Święta Bożego Narodzenia już nie są takie jak kiedyś...

... Kochamy Święta Bożego Narodzenia, gdyż pozwalają nam doświadczyć radości wskrzeszania tradycji, odurzyć się aromatami staropolskiej kuchni, a wszystkiego tego zaznać w gronie najbliższych ...

dawno temu

Sernik z brzoskwiniami

... . Poza tym tradycyjne potrawy opierają się na lokalnych produktach i nie znają bogactwa składników, po jakie możemy dziś swobodnie sięgać. Dodatkowo czas niezbędny do przyrządzenia staropolskiego bigosu ...

dawno temu

Biała kiełbasa w różnych odsłonach

... Biała kiełbasa to jeden z produktów, które zgodnie z tradycją muszą znaleźć się w wielkanocnym menu. Najczęściej jadamy ją z wody, smażoną, z chrzanem lub w żurku. W sklepach dostępna jest w formie ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... , swojską kiełbasę bądź żurek na domowym zakwasie. Nie warto jednak jest od razu stawiać sobie trudne do spełnienia wyzwania. Lepiej jest skupić się na doskonaleniu dobrze znanych potraw ...

dawno temu

The Taste of English - Marmite

... used in most Marmite advertising campaigns, and many commercials feature world-famous characters such as Zippy or Paddington Bear (a bit like Miś Uszatek saying "żurek" is good for you). ... used in most Marmite advertising campaigns, and many ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... litewskich i obfitych dań staropolskich. Oboje z żoną uwielbiali jednak flaczki oraz specjalność kuchni polskiej - zrazy. Stół królewski obfitował w wina, zapewne węgierskie, importowane z ojczyzny ... to potrawa pierwotnie litewsko-białoruska, ...

dawno temu

Po czym poznać świeżość jajek?

... spożywamy je, dzieląc się z najbliższymi. Jajka możemy przygotować na wiele sposobów: faszerowane, podane z żurkiem czy w sałatce. Jedno jajko ma zaledwie 75 kcal i pokrywa 25 proc ...

dawno temu

Kryzys, nespa?

... W czasach PRL-u po Polsce, jak długa i szeroka, krążyła taka oto anegdota: W barze mlecznym pewna pani zamawia żurek z jajkiem i makaron ze skwarkami, po czym stawia sobie ten oto posiłek na stoliku ... i udaje się po sztućce. Kiedy wraca ...

dawno temu

Barszcz biały

... się o drugie danie. Zanim przedstawiona zostanie receptura przyrządzania tej pysznej tradycyjnej zupy, należy wskazać różnice między barszczem białym a żurkiem. Obie potrawy są często ze sobą mylone ... , a ponadto na pewno nie jest daniem ...

dawno temu

Najciekawsze wielkanocne potrawy z jajek

... przepisu znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, Grzegorza Łapanowskiego. Przepis na żurek wielkanocny Do przygotowania tej tradycyjnej zupy będziesz potrzebować: 1 dużego pęczka włoszczyzny ... %, majeranku, 3 l wody, 1 butelki (0,5 l) ...

dawno temu

Wigilijne zupy

... i włoszczyzny, ugotujesz wywar, a następnie dodasz do niego filety rybne. Równie dobrze możesz skusić się na ugotowanie żurku wigilijnego, choć i tutaj o wykonaniu zakwasu powinnaś pomyśleć znacznie wcześniej ... . Wyjściem jest ugotowanie go z ...

dawno temu

Przyprawy - must have w kuchni

... . Ta wyjątkowa moc sprawia, że natrafiwszy na całą kulkę w bigosie czy żurku, staramy się jej nie rozgryźć, aby nie uwolnić intensywnego smaku. Te małe kulki dodane do potrawy i wraz z nią gotowane ... lub suszonego - w obu przypadkach dobrze ...

dawno temu

Wielkanocne smakołyki i ich kaloryczność, czyli jak odchudzić święta?

... , wystarczy sięgnąć po lżejsze zamienniki tradycyjnych produktów jak np. sałatka jarzynowa z jogurtem naturalnym zamiast majonezu, babka jogurtowa zamiast tradycyjnej babki piaskowej, czysty żurek z jajkiem ... i ziemniakami zamiast zabielanego ...

dawno temu

Studencka lodówka – jak obronić swoje kotlety?

... mdła. Pojemniczkina żywność(w komplecie trzy) mają zabawne nadruki, które powinny zniechęcić amatorów cudzego posiłku. Zamiast żurku mamy więc produkt bioniebezpieczny, a zamiast sałatki śledziowej ...

dawno temu

Mikołaj przychodzi i....

... ) rózgę. W kontekście polskim, Aleksander Brückner w Encyklopedii Staropolskiej określił to jako zwyczaj późny, miejski, niemiecki. Jedna z legend głosi, że pewien człowiek, który popadł w nędzę ...

dawno temu

Kuchnia śląska

... śląskich: Potrawy śląskieŚląskie potrawy kulinarne to bardzo szerokie pojęcie mieszczące receptury, z których pochodzenia nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Zaliczyć należy do nich przede wszystkim: żurek ...

dawno temu

Wielodzietność to patologia?

... na akceptowaną społecznie prokreację. Trzeba byłoby więc działać zgodnie ze staropolską zasadą „co rok prorok”. Ale to oczywiście także patologia. Dzieci przyszłością emerytów Nikogo nie namawiam ...

dawno temu

Zrazy wieprzowe

... staropolskiej, którego tradycja przyrządzania przetrwała do dziś. Być może jest to spowodowane możliwością urozmaicania i unowocześniania przepisów na zrazy. Określenie zrazy odnosi ...

dawno temu

Jak ubrać choinkę?

... udekorować drzewko i ruszaj po ozdoby świąteczne. Pomysły na ozdoby choinkoweChoinkę można ubrać na różne sposoby. Tradycyjna choinkaJeżeli marzy ci się staropolska, tradycyjna choinka w stylu rustykalnym ...

dawno temu

Leczo z kiełbasą

... również nieodzowny dodatek takich zup jak żurek bądź kapuśniak. Dlaczego tak często sięgamy po kiełbasę w kuchni? Wydaje się, że jest to skutek wyśmienitego smaku oraz łatwości w przyrządzaniu. Jesteś ciekawa ...

dawno temu

"Przystanek śmierć", Tomasz Konatkowski

... tramwajarzem Żurkiem są wciągające. Wciągające nie są natomiast dywagacje o klubie sportowym Polonia, jego proweniencji, jego wzlotach i upadkach – bo gdybym chciała czytać o piłce, znajdę w kiosku ...

dawno temu

Po co nam to Euro?

... po imprezie. I nie, nie mam narodowych kompleksów. Właśnie przeciwnie. Kompleksy mają ci, którzy stosują staropolskie „Zastaw się, a postaw się”. Tak jak ci, którzy wydają jedyną córkę za mąż ...

dawno temu

Piersi z kurczaka na obiad – trochę nietypowo

... po staropolsku 50dag piersi z kurczaka,40dag agrestu,2 marchewki,1 pietruszka,2 cebule,2 łyżki masła,garść suszonych śliwek,cukier, sól, pieprzolejKurczaka kroimy na nieduże kawałki, marchewkę ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... we flakach, żurkach, grochówce lub fasolowej – w ogóle w daniach z roślin strączkowych. W naszej kuchni używamy głównie suszonego i taki polecany jest do ciężkostrawnych, tłustych potraw. Jeśli któraś ...

+ Pokaż więcej