Pieprz to twój ostry przyjaciel

... , w tym do pieczeni, zimnych i ciepłych sosów oraz marynat. Przyprawa dodana do rosołu nie tylko wzbogaca jego smak, ale i czyni go bardziej lekkostrawnym. Ponadto, szczypta pieprzu nadaje wszelkim zupom ... jajecznych, zup, ryb, galaret ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszą rybę? Kilka oznak, że mięso jest świeże

... , a ich świeżość stoi pod znakiem zapytania. Nie należy się spodziewać, że ryba trafiła do zamrażarki tuż po złowieniu - mówi. Do najbezpieczniejszych gatunków należą pstrągi (ich mięso jest jednym ... tygodnie i się nie zepsuje. A na co ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... Musaka to danie pochodzące z Grecji. Jest zapiekanką z mielonym mięsem i bakłażanem. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, ale naprawdę warto! Jak ją zrobić? Z jakich składników i czy istnieje wersja wegetariańska? ... . Wierzch stanowi sos ...

dawno temu

Pieczony filet z indyka

... Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę? Sięgnij po mięso z indyka – jest bardzo delikatne i przyrządzone odpowiednio smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis na filety z indyka w marynacie bez smażenia. ... mięso, odsącz i ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak przyrządzić dobrą cielęcinę? Gdzie kupić i jak wybrać cielęcinę na obiad, żeby była smaczna?

... Cielęcina należy do mięs luksusowych o bardzo wysokich wartościach odżywczych. Jest delikatna, dietetyczna i smaczna, ale też niełatwa w przygotowaniu. Czemu czasem wychodzi twarda? Czy zależy to od przygotowania, a może od samej jakości mięsa? ...

dawno temu

Wegetarianie częściej cierpią na depresję

... Brak witaminy B12 negatywnie wpływa na samopoczucie. Chociaż możemy znaleźć ją w różnych produktach żywnościowych, to jednak tej pochodzącej z mięsa nie da się niczym zastąpić. Dlatego też wegetarianie częściej popadają w depresję niż zjadacze ...

dawno temu

Jak przechowywać MIĘSO I WĘDLINY? Koniecznie rozpakuj je z folii

... śniadaniowy lub folia z dziurkami. Dorym rozwiązaniem są też pojemniki plastikowe. Mięso natomiast należy umyć i przełożyć do szklanego opakowania. Źródło: Dzień Dobry TVN/x news  Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ...

dawno temu

Sezon na grzyby trwa! Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo je suszyć

... Jestem przekonana, że jesteś miłośniczką grzybów i wcale mnie to nie dziwi. Grzyby mają niezwykły smak i fantastyczny aromat. Stanowią one idealny dodatek do sosów, mięs oraz zup. Za ich pomocą ...

dawno temu

Jest zdrowy i nie tuczy. Cała prawda o MAKARONIE

... To nie makaron tuczy, a dodawane do niego sosy. ... zawiera niski indeks glikemiczny, co znaczy, że w jego skład wchodzą tzw. powolne węglowodany. To one dają nam uczucie sytości przez długi czas. Lepiej więc sięgnąć po talerz makaronu z lekkim ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... grzybowej, sosu grzybowego, pierogów z grzybami bądź zapiekanki makaronowej z grzybami. Świetnie smakują one również po zamarynowaniu. Oprócz tego pojawiają się późne owoce, wśród których znajdują ... i łatwym pomysłem na obiad jest kabaczek ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... . Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób upiec omawiane mięso, by nie przypominało w smaku i konsystencji gumowej podeszwy, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim wskazówki, które sprawią, że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa będzie ...

dawno temu

Pieczona kaczka

... Soczysta kaczka, z chrupiącą skórką i aromatycznymi dodatkami. Aż ślinka cieknie! Jak przyrządzić mięso z tego ptaka, by zabłysnąć kunsztem kucharskim? Sposobów jest co najmniej kilka. ... Soczysta kaczka, z chrupiącą skórką i aromatycznymi ...

dawno temu

Bezpieczny i wiarygodny drób. Co powinien wiedzieć konsument?

... O tym, że mięso drobiowe jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, ma mniejszą wartość energetyczną w porównaniu np. z mięsem wieprzowym czy wołowym, a jego tłuszcz jest bogaty ... w nienasycone kwasy tłuszczowe, wie już ...

dawno temu

Krwisty czy dobrze wysmażony? Jak przygotować idealny STEK

... Wołowe mięso jest cennym źródlem minerałów. ... to nie lada wyzwanie. Zobaczcie, jak przyrządzać mięso, by – w zależności od upodobań – wyszło krwiste, półkrwiste lub dobrze wysmażone. Źródło: TVP Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Przepis na jajecznicę

... Mięso z dziczyzny jest o wiele mniej kaloryczne niż wieprzowe, dlatego liczba miłośników posiłków przygotowanych na jego bazie stale rośnie. Aromat dań przyrządzonych na ich bazie jest nieoceniony! A jakby tak rozpocząć poranek pyszną jajecznicą ...

dawno temu

Kurczak w miodzie - przepis na sukces w kuchni

... sosem. Przykryj naczynie i włóż do lodówki na 3-4 godziny. Pamiętaj o obracaniu marynowanego mięsa.      5. Kurczak w miodzie jest już prawie gotowy. Musisz go tylko wyjąć z marynaty i ułożyć ... na posmarowanej olejem brytfannie. Piecz pół ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... , że przygotujemy faszerowane bakłażany. Doskonale komponujące się z mięsem świetnie nadają się na letni obiad. Jak przygotowaćbakłażany nadziewane? Już teraz zapoznaj się z przepisem na bakłażany faszerowane ... . Przepis na faszerowane ...

dawno temu

Pomysł na gulasz

... Sztandarowe węgierskie danie i u nas cieszy się dużą popularnością. Potrawa najlepiej smakuje z mięsem wieprzowym, jest soczysta, bardzo sycąca oraz o bardzo wyrazistym smaku. Choć przygotowanie dania jest dość pracochłonne, to na pewno warto ...

dawno temu

Panierka do kurczaka

... Zapomnijcie o standardowej panierce do mięs w postaci tartej bułki. Takie danie wieje nudą i z czasem może się przejeść, a do tego nie dostarcza naszemu organizmowi wielu korzyści. Jakie inne zdrowe i pełne wytwornego smaku panierki do mięs ...

dawno temu

Wegetarianizm – sposób na życie

... Wegetariański sposób żywienia wciąż postrzegany jest w Polsce jak dziwactwo. Potocznie rozumiany jest jako niejedzenie mięsa, a w istocie jest to określony styl życia połączony ze specjalną dietą. ... Wegetariański sposób żywienia wciąż ...

dawno temu

Takiej SZYNKI nie kupuj w żadnym wypadku. Zwróć uwagę na kolor i skórkę

... Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso sól i przyprawy. ... Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso, sól i przyprawy. Zawartość wody nie może przekraczać 2 proc. Im więcej dodatków, tym mniej zdrowa jest wędlina. ...

dawno temu

Bezmięsny poniedziałek

... Wielu z nas nie wyobraża sobie diety bez mięsa. Wędlina na śniadanie, kurczak na obiad, parówki na kolację i tak w kółko. I chociaż coraz więcej mówi się o tym, że codzienne spożywanie mięsa ... , bo ludzie są bardziej pozytywnie nastawieni do ...

dawno temu

Schab pieczony na trzy sposoby

...   Czy nie chodzi za Wami ostatnio (wiem, że to brzmi głupio:) sztuka mięsa? Taka mocno przyprawiona, z chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach środkiem? Za mną tak. I to koniecznie pieczona ... sojowym  500g schabu bez kości,100ml rosołu,2 ...

+ Pokaż więcej