Składniki:
1/2 litra jogurtu,
1 ogórek świeży,
2 ząbki czosnku - duże,
1 łyżka koperku,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sok z cytryny,
sól,
pieprz - świeżo zmielony
Jak przyrządzić?
Ogórek ucieramy w piórka i solimy. Gdy puści sok, odciskamy. Przez praskę wyciskamy czosnek, dodajemy koperek, natkę, ocet i oliwę oraz trochę soli i zmielony pieprz. Łączymy z jogurtem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Dodatek do mięsa po grecku, turecku itp. Nadaje się do szaszłyków, kebabów, kotletów jagnięcych itp.
Jak podawać?
Do kebabu, mięs.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Tomo |