Spokojnie, to tylko święta!

... , zakupy i kolejki) mogą doprowadzić do zawału albo choroby nerwowej. Ten paradoks opisuje kolejny przegląd prasy. Znajdziemy w nim m.in. informacje o choinkach, o świątecznych wydatkach i o dietetycznym podejściu do świątecznego obżarstwa. ... ...

dawno temu

Dieta bezglutenowa

... jednak obecności glutenu w żywności, a jedynie potwierdza występowanie skrobi w pokarmach, w których nie powinno jej być. Musisz mieć pod ręką płyn Lugola lub związki jodu (np. jodyna). Wystarczy, że spryskasz ... występujący w pokarmach, mimo ...

dawno temu

Dieta makrobiotyczna

... Dieta makrobiotyczna opiera się na założeniu, że żywność dzieli się na dwie części, Yin i Yang. Część pierwsza, czyli Yin, odpowiada pierwiastkowi żeńskiemu, ma cechy relaksujące, odpowiada za słodki ... w swojej diecie żywności określanej jako ...

dawno temu

Szkodliwe E!

... Trudno w dzisiejszych czasach o prawdziwie naturalną żywność. Większość produktów, które kupujemy w sklepach, jest sztucznie przetworzona i ulepszona przez barwniki, zapachy, smaki. Dzięki temu ... – E211 – ma właściwości niezwykle zbliżone do ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Produktami, których jedzenie w dużych ilościach jest szczególnie zalecane przez dietetyków są warzywa znajdujące się na samym dole piramidy żywności. Są one nie tylko prawdziwym bogactwem witamin ... tych niezbyt dietetycznych właściwości ...

dawno temu

Co zabrać na majowy piknik?

... . Ma być przede wszystkim zdrowo, jednak jeśli nie potraficie się bez nich obyć to zastąpcie je na ten dzień raczej dietetycznymi batonikami musli oblanymi jogurtem, czy kruchych biszkoptów. Czekolada ...

dawno temu

Parówki to czubek góry lodowej. Na czym jeszcze oszukują producenci?

... Parówki już od dawna są przykładem oszustw producentów żywności. Czasem te, które są reklamowane jako cielęce, zawierają drób. Trzeba jednak pamiętać, że prawo nie określa minimalnych wymagań ...

dawno temu

Zbilansowana dieta – co powinno znajdować się w naszym jadłospisie?

... Prawidłowo skomponowany jadłospis powinien opierać się o zasady ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ). Wskazówki dotyczące proporcji poszczególnych produktów żywnościowych ... , jako podstawowego źródła energii, powinien ...

dawno temu

TOP 10 porażek McDonalds

... z nich, osiągnęły ekonomiczny sukces i zachwyciły klientów. Inne, okazały się sporym niewypałem i szybko zniknęły z rynku – zobacz co takiego wymyślili spece od marketingu i technologii żywności w McDonalds, a co nie zyskała uznania w oczach ...

dawno temu

Bardzo niecodzienna lodówka

... wizualizacji, która będzie zamykała dotykowy wyświetlacz i umożliwiała podgląd żywności, bez potrzeby jej otwierania. Przyznacie chyba, że jest to produkt zdecydowanie niestandarowy. Takiego kolażu funkcjonalności w ramach jednego urządzenia ...

dawno temu

Płatki kukurydziane

... i energii Są one zaliczane do zdrowej żywności i znajdują się na tej liście nie bez powodu. Warto bowiem wiedzieć, że są one ważnym składnikiem diety bezglutenowej. Płatki kukurydziane dostarczają ... tłuczkiem, a następnie obtoczyć w nich rybę ...

dawno temu

Jak pozbyć się boczków?

... nadmiaru kilogramów z okolicy talii możesz się pozbyć bez konieczności odbywania morderczych treningów na siłowni. Wystarczy zapoznać się z trzema ćwiczeniami i zaleceniami dietetycznymi, które w mig odmienią twoją sylwetkę. ... nadmiaru ...

dawno temu

Jak sól wpływa na zdrowie?

... a darujcie sobie dosalanie na talerzu. Wyjdzie wam to na zdrowie. Sól można również zastąpić przyprawami ziołowymi. Żywność przetworzona Kiedyś sól służyła w produkcji żywności jako środek konserwujący ...

dawno temu

Kilka przepisów na smaczne musli

... odrobinę wiórków kokosowych. Płatki najlepiej owsiane. Musli dietetyczne – najlepiej wybrać tutaj płatki żytnie, bo posiadają najmniej kalorii, a do tego są bogate w żelazo, magnez i witaminę PP. Owocami ...

dawno temu

Dieta warzywna

... sobie na małe dietetyczne grzeszki, np. lampkę czerwonego wina czy kilka kawałków gorzkiej czekolady. To właśnie brak drastycznych ograniczeń sprawia, że dieta ta jest coraz bardziej doceniania ...

dawno temu

Prawda o fast foodach

... . Przecież właśnie w dosłownym tłumaczeniu fast food to szybka żywność, czyli szybko, łatwo i przyjemnie. Chcąc scharakteryzować krótko ten rodzaj produktu, przychodzą mi na myśl dwa określenia: wysoki wskaźnik kaloryczności i niska wartość ...

dawno temu

Zdrowe rozmrażanie

... specjalnych toreb termicznych, które zapobiegną rozmrożeniu produktów,stosuj się do zasad prawiłowego przechowywania żywności.  ...

dawno temu

Fakty i mity na temat przechowywania kawy. Sprawdź, jak robić to prawidłowo!

... przechowywana w takich warunkach kawa może utracić aromat – podaje Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Dodatkowo kontakt z inną żywnością może prowadzić do pochłaniania zapachów. Co zrobić ...

dawno temu

Obama chce mieć rynek pod Białym Domem

... żywności do dostarczania jedzenia także w inne miejsca. Obama jest zwolennikiem wprowadzenia warzyw i owoców do szkolnych stołówek.Ubolewa nad tym, że dziś królują tam głównie frytki, pizza, czy hot ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi A

... bogate w wyszczególnione składniki mineralne i witaminy. W przypadku grupy krwi A dostarczać należy dużą ilości witamin z grupy B, A, C, E oraz magnez. Warto zatem wiedzieć, co spożywać i jak komponować dietę, by była zarówno pożywna, ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie surowego mięsa? Surowa żywność - zaletyJak wiemy, obróbka termiczna niszczy zawarte w produktach mięsnych (ale także roślinnych) witaminy i sole mineralne ... . Żywność nieprzetworzona zachowuje ...

dawno temu

Slow Food nowym sposobem na życie

... niewielkich regionalnych producentów żywności. Zamiast hamburgera, czy frytek proponuje się nam więc dania, mające bogatą tradycję, przygotowane z regionalnych, niedostępnych w żadnym innym miejscu ...

dawno temu

To jedzenie chroni przed chorobami, wzmacnia organizm i odmładza

... Ruch slow food (powolne jedzenie) stał się organizacją aktywną na całym świecie. Jego celem jest propagowanie kuchni regionalnych, produktów ekologicznych oraz celebrowania posiłków. Żywność w stylu ... slow food to żywność niskoprzetworzona, ...

dawno temu

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę… jedzenia!

... nadmiar soli i cukru w produktach. Jednocześnie owoce i warzywa stają się znacznie słodsze niż dotychczas, a my jesteśmy w stanie wyczuć sztuczne dodatki stosowane w żywności. Oczywiście wszystkie nasze ... Coraz częściej stawiamy na zdrową i ...

+ Pokaż więcej