Dieta makrobiotyczna
BEATKA • dawno temuDieta makrobiotyczna opiera się na założeniu, że żywność dzieli się na dwie części, Yin i Yang. Część pierwsza, czyli Yin, odpowiada pierwiastkowi żeńskiemu, ma cechy relaksujące, odpowiada za słodki smak. Część druga, Yang, to część męska, która reprezentuje smak słony. Makrobiotyczna dieta odchudzająca polega na takim ułożeniu proporcji, by obie części znalazły się w diecie. Ponieważ prawidłowe żywienie jest jedynie częścią zdrowego stylu życia, należy zamienić siedzący tryb życia na aktywny wypoczynek.
Zasady diety makrobiotycznej
Dieta makrobiotyczna to dieta odchudzająca, która pozwala jednocześnie oczyścić organizm z toksyn. Osoby stosujące tę dietę schudły w ciągu dwóch tygodni około 5 kilogramów. Dieta ta nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na osteoporozę, problemy z przyswajaniem witamin oraz zmagające się z chorobami serca. Dieta makrobiotyczna nie jest polecana kobietom w ciąży, kobietom karmiącym piersią oraz paniom po menopauzie. Nieprawidłowo skomponowana dieta może doprowadzić do anemii, zmęczenia i osłabienia organizmu.
Zasady diety makrobiotycznej opierają się na odpowiednim ułożeniu proporcji między Yin i Yang w jedzeniu. Prawidłowe skomponowanie jadłospisu stanowi lekarstwo na wszelkie dolegliwości, nie tylko nadwagę. Pierwiastek Yang to głównie mięso, jaja, sól. Z kolei pierwiastek Yin to słodycze, nabiał, owoce. Osoby, które nadużywają w swojej diecie żywności określanej jako pierwiastek Yang mają skłonności do nadciśnienia, agresji, nerwowości oraz nadpobudliwości. Osoby, w których diecie przeważa pierwiastek Yin cechują się ogólnym rozprężeniem, słabą motywacją i lenistwem. Zadaniem diety makrobiotycznej jest tak ułożyć jadłospis, by pierwiastki Yin i Yang były zbilansowane.
Dieta makrobiotyczna wyklucza ze swojego jadłospisu mięso zwierząt, drób, jaja, owoce tropikalne. Osoby przebywające na diecie makrobiotycznej nie mogą spożywać mięsa kurczaka, przepiórek, strusi, indyków. Ryby, skorupiaki, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, glony i wodorosty mogą pojawić się w codziennym jadłospisie, ale sporadycznie. Głównym tłuszczem dopuszczalnym w diecie jest oliwa z oliwek. Podstawą jadłospisu są: ryż brązowy, jęczmień, pszenica, owies, kukurydza. Osoby stosujące dietę makrobiotyczną dostarczają do organizmu duże ilości błonnika, witamin i składników mineralnych.
Dania diety makrobiotycznej
Proporcje produktów żywnościowych w diecie makrobiotycznej: ½ – ciemne pieczywo pełnoziarniste, ¼ – warzywa surowe właściwe dla danej pory roku (ewentualnie gotowane), 1/10 – jedzenie bogate w białko, 1/20 – owoce morza, 1/20 – zupy, 1/20 – orzechy i owoce.
Bardzo ważny jest sposób przygotowywania posiłków. Smażenie oraz długie gotowanie powodują utratę z pożywienia wielu cennych składników odżywczych. Najzdrowszym sposobem przyrządzania jedzenia jest krótkie blanszowanie lub gotowanie na parze. Jeżeli istnieje możliwość, warto zjeść danie na surowo.
Ponieważ w diecie makrobiotycznej nie ma sztywnych reguł dotyczących tego, co można, a czego nie można jeść, istnieje duża dowolność w komponowaniu posiłków. Na śniadanie można zjeść płatki owsiane na wodzie, kromkę ciemnego pieczywa z miodem i wypić herbatę bez cukru. Obiad – zupa gotowana na warzywach, kolacja – smażone tofu i surówka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze