spoglądanie na dawne zdjęcia. Najbardziej niezawodnym sposobem na powrócenie do lat dzieciństwa jest samodzielne przyrządzenie i zjedzenie potraw z tamtego okresu. Zdarza się, że znając dziś znacznie więcej ... lepszego od upieczonego przez ...

dawno temu

Karp w galarecie

... przynajmniej jednej z dwunastu tradycyjnych potraw. Jedną z nich na pewno jest karp, bez którego spora grupa ludzi nie wyobraża sobie świątecznej kolacji. W jaki sposób go przygotować? Czy karp ... dwanaście potraw postnych. Kiszona kapusta z ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... ptactwo, miejmy pewność, że będziemy mieli ją gdzie upiec. Jak porcjować gęś? Nawet jeśli nie zamierzamy piec gęsi w całości, możemy ją odpowiednio poporcjować, aby przygotować z niej wiele innych potraw ... : na cenę. Zawsze przy wyborze ...

dawno temu

Pomysły na farsze

... ... Tylko, że o ile zrobienie naleśników, czy wydrążenie warzyw to pestka, to z farszami nie jest już tak prosto. Czasami po prostu brakuje nam na nie pomysłów. Dlatego przedstawiam Wam pomysły na trzy proste i uniwersalne farsze, które z ...

dawno temu

Surówka z marchwi

... Warzywa to same witaminy i trzeba je jeść – takie zdania słyszymy już od dzieciństwa i zazwyczaj wcale dobrze się nam one nie kojarzą. Nie chodzi tylko o potrawy, do których smaku trzeba dorosnąć ... wykonane z tego warzywa. Jednakże to nie ...

dawno temu

Kaczka z żurawiną

... albo wyśmienite mięso z kaczki. To właśnie kaczka została prawie zupełnie wyparta przez wszechobecne mięso z kurczaka, rzadziej indyka. Już niemalże każdą potrawę przygotowywaną z jej użyciem ... masz dość jedzenia kurczaka, choćby był ...

dawno temu

Sos rybny

... w naszym najbliższym otoczeniu nieznane. Nawet jeżeli natkniemy się na nie przypadkiem w sklepie, nie mamy bladego pojęcia, w jaki sposób możemy je wykorzystać w trakcie przyrządzania potraw. Jednym ... kulinarna Starego Kontynentu. Chodzi ...

dawno temu

Bezmięsny poniedziałek

... Wielu z nas nie wyobraża sobie diety bez mięsa. Wędlina na śniadanie, kurczak na obiad, parówki na kolację i tak w kółko. I chociaż coraz więcej mówi się o tym, że codzienne spożywanie mięsa ... i układu krwionośnego. Część Polaków rezygnuje z ...

dawno temu

Pułapki niezdrowego odżywiania

... . Musimy jednak pamiętać, aby nie wpaść w pułapki niezdrowego odżywiania, do których zalicza się unikanie mięsa, warzyw i owoców, ograniczanie tłuszczów oraz szybkie, nieregularne spożywanie monotematycznych potraw. ... uwzględnić mięso. Nie ...

dawno temu

Kotlety z kaszy gryczanej - jak zrobić, jak zjeść?

... Kotlety z kaszy gryczanej to świetna propozycja dla wszystkich, którzy mają już dość mielonych. Zdrowe, smaczne i pasują właściwie do wszystkiego. Możesz je zjeść ze swoim ulubionym sosem, gulaszem ...

dawno temu

Ryba po grecku - na ciepło i na zimno

... warto schować do lodówki i zjeść wiecorem na zimno. Niewiele jest potraw, które tak oszczędzają czas. Sama zobacz. ... warto schować do lodówki i zjeść wiecorem na zimno. Niewiele jest potraw, które tak oszczędzają czas. Sama zobacz. Przygotuj: ...

dawno temu

Fakty i mity na temat przechowywania kawy. Sprawdź, jak robić to prawidłowo!

... Aby przygotować idealną małą czarną, nie wystarczy zakup dobrych gatunkowo ziaren kawy. Niezależnie od tego, czy pijesz kawę mieloną, ziarnistą czy rozpuszczalną, wraz z czasem jej świeżość i zapach ... gotowej, hermetycznie zapakowanej kawy ...

dawno temu

Wartości odżywcze oliwek

... – niskokalorycznym dodatkiem do wielu potraw. Do tego obfitują w cenne witaminy i związki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Słowem: samo zdrowie! Może zatem warto dać im szansę? ... z ich dodatkiem drobiową galaretkę z marchewką, ...

dawno temu

Zupa z kurek

... dla osób uwielbiających nie tylko zbierać grzyby, lecz także przyrządzać na ich bazie wiele niezwykle smacznych potraw. Obok smażonych grzybów z cebulą, sosu do mięsa czy kani w panierce wskazać tu trzeba ... . Podobnie dość łatwe jest ...

dawno temu

Quesadilla - przepis

... To lekkie i niezwykle smaczne danie kuchni meksykańskiej daje nam spore pole do poeksperymentowania ze składnikami farszu. Pszenna tortilla z pożywnym nadzieniem to świetna przekąska. Potrawę tę możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej. ...

dawno temu

Zdrowie prosto z lodówki

... Zamrażanie i rozmrażanie półproduktów i gotowych potraw wydaje się proste. W rzeczywistości istnieje szereg zasad, którymi trzeba się kierować, przygotowując potrawy do zamrożenia. Warto ... jest korzystniejsza, choć zajmuje o wiele więcej ...

dawno temu

Pikantne szczegóły na temat pieprzu

... Rozgrzewa, dodaje pikanterii. Pieprz – niezastąpiony do przyprawiania mięs, zup, marynat, ale także jako zwieńczenie zwykłej kanapki z pomidorem. Pieprzną nutkę można spotkać nawet w deserach... ... przyprawy chętnie łączymy z rybami. Równie ...

dawno temu

Tapas – z czym to się je?

... wielkości porcji, bo jako tapas może być podawana mniejsza wersja obiadowego dania. Pod tą nazwą mogą kryć się różnorodne potrawy począwszy od marynowanych oliwek, katalońskiej szynki i małych kanapeczek, poprzez sałatki, np. ... , poprzez ...

dawno temu

Tłuszcze do smażenia

... Sprawa pozornie jest prosta i większość z nas nie zastanawia się, w jaki sposób tłuszcz do smażenia wpływa na smak oraz wartość odżywczą potraw. Jeśli chcemy pochwalić się zdolnościami kulinarnymi ... i przyrządzać potrawy najlepiej jak to tylko ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z pieczarkami

... Placki ziemniaczane z pieczarkami to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza w poniedziałek, kiedy pracy mnóstwo i na gotowanie nie zostaje zbyt wiele czasu. Ta prosta potrawa jest bardzo smaczna i bardzo ...

dawno temu

Przyprawa kardamon

dawno temu

Przepisy na ślimaki

... , że nie wszystkie gatunki nadają się do jedzenia. Hodowcy ślimaków uważają, że pochodzące od nich mięso jest znacznie bardziej kruche i smaczniejsze. Równie dobrze do przyrządzania potraw nadaje się jednak mięso ... wartościowego białka i ...

dawno temu

Zupa rybna - na Wigilię i nie tylko

... Zupa rybna jest dobra na każdą okazję. Możesz ją potraktować jako potrawę wigilijną, ale świetnie sprawdzi się także jako pierwsze danie twojego codziennego posiłku, zwłaszcza jeśli bardzo lubisz ryby. Spróbuj czegoś nowego, eksperymentuj w ...

+ Pokaż więcej