Składniki:
Ciasto:
30 dag margaryny, 25 dag mąki, 6 jajek, 25 dag cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka amoniaku,
1 szklanka posiekanych orzechów, 2 łyżki kakao.
Masa I:
2 galaretki wiśniowe, 1 słoik wiśni drylowanych (najlepsze z kompotu).
Masa II:
2 śnieżki, 1 szklanka mleka, 1 galaretka cytrynowa.
Jak przyrządzić?
Margarynę, cukier, zółtka utrzeć, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części.I ciasto - białe bez dodatków,II ciasto - 1 szklanka drobno posiekanych orzechów,III ciasto - dodać 2 łyżki kakao.Piec w temp. 170 stopni. Masa I: 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 2,5 szklanki wody. Do gęstniejącej galaretki dodać 1 słoik wiśni drylowanych. Masę wyłożyć na żółty placek i przełożyć orzechowym.Masa II: 2 śnieżki ubić w 1 szklance mleka (schłodzonego), dodać teżejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody i wyłożyć na placek orzechowy i przykryć kakaowym. Polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki do ścięcia się mas.
Uwagi:
Placek jest miodzio, nie jest trudny. Nie pytajcie mnie, dlaczego taka nazwa, bo nie wiem :) Ten przepis dostałam i stwierdziłam, że się nim podzielę, bo jest naprawdę pycha. Nie jest bardzo słodki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ANIOŁEK |